ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου: «Διαχειριστικός» ο προϋπολογισμός - Δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις

Για ποιους λόγους θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό το ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι «διαχειριστικός», δεν ανταποκρίνεται στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και το ΑΚΕΛ θα τον καταψηφίζει, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, γιατί «δεν προνοεί την επιστροφή στην κοινωνία έστω ενός μέρους από τα απροσδόκητα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει το κράτος εξαιτίας της ακρίβειας, πολύ λίγα πράγματα περιλαμβάνει για την αντιμετώπιση των σημαντικών δομικών στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν την οικονομία και για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, ισχυρού, αναπτυξιακού μοντέλου, δεν προβλέπει πολιτικές ώστε επιτέλους το κράτος να αντιπαρατεθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ», ενώ «απουσιάζουν πολιτικές που να προσδίδουν στην οικονομική ανάπτυξη βάθος και βιωσιμότητα».

Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός «δεν απαντά ικανοποιητικά στα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια, το στεγαστικό, η έλλειψη σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τη νέα γενιά, τους εργαζόμενους γονείς και την οικογένεια» και «δεν απάντησε ικανοποιητικά στο θέμα των εκποιήσεων».

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, για ένα επιπρόσθετο λόγο ότι «δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση η οποία στους πρώτους δέκα μήνες της διακυβέρνησής της κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να απογοητεύσει με τις κακές επιδόσεις και συμπεριφορές της, ακόμα και πολλούς από αυτούς που ψήφισαν Ν. Χριστοδουλίδη».

«Η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά, μεγάλα και πιεστικά προβλήματα που χρειάζονται ουσιαστικές απαντήσεις, στρατηγικές επιλογές και λύσεις ριζικές», είπε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε πως «αντ’ αυτού, και παρόλες τις προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες, διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση απουσιάζει από τα προβλήματα, παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις».

Ανέφερε επίσης ότι ενώ η Κυβέρνηση «υποσχόταν νέο αέρα και αλλαγή, σκόρπισε την απογοήτευση» και πρόσθεσε πως «οι προσδοκίες διαψεύστηκαν νωρίς με τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου», ενώ «έπειτα ζήσαμε τα τραγελαφικά με τους διορισμούς συμβούλων χωρίς ή αμφιβόλου νομιμότητας πτυχία, με τις υπερωρίες κυβερνητικών αξιωματούχων, με τα θέματα συντάξεων και επιδομάτων που αγγίζουν ακόμα και τον πρώτο τη τάξει».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανάγκη η οικονομική ανάπτυξη να είναι κοινωνικά προσανατολισμένη, αλλιώς ευημερούν οι αριθμοί, όπως είπε, «οι οποίοι πρέπει να ευημερούν, με την προϋπόθεση όμως να ευημερούν και οι άνθρωποι».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η κυπριακή οικονομία ν’ απαλλαγεί από βαρίδια που την καθηλώνουν και εμποδίζουν τη δυναμική της και πρόσθεσε πως πρώτο βαρίδιο είναι «η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε διεθνώς τα τελευταία χρόνια για τη χώρα εξαιτίας του σκανδάλου με το εμπόριο των χρυσών διαβατηρίων, παιδί της διακυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη – Συναγερμού».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι μια μεγάλη πρόκληση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση καλείται επίσης να βάλει τέλος στην ατιμωρησία η οποία πλήττει και υποσκάπτει το κύρος των θεσμών».

Ανέφερε ότι δεύτερο βαρίδιο είναι «οι πρακτικές της άναρχης ανάπτυξης, της αρπαχτής και του πρόσκαιρου κέρδους που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος της βιωσιμότητας της οικονομίας και σε πολλές περιπτώσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος».

Είπε ακόμη ότι απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να μεγεθύνει την οικονομία μέσα από παραγωγικές επενδύσεις μόνιμου χαρακτήρα και να στηρίζει αποφασιστικά την επιστημονική καινοτομία και την τεχνολογία και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός οικονομικού μοντέλου με αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μιας ουσιαστικής φορολογικής μεταρρύθμιση που να κατανέμει τα βάρη δικαιότερα και να στηρίζει το επιχειρείν.

Ανέφερε επίσης ότι η μεταφορά παραγόμενου πλούτου από τους μισθούς στα κέρδη συμβαίνει εξαιτίας της απορρύθμισης της εργασίας και της μεγέθυνσης της απασχόλησης με φθηνή εργασία και πρόσθεσε πως στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των μισθών των τελευταίων χρόνων δεν οδήγησε στη μείωση του κόστους παραγωγής ούτε και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι από το 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μεγάλης υποβάθμισης της εργασίας και μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση μέχρι τώρα εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων, δεν έδειξε και συνεχίζει να μην δείχνει τα απαραίτητα αντανακλαστικά» και πρόσθεσε πως «χωρίς να υποτιμούμε τη σημασία των μέτρων που με καθυστέρηση και έπειτα από πολλή πολιτική και κοινωνική πίεση έλαβε η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι αυτά είναι κυρίως προσωρινά και χαμηλής έντασης».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως μεταξύ άλλων για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και για στοχευμένη επιδότηση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και «ταυτόχρονα, υποδείξαμε τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους ώστε να ενισχύσει περισσότερο την κοινωνία».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη πάταξη της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας, ενώ σε σχέση με την κοινωνική πολιτική, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σε πολλούς βασικούς δείκτες κοινωνικής πολιτικής η Κύπρος υστερεί από τους μέσους όρους της ΕΕ, ενώ «σε κάποιους κοινωνικούς δείκτες η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο».

Είπε ακόμη ότι «η στέγη έχει γίνει απλησίαστο όνειρο για ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς» και ότι «επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού και η δημιουργία κεντρικού κρατικού στεγαστικού φορέα για την υλοποίησή του».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την υπογεννητικότητα στον τόπο, είναι τα προβλήματα που υπάρχουν για τη φροντίδα των παιδιών και τη στήριξη των γονιών και «για τούτο απαιτείται η δημιουργία δομών και η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων», ενώ έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο για τη λήψη, άμεσα, μέτρων για τη δημόσια υγεία.

Σε σχέση με την ενέργεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, με την ανικανότητά της και τον εθισμό της στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, άφησε την Κύπρο ενεργειακά ανοχύρωτη».

«Για τη μείωση των τιμών ενέργειας πρότασή μας είναι να αξιοποιηθεί μέρος των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων με σκοπό την κατάργηση του τέλους ΑΠΕ και του τέλους των υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που οξύνεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται η διαμόρφωση ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού».

Ανέφερε επίσης ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να στοχεύει στην προστασία και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από επιπτώσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική κρίση.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει ολοκληρωμένη πολιτική και πρόσθεσε πως μια τέτοια πολιτική δεν πρέπει να εξαντλείται στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

«Χρειάζονται δομές με κατάλληλη και επαρκή στελέχωση, πολιτικές που να βελτιώνουν την πρόσβαση σε δικαιώματα, την ενημέρωση για τις υποχρεώσεις και για ένταξη σε όσους λαμβάνουν άσυλο» και «να παταχθούν τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων και διακινητών και να προωθηθούν διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού με άλλες χώρες με τη συμβολή της ΕΕ», πρόσθεσε.

Κυπριακό

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού δεν εξέλειπαν», προσθέτοντας ότι «υπάρχει χαραμάδα ελπίδας, την οποία πρέπει να επιδιώξουμε με τις πρωτοβουλίες μας να την ενισχύσουμε» και «να σπάσουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ».

«Παραμένοντας συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Προβάλλοντας συνεχώς την ετοιμότητά μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και διαφυλάσσοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις» και «διαμορφώνοντας και προωθώντας θετική ατζέντα έναντι της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας αξιοποιώντας τα ενεργειακά θέματα χωρίς να παραβιάζουμε κόκκινές μας γραμμές», πρόσθεσε.

Ανακοινώνοντας μέτρα από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας που αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους για την επίτευξη και τη λειτουργία της λύσης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «στόχος είναι να δημιουργήσουμε δυναμική διάρρηξης του αδιεξόδου, το οποίο εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να παγιώνει με νέα κατοχικά τετελεσμένα τη ντε φάκτο διχοτόμηση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση