ΚΥΠΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα να εργαστούν μαζί με όλους τους Κύπριους προκειμένου να αναζητήσουν μια βιώσιμη, διαρκή και αποδεκτή λύση του Κυπριακού, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε στο Λήδρα Πάλας, με θέμα "Ο Δρόμος προς τη Βιωσιμότητα: Η Συμμετοχή των Γυναικών στις Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό".
Πρόσθεσε πως πρόοδος προς τον σκοπό αυτό ούτε θα επιτευχθεί ούτε θα διαρκέσει χωρίς την ακλόνητη επιμονή και ηγετική ικανότητα, που επιδεικνύεται από όλους, περιλαμβανομένων των γυναικών που παρευρέθηκαν στη δεξίωση αυτή.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο να αναγνωριστεί και να γιορταστεί η συμβολή των γυναικών ως μελών των διαπραγματευτικών ομάδων, ως πολιτικών και νομικών συμβούλων, μελών ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών και ως έμπιστων συναδέλφων και εταίρων στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της έκθεσης φωτογραφίας για τη συμμετοχή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που εγκαινίασε στις 15 Μαρτίου στην είσοδο του Λήδρα Πάλας, η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.
Στη δεξίωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, πρέσβεις ξένων χωρών στην Κύπρο, μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε στην ομιλία του πως η σημαντική συμβολή των γυναικών στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο παρελθόν συχνά έχει περάσει απαρατήρητη.
«Τείνουμε να τονίζουμε ότι η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών πρέπει να βελτιωθεί – και αυτό εξακολουθεί να είναι αλήθεια. Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι ο αριθμός και ο ρόλος των γυναικών στο παρελθόν στις συνομιλίες για το Κυπριακό ήταν ωστόσο σημαντικός, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία την οποία διευκόλυναν τα Ηνωμένα Έθνη. Και αυτό έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο εδώ στην Κύπρο, που αποτελεί τη βάση επί της οποίας οι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών μέσω του Σχεδίου Δράσης τους", ανέφερε.
Σημείωσε πως πριν δυο δεκαετίες το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 1325, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά τον σημαντικό ρόλο της ηγετικής ικανότητας των γυναικών στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας. Είπε επίσης, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει καταστήσει την ατζέντα Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια μια «ύψιστη προτεραιότητα» του συστήματος των ΗΕ, θέτοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια στην προμετωπίδα του άξονα ειρήνης και ασφάλειας, δίδοντας έμφαση στον κεντρικό τους ρόλο στη διαμόρφωση και στην προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως.
Για τα ΗΕ, η συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες δεν είναι μόνο θέμα συμπερίληψης, ισότητας και δικαιοσύνης, αποτελεί επίσης μια έξυπνη ειρηνευτική οδό, ανέφερε.
«Είναι ως εκ τούτου σημαντικό για εμάς όχι μόνο να αναγνωρίσουμε αυτή τη συμβολή και την ικανότητά τους να επιφέρουν μια πραγματική αλλαγή, αλλά επίσης να τις αναδείξουμε, στην Κύπρο και πέραν αυτής, για να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές των γυναικών να αναζητήσουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος», σημείωσε.
Επεσήμανε πως προς τον σκοπό αυτό, οι δυο ηγέτες κατέληξαν σε μια συμφωνία πάνω σε ένα Σχέδιο Δράσης για διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής σε μια διαδικασία διευθέτησης στην Κύπρο, προσθέτοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ καλωσόρισε αυτό το σημαντικό βήμα.
Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως οικοδομώντας επί των επιτευγμάτων του παρελθόντος, το Σχέδιο Δράσης επέκτεινε και προώθησε τη συμπερίληψη ευρύτερα, παρέχοντας πρακτικές εισηγήσεις στο πώς να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, στο πώς να εμπλακεί όλη η κοινωνία των πολιτών, και πιο σημαντικά, πως να διασφαλιστεί ότι θα συμπεριληφθεί η διάσταση του φύλου σε μια διαδικασία διευθέτησης.
