ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιζόπουλος: Ραγιαδισμός και ηττοπάθεια οδηγούν σε καταστροφή

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι μισό αιώνα ο λαός βιώνει τις συνέπειες της προδοσίας, με τον κίνδυνο για φυσική, εθνική και θρησκευτική επιβίωση να ελλοχεύει

ΚΥΠΕ

Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική πορεία μπορούν να οδηγήσουν το Κυπριακό, ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας κατά την εκδήλωση του κόμματος του, για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που παραγματοποιήθηκε παρά την προτομή ήρωα Δώρου Λοΐζου, στη Λευκωσία.

«Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει», πρόσθεσε διατυπώνοντας τη θέση πως «μόνο η ιστορική αυτογνωσία, η σωστή διεκδίκηση των δικαίων μας και η αγωνιστικότητα μπορούν να διορθώσουν την πορεία μας, να ανατροφοδοτήσουν τους στόχους μας».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι μισό αιώνα ο λαός βιώνει τις συνέπειες της προδοσίας, με τον κίνδυνο για φυσική, εθνική και θρησκευτική επιβίωση να ελλοχεύει, λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και ανέφερε ότι η ιστορική αυτογνωσία επιβάλλεται και αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης, σε στιγμές καθοριστικές για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία διαχρονικά επιχειρεί να αξιοποιήσει την ασαφή βάση των συνομιλιών και την πρόθεση της πλευράς μας για υποχωρήσεις και παραχωρήσεις για τη δημιουργία δήθεν θετικού κλίματος για τη λύση του Κυπριακού, για να κατοχυρώσει τη σύσταση ενός συνεταιριστικού κράτους, τον γεωγραφικό διαχωρισμό εδάφους και πληθυσμού, την αναγνώριση συνιστώντων κρατιδίων σε εθνοτική βάση και με εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους, τη διχοτόμηση της κυριαρχίας 50/50 μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα τμήματα, την αριθμητική εξίσωση και το βέτο σε όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, την εκ περιτροπής προεδρία και τη μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού, είπε στη συνέχεια ο κ. Σιζόπουλος.

"Η αποδοχή αυτών των προνοιών όχι μόνο δεν θα λύσει το Κυπριακό, αλλά θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, με σοβαρό κίνδυνο την ολική προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία, πρόσθεσε και λέγοντας πως "δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους ενισχύονται οι φωνές εναντίον της Διζωνικής και της αποδέσμευσης από την Τουρκία", εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οφείλουμε αυτές τις φωνές να τις στηρίξουμε και να τις ενδυναμώσουμε μέσα από τη σωστή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε και όχι να τις απομονώνουμε".

Περαιτέρω παρατήρησε ότι "κάποιοι διατείνονται ότι η μη λύση δεν είναι λύση". Όμως, ανέφερε "την ίδια στιγμή πρέπει να τονίσουμε ότι η κακή λύση είναι διάλυση".

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμα ότι "μετά από 7 χρόνια αναστολής οποιασδήποτε διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας αμφιλεγόμενης προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Συνεχίζοντας ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Μπορούμε, είπε "να διεκδικήσουμε για τον λαό μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου στην Κυπριακή Δημοκρατία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς".

Εισηγήθηκε όπως "με σύνεση και σωστό προγραμματισμό να αξιοποιήσουμε τα νέα περιφερειακά και ευρωπαϊκά δεδομένα, για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ, την ΕΕ και σε άλλα διεθνή βήματα".

Αφού είπε πως το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού και δεν μπορεί να λυθεί με ψευδαισθήσεις, λανθασμένη τακτική και πολιτική χειραγώγηση, εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε ως διαδικασία συνομιλιών τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα του Σ.Α. του ΟΗΕ, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της Γ.Σ. και όχι 3μερή ή 5μερή Διάσκεψη, που το υποβαθμίζει σε δικοινοτικό πρόβλημα.

Πρόσθεσε πως το περιεχόμενο της λύσης πρέπει να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό και να περιλαμβάνει την κατάργηση των εγγυήσεων, την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων Ε/κ και Τ/κ σε συνθήκες ασφάλειας, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, και την κατοχύρωση των 4 ελευθεριών της ΕΕ σε όλους τους νόμιμους κατοίκους, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό, τα γεγονότα που οδήγησαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακό και τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΔΕΚ στην πορεία των δεκατετιών, προς υπεράσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού και της δημοκρατίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι "στο όνομα των νεκρών αλλά και των ζώντων αγωνιστών της δημοκρατικής αντίστασης, τους οποίους σήμερα τιμούμε, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία".

Διεβεβαίωσε, τέλος, πως "θα αγωνισθούμε για να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως την οραματίσθηκαν και για την πραγματοποίησή-της αγωνίσθηκαν μέχρι την τελευταία-τους πνοή οι ήρωες που τιμούμε σήμερα".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση