ΚΥΠΕ
Συνιστά αίσχος και ντροπή η εξίσωση των ηρώων της αντίστασης με αυτούς που επιτέθηκαν στο Προεδρικό κατά το πραξικόπημα και η κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας πως αποτελεί υποκρισία εάν δεν τιμά κάποιος την ιστορική αλήθεια.
Ο κ.Στεφάνου ήταν ο κύριος ομιλητής εκδήλωσης, στο μνημείο πεσόντων αντιστασιακών στη Λεμεσό, τα πανό της οποίας εντοπίστηκαν μετά την τοποθέτηση τους βαμμένα με οπαδικά και άλλα εμβλήματα.
Το γεγονός καταδίκασαν στις ομιλίες τους, τόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, όσο και Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, Τάσος Σάββα, όσο και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών Γιάννης Αρμεύτης.
Στην ομιλία του, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως αξίζει κάθε τιμή και διάκριση σε αυτούς που αντιστάθηκαν, χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό κόστος και κινδύνους, «έστω κι αν απέναντί σας είχατε επιτιθέμενους πάνοπλους, άγριους, βάρβαρους».
Λέγοντας πως σε κάθε ευνομούμενο κράτος αποδίδονται τιμές και διακρίσεις σε ήρωες που γράφουν ιστορία, υπερασπιζόμενοι αρχές και αξίες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «στην Κύπρο κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη αδιαφορώντας αν υποβαθμίζουν το ευνομούμενο κράτος και προσβάλλουν τη μνήμη των ηρώων».
Συνέχισε αναφέροντας πως «η πολιτική να εξισώνονται θύτες και θύματα, αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι, η νομιμότητα και η παρανομία, είναι κυπριακή παραδοξότητα και παραλογισμός» και υπέδειξε πως «άρχισε να εφαρμόζεται στις κυβερνήσεις του ΔΗΣΥ -ένα κόμμα που παρείχε πολιτική στέγη στο πραξικόπημα- και συνεχίζεται τώρα από την παρούσα κυβέρνηση, προφανώς για να εμπεδωθεί αυτό που ο νυν Πρόεδρος συχνά επαναλαμβάνει, δηλαδή, ότι η διακυβέρνησή του είναι συνέχεια της προηγούμενης».
«Γι’ αυτό όλοι μαζί, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια στους επιτιθέμενους στο Προεδρικό. Κατ’ αυτούς είναι όλοι ήρωες! Αυτό συνιστά αίσχος και ντροπή!», συμπλήρωσε.
Ο κ.Στεφάνου επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ πως «για να τιμά κάποιος έντιμα και ειλικρινά τη θυσία των ηρώων της αντίστασης στο πραξικόπημα και την εισβολή, επιβάλλεται να τιμά την ιστορική αλήθεια. Αλλιώς είναι υποκρισία!».
Διαμήνυσε ακόμη πως αποτελεί χρέος και οφειλή στους ήρωες μαχητές της αντίστασης και στις νέες γενιές, να υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια, η οποία «δεν χωρεί συμψηφισμούς ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ ήταν δήθεν βία και αντιβία».
«Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας είναι υπέρτατη πράξη πατριωτισμού. Δεν μπορεί αυτό να ονομάζεται βία και πολύ περισσότερο να δίνεται το μήνυμα ότι οι παρανομούντες που δρούσαν στο σκοτάδι απαντούσαν στη βία με τη δική τους βία» πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι θύμα του ΝΑΤΟ και απαντώντας σε όλους όσοι επαναφέρουν το θέμα της ένταξης της χώρας μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε πως «το πρόβλημα με το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο το παρελθόν του αλλά και το παρόν του».
Διερωτήθηκε ακόμη αν αμφιβάλλει κανείς ότι το ΝΑΤΟ αδιαφορεί για το γεγονός ότι η Τουρκία είναι δύναμη κατοχής σε Κύπρο, Συρία και Ιράκ και συνεχίζει να την εξευμενίζει με κάθε τρόπο και ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια στην Ελλάδα είναι με την ανοχή του ΝΑΤΟ. «Ας μην επιχειρούν, λοιπόν, κάποιοι να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις. Φτάνει πλέον με τις ψευδαισθήσεις που τόσο κόστισαν στην Κύπρο μας», συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παραδώσουμε την Κύπρο στις επόμενες γενιές υποθηκευμένη στις διαθέσεις της Τουρκίας, ούτε το δικαίωμα «να αφήσουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας απειλώντας την επιβίωση του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Έχουμε υποχρέωση, είπε, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δημιουργήσουμε εμείς ευκαιρία και δυναμική λύσης, αφού «αν δεν το κάνουμε εμείς κανείς τρίτος δεν πρόκειται να το κάνει για εμάς», ενώ υπέδειξε πως η προσπάθεια αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη και ούτε διασφαλισμένη η επιτυχία της.
«Οφείλουμε όμως να το προσπαθήσουμε χωρίς μεγάλα λόγια και επικοινωνιακά τεχνάσματα για ικανοποίηση της εσωτερικής κοινής γνώμης», είπε και τόνισε ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι απελπιστική και «ζούμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ κι αυτή την κατάσταση την εργαλειοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τη διχοτόμηση επί του εδάφους»
Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο κ.Στεφάνου, εδώ και καιρό έχει καταθέσει τις ολοκληρωμένες θέσεις του για το πώς πρέπει να κινηθούμε, ως ελληνοκυπριακή πλευρά, και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες στηρίζονται πάνω σε τρεις άξονες. Υπενθύμισε, συγκεκριμένα, ότι οι άξονες αυτοί αφορούν στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, στη διαμόρφωση θετικής ατζέντας στο επίκεντρο της οποίας να τεθούν τα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής και το κυπριακό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινές μας γραμμές και τέλος, στην προώθηση πακέτου μέτρων στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πίστη πως, μέσα από αυτά, μπορεί να πεισθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διαμήνυσε πως το όραμα για επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο, «θα φλογίζει για πάντα τις καρδιές μας».