Ο διπλωμάτης των ΗΕ επεσήμανε πως η ανάπτυξη αυτού του σχεδίου έγινε από τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων και έτυχε διευκόλυνσης από την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναδεικνύοντας τη δέσμευση και των δυο πλευρών στην προώθηση αυτού του θέματος.
«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η κρίσιμη αποστολή εφαρμογής του σχεδίου, μια ευθύνη που πέφτει σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Στιούαρτ.
Σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη προσβλέπουν στο να στηρίξουν στις δυο πλευρές σε αυτή την προσπάθεια. Ανέφερε πως η Τεχνική Επιτροπή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα συναντήσεις μελών της κοινωνίας των πολιτών για να εξετάσουν το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης. Πρόσθεσε πως η εκδήλωση «Μια θέση στο τραπέζι: Οι εμπειρίες των γυναικών στις συνομιλίες για το Κυπριακό» ήταν η πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων συζητήσεων με την κοινωνία των πολιτών για σταδιακή ανάδειξη του ρόλου των γυναικών σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, για ενημέρωση καθώς και για να δώσουν έμπνευση και ενθάρρυνση.
Μιλώντας εκ μέρους της Ε/κ συμπροέδρου της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, Σούλας Ζαβού, το μέλος της Επιτροπής, Σούλα Χατζηκυριάκου είπε, μεταξύ άλλων, πως έχουν ετοιμάσει μια δέσμη εισηγήσεων που στοχεύουν στη διασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις ομάδες εργασίας και στις Τεχνικές Επιτροπές, που επιδιώκουν να εμπλέξουν ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών και να διασφαλίσουν πως η διάσταση του φύλου θα περιληφθεί σε μια διαδικασία διευθέτησης.
Σημείωσε πως στον δρόμο προς τα μπρος θα εργαστούν στενά με τους δυο ηγέτες για να διασφαλίσουν πως οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγματευτική διαδικασία, όπως έχουν συμφωνήσει, θα περιλαμβάνει γυναίκες και άντρες που θα εργάζονται από κοινού στο τραπέζι για διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή θα τείνουν ευήκοον ους στον κόσμο και στις δυο πλευρές του νησιού.
Η οδός προς τα μπρος μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση του να φέρουμε τον κόσμο μαζί μας, ανέφερε, σημειώνοντας πως οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για αυτό.
«Ως εκ τούτου, ως Επιτροπή προγραμματίζουμε μια σειρά συναντήσεων με όλη την κοινωνία των πολιτών, οργανώσεις γυναικών και νεολαίας, για να ακούσουμε τις απόψεις τους, να μάθουμε τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές τους», ανέφερε.
Είπε, επίσης, πως η συμμετοχή των γυναικών και η ευρύτερη συμπερίληψή τους στις συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν, ωστόσο, όσα έχουν επιτευχθεί είναι αδιαμφισβήτητα κάτι το μοναδικό στο διεθνές πλαίσιο και κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί και επί του οποίου πρέπει να οικοδομήσουν.
Στην ομιλία της εκ μέρους της τ/κ πλευράς, η Σουλέν Καραμπατσάκ, αναφέρθηκε στη δική της εδώ και πολλά χρόνια συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντανά ήταν μια από τις τρεις γυναίκες στην κύρια διαπραγματευτική ομάδα, οι οποίες επιπρόσθετα με τo εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο και την εμπειρογνωμοσύνη τους σε θέματα που συζητούνταν, συνέβαλαν στις διαπραγματεύσεις με τα προσόντα τους, τα οποία πηγάζουν από τους κοινωνικούς ρόλους και τις ευθύνες που έχουν ως γυναίκες .
Εξέφρασε ακόμη, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση πως η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή και ο ηγετικός ρόλος των γυναικών στις αντιπροσωπείες μπορούν να έχουν μόνο θετική συμβολή στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας αμοιβαία συμφωνημένης και βιώσιμης συνολικής διευθέτησης και καλωσόρισε το Σχέδιο Δράσης που ανέπτυξε η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων και το οποίο υιοθετήθηκε πέρσι από τους δυο ηγέτες με σκοπό να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.