ΚΥΠΕ
Η Κύπρος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να συμβάλει στα επόμενα βήματα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω τόσο του θαλάσσιου διαδρόμου όσο και μέσω χερσαίων διαδρόμων, ανέφερε στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.
Την ατζέντα του ΣΕΥ απασχόλησαν μεταξύ άλλων, η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα ψηφιακής διπλωματίας. Την σύνοδο απασχόλησε επίσης συζήτηση σε σχέση με τη στάση της Ουγγαρίας όσον αφορά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και το κατά πόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα έπρεπε να συγκαλέσει την καθιερωμένη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ (Gymnich) στη Βουδαπέστη τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓτΠ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος εξέφρασε εκ νέου την έκκληση της Κύπρου για άμεση κατάπαυση του πυρός και για την άμεση και άνευ ορών απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Σχολιάζοντας την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, ο κ. Κόμπος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης ταχείας, ασφαλούς και απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Όπως είπε, για τον σκοπό αυτό η Κύπρος συνεργάζεται στενά με άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη και εταίρους συμβάλλοντας στα επόμενα βήματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου και επιπρόσθετα μέσω χερσαίων διελεύσεων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο κ. Κόμπος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στη χώρα, καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα απώλειες μεταξύ αμάχων, και ζήτησε πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος, η ίδια θύμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους που είναι ευρωπαϊκή επικράτεια, στηρίζει την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, και αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για τραγική μέρα για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας για εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής είναι καταδικαστέα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη επίσης σε ενημέρωση των ομολόγων του σε σχέση με τις προσπάθειες της Τουρκίας κατά την πρόσφατη Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, για προβολή της αποσχιστικής οντότητας κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, όπως αναφέρεται.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Caspar Veldkamp.
Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες από το αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ορισμένες από τις οποίες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, και θα παρουσιαστεί σε διάφορες διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό, με αρχή της Βρυξέλλες.
«Αυτή δεν είναι απλά μια στιγμή στην ιστορία μας. Είναι, δυστυχώς, η καθημερινή μας πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Κόμπος σε χαιρετισμό του, σημειώνοντας οτι οι εικόνες της έκθεσης «αποτελούν το μωσαϊκό της συλλογικής μνήμης της καταστροφής και του πόνου του λαού μας» και «υπενθύμιση της τουρκικής βαρβαρότητας και επιθετικότητας».
Τα πρόσωπα που κυριαρχούν στην έκθεση, «τα πρόσωπα του καλοκαιριού του 1974» όπως είπε ο κ. Κόμπος, «παραμένουν το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε Κύπριο». Αναφερόμενος στις χιλιάδες θανάτους και στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και εγκλωβισμένους, καθώς και στα σχεδόν 800 άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται πρόσθεσε πως «αυτή είναι η πραγματικότητα μας», παραπέμποντας επίσης στην καταστροφή χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και στον εποικισμό και παράνομη πώληση Ελληνοκυπριακών περιουσιών «σε βιομηχανική κλίμακα».
Τόνισε πως το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι πως πρέπει η τουρκική κατοχή να τελειώσει, και υπογράμμισε ότι στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου «πάντα και αποκλειστικά στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό στις αρχές της ΕΕ.
«Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Αυτός είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος» τόνισε, προσθέτοντας πως ο κάθε επιτιθέμενος «ελπίζει ότι ο χρόνος θα κάνει την αποφασιστικότητα να ξεθωριάσει» και ότι «η ισχύς θα ξαναγράψει τη διεθνή νομιμότητα» διαβρώνοντας τα θεμέλια της διεθνούς τάξης.
Τόνισε πως ακόμα και με όρους ρεαλπολιτίκ, μια λύση εναλλακτική από το πλαίσιο του ΟΗΕ «θα είναι καταστροφή για την Κύπρο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, και θα δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη διεθνή κοινότητα», υπενθυμίζοντας οτι «υπάρχουν επιτιθέμενοι και αλλού στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που μιλάμε».