ΚΥΠΕ
“Ένα ολοκληρωμένο και αδιαμφισβήτητο νομικό καθεστώς που διέπει τις δραστηριότητες σε ωκεανούς και θάλασσες θεσπίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών η οποία έχει επιλύσει οριστικά το εύρος των χωρικών υδάτων και το καθεστώς των νησιών”.
Αυτό δήλωσε με αφορμή την επετειακή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα 40 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η Κυπριακή Δημοκρατία.
“Σύμβαση, που δικαίως έχει αναγνωριστεί ως το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών και η οποία αντικατέστησε την ανομία με ένα συνολικό νομικό καθεστώς. Ως νησιωτικό κράτος με μακρά και πλούσια θαλάσσια ιστορία, και ως ειρηνικό κράτος και ένθερμος υποστηρικτής μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, η Κύπρος ήταν πάντα ισχυρός προασπιστής της Σύμβασης”.
Στη δήλωση της, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε την προσήλωση και τη στήριξη της στη Σύμβαση η οποία, όπως ανέφερε, καθιέρωσε το καθεστώς της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλά και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό για την ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών.
“Η Κύπρος διαφυλάσσει σθεναρά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών σύμφωνα με τη Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεωτικών διαδικασιών που προβλέπονται για οριστικές και δεσμευτικές αποφάσεις”.
Μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία επεσήμανε πως η Σύμβαση όχι μόνο άντεξε στο πέρασμα του χρόνου αλλά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ ως ένα ζωντανό και δυναμικό έγγραφο που είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε προκλήσεις, όπως το ζήτημα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Τέλος, καλεί όσα κράτη δεν το έχουν πράξει ακόμη,να γίνουν μέρη της Σύμβασης το συντομότερο δυνατό.