Kathimerini.com.cy
Στη δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας, ενός διαδραστικού εργαστηρίου πολιτικής μεταρρύθμισης, προχωρά με άλλα πρόσωπα ο Γιώργος Παμπορίδης, σημειώνοντας πως το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου θα λειτουργήσει επίσημα. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» και τον Αντρέα Κημήτρη, τονίζοντας ότι στόχος είναι η πολιτική παρέμβαση στα δημόσια πράγματα. Αυτή η πλατφόρμα, σημείωσε, θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν μετείχαν μέχρι στιγμής για διάφορους λόγους στην πολιτική ζωή και ασφυκτιούν από την αδυναμία έκφρασης πολιτικού λόγου από το υφιστάμενο κομματικό σύστημα, να καταστούν πολιτικά ενεργοί και να εκφράσουν πολιτικές απόψεις. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται «σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Απευθύνεται σε ανθρώπους, που επιθυμούν να αναδείξουν την ουσία και υγιείς νοοτροπίες, παρά τις εύκολες και γρήγορες λύσεις που προβάλλει το star "system" της Κύπρου μέσω των διαττόντων αστέρων».
Η συμμετοχή στις εκλογές, το ιδεολογικό στίγμα και ο τρόπος λειτουργίας
Στο ενδεχόμενο παρουσίας της πλατφόρμας στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και στις ευρωεκλογές του 2024, αλλά και στις βουλευτικές του 2026, ανάφερε ότι η εμπλοκή σε εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Την ίδια ώρα, ο κ. Παμπορίδης ξεκαθάρισε ότι η εκκολαπτόμενη πολιτική πλατφόρμα δεν θα έχει ιδεολογικό στίγμα. «Θα καλύπτει όλους τους χώρους και θα ενθαρρύνει την έκφραση πολιτικής άποψης, την οποία μπορεί να θέλει κάποιος να την τοποθετήσει Δεξιά αλλά να απηχεί και σε αριστερό ακροατήριο ή να την τοποθετεί Αριστερά αλλά να απηχεί και σε δεξιό ακροατήριο», εξήγησε.
Η νέα πλατφόρμα θα δώσει ευκαιρίες σε όσους ασφυκτιούν από την αδυναμία έκφρασης πολιτικού λόγου από το υφιστάμενο κομματικό σύστημα, είπε ο κ. Παμπορίδης.
Στο ερώτημα πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα αυτή, απάντησε:
«Ας υποθέσουμε ότι αυτή η πλατφόρμα αποφασίζει να ασχοληθεί με το κυπριακό, την οικονομία, το μεταναστευτικό ή τα ενεργειακά, τότε μπορεί το επόμενο δίμηνο να προσκαλέσει για υποβολή προτάσεων συγκεκριμένης έκτασης που θα προτείνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε αυτούς τους τομείς. Θα υπάρχει ένα πάνελ ειδικών που θα κρίνει αυτές τις προτάσεις και θα καταλήξει σε ένα short list π.χ. πέντε προτάσεων. Ακολούθως, θα διοργανωθεί μια δημόσια ημερίδα, στην οποία οι πέντε που έχουν επιλεγεί, θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε μία ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και τα αποτελέσματα αυτής της διεργασίας θα μπορούσαν να καταγραφούν από αυτό το πάνελ και να αναρτηθούν ως προτάσεις της πλατφόρμας».
Όπως σημείωσε, η αντικατάσταση του συντάγματος θα είναι το πιο σοβαρό θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αυτή η πλατφόρμα. «Η κυπριακή κοινωνία ασφυκτιεί και παραπαίει και ο βασικός λόγος κατά την άποψή μου είναι το παρωχημένο, δοτό σύνταγμα του 1960. Η θεσμική διαφθορά που βλέπουμε σήμερα δεν είναι τυχαία. Πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα σε νέο σύνταγμα, διότι, αν δεν το κάνουμε, τότε η πηγή όλων των κακών, που είναι το υφιστάμενο πολιτειακό σύστημα, που εκκολάφθηκε από το σύνταγμα του 1960, θα διαιωνίζεται, ενθαρρύνοντας κι άλλο τη διαπλοκή και τη διαφθορά», τόνισε ο κ. Παμπορίδης.
Γιατί πλατφόρμα και όχι κόμμα;
Γιατί όμως κατέληξαν στην επιλογή δημιουργίας πλατφόρμας και όχι κόμματος; Ο κ. Παμπορίδης υπογράμμμισε ότι η ενασχόληση επαγγελματικά με την πολιτική που προϋποθέτει η σύσταση ενός κόμματος είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά. «Πρέπει να δοθεί ικανός χρόνος στα υφιστάμενα κόμματα να διορθώσουν τα του οίκου τους και να αντιληφθούν ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής της χώρας μας και να αλλάξουν αληθινά. Η πλατφόρμα θα επιχειρήσει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. «Αν, όμως, όλα αποτύχουν, τότε δεν πρέπει κανείς να αποκλείει τίποτα», είπε με νόημα.