ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Βουλή η ρύθμιση της απασχόλησης στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ

Oι Βουλευτές χαιρέτισαν την κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών

ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ενημερώθηκε στη συνεδρία της την Τετάρτη για τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη ρύθμιση της απασχόλησης στα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι Βουλευτές χαιρέτισαν την κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών και επικεντρώθηκαν στις στρεβλώσεις άπτονται της μισθοδοσίας και του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ολοήμερα σχολεία και στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. 

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών ήταν μία απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία κλήθηκε να εφαρμόσει η νυν κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα στην αρχή της χρονιάς στη στελέχωση των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να δει τα συγκεκριμένα θέματα. 

«Είναι απαράδεκτο τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία να ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου ενώ η σχολική χρονιά ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου και να κλείνουν στο τέλος Μαΐου ενώ η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται τον Ιούνιο», υπέδειξε. Ακόμη, κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να δει αν τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία θα κλείνουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς και από του χρόνου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Ο κ. Αλαμπρίτης ζήτησε επίσης να εξεταστεί και η σύνδεση του απογευματινού με τον πρωινό χρόνο, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός μόνιμος εκπαιδευτικός να παίρνει απαλλαγή κάποιων ωρών από την πρωινή διδασκαλία. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονταν υπό το καθεστώς της αγοράς εργασίας, είπε ότι η πλειονότητά τους έχει απορροφηθεί, ενώ απομένουν μερικές δεκάδες αδιόριστων εκπαιδευτικών. «Οι διορισμοί τρέχουν, ίσως να υπάρξουν και σήμερα κάποιοι επιπλέον διορισμοί», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ανέφερε ότι η δέσμευση της Υπουργού Παιδείας είναι να μη μείνουν αδιόριστοι όσοι εργάζονταν με αυτό το καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υλοποιηθεί και το πρόγραμμα του 2ου νηπιαγωγού στην τάξη. 

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, χαιρέτισε την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι έχει εντοπίσει προβλήματα στα ολοήμερα σχολεία και στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε υπάρχει λάθος στον τρόπο υπολογισμού της μισθοδοσίας όσων εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα στα ολοήμερα σχολεία και αμείβονται για 15 ώρες, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «αντί ο μισθός τους να αγγίζει τα 1100-1200 ευρώ τον μήνα να περιορίζεται στα 800 ευρώ». 

Ακόμη, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει διάφορα προγράμματα τα οποία έχουν ανακοινωθεί ήδη από το Υπουργείο Παιδείας όπως το πιλοτικό πρόγραμμα για 2ο νηπιαγωγό στις τάξεις που θέλουν επιπρόσθετη στήριξη. Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως είπε, αναμένεται να δώσει ακόμα 50 θέσεις εργασίας. 

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι στη συνεδρία αναφέρθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις ολοήμερων σχολείων τα οποία δεν ξεκίνησαν ακόμα διότι δεν κατάφεραν να στελεχωθούν λόγω των επιπλοκών που υπάρχουν με βάση τη μισθοδοσία. «Αυτό το πράγμα εκτός από τα εργασιακά δημιουργεί πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα για τους γονείς, υπέδειξε. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοφίδης είπε «δεν μπορεί το σύστημα να συμπεριφέρεται τιμωρητικά απέναντι σε κάποιον εκπαιδευτικό ο οποίος αποφάσισε για λόγους που είτε έχουν να κάνουν με τη μισθοδοσία είτε με την προσωπική του ζωή να μην εργαστεί τα απογεύματα για να επιχειρήσει να εργαστεί το πρωινό». 

Τέλος, επανέλαβε τη θέση ότι τα ολοήμερα σχολεία όπως και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης πρέπει να ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου και να κλείνουν στο τέλος του Ιουνίου, όπως λειτουργούν τα πρωινά σχολεία.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, συνεχάρη την Υπουργό Παιδείας, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη μετάβαση από την αγορά υπηρεσιών στον νέο θεσμό του μισθωτού, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως εξήγησε, ο νέος θεσμός καλύπτει την αντίστοιχη κλίμακα Α8 μείον 10% για τους αποφοίτους Πανεπιστημίου, τους τριετείς στην κλίμακα Α5 και τους αποφοίτους Γυμνασίου στην Α2. «Θεσμοθετήθηκε η ετήσια άδεια, οι άδειες ασθενείας και μητρότητας, ο 13ος μισθός και όλα όσα προνοούν οι νόμοι και οι κανονισμοί του Υπουργείου Εργασίας», σημείωσε. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Τρυφωνίδης επεσήμανε ότι διαπιστώθηκαν και αρκετές στρεβλώσεις οι οποίες αφορούν τη μισθοδοσία σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στα ολοήμερα σχολεία. Όπως εξήγησε, οι στρεβλώσεις αφορούν τις ώρες εργασίας και τις συνθήκες που υπάρχουν στα ολοήμερα σχολεία, καθώς και τη σύνδεση του πρωινού σχολείου με το απογευματινό. Ακόμη, δήλωσε ότι οι βουλευτές απαίτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να συνεχιστεί ο διάλογος ούτως ώστε να αναθεωρηθεί η μισθοδοσία σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και οι ώρες που πιστώνονται στους εκπαιδευτικούς. 

Επιπλέον, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ ανέφερε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο ολοήμερο σχολείο, προσθέτοντας ότι αναμένονται και τα 50 άτομα που θα διδάξουν στο πιλοτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων. 

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Υπουργός Παιδείας μαζί με τα στελέχη του Υπουργείου, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εισηγήσεις των βουλευτών θα μπορέσουν να διορθώσουν αυτές τις στρεβλώσεις ώστε το ολοήμερο σχολείο να είναι χρήσιμο και για τα παιδιά και για την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση