ΚΥΠΕ
Υπέρ και κατά των μηνυμάτων που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος με την ομιλία του στην 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είναι τα σχόλια τ/κ πολιτικών.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ χαρακτήρισε πολύτιμη την ομιλία Ερντογάν λέγοντας πως όλα τα μηνύματα «μας ενδυνάμωσαν και μας έδωσαν ενθουσιασμό στον αγώνα μας για τη διατήρηση και την καταξίωση της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με αυτή την ισχυρή υποστήριξη» είπε.
Η ομιλία του, συνέχισε, έχει επίσης μεγάλη σημασία γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε εκ νέου τους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθούνται και θα ακολουθηθούν όσον αφορά το Κυπριακό. «Η τουρκική πλευρά δεν θα διαπραγματευτεί μια ομοσπονδία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάρρευση της Δημοκρατίας του 1960, πρέπει να εγκαταλείψει το όνειρό της για την επανίδρυση ενός παρόμοιου κράτους υπό τη δική της κυριαρχία. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Προέδρου ‘δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο στο ίδιο νερό δύο φορές’ και ‘η αγνόηση των πραγματικοτήτων στο νησί δεν οδηγεί πουθενά’. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο’ θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν. Υπό την καθοδήγησή του, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια νέα ειρηνευτική συμφωνία που θα σταθεί στο ύψος των πραγματικοτήτων στο νησί» είπε.
Χαρακτήρισε επίσης γεγονός μεγάλης σημασίας το ότι ο ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ως τη μόνη λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με το περιουσιακό. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την επιτροπή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οι επιθέσεις της ε/κ πλευράς δεν αρκούν για να καταστρέψουν τον κτηματομεσιτικό μας τομέα. Ελπίζω ότι η στάση και το μήνυμα της Τουρκίας σε αυτό το θέμα έγινε αντιληπτό από την ελληνική πλευρά» ανέφερε.
Ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι «ο Ερντογάν έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ομοσπονδίας». Αναρωτιόταν, είπε, αν ο Τούρκος Πρόεδρος θα άνοιγε την πόρτα για συνομιλίες ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα ή αν θα έδινε και πάλι έμφαση στην πρόταση για λύση δύο κρατών. «Αυτή η ομιλία θα είναι μια ομιλία που θα επηρεάσει άμεσα την παρούσα κυβέρνηση, πόσο μάλλον τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Στην ομιλία του ο Ερντογάν έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο στο οποίο είχε μπει η ομοσπονδία και είπε: ‘Η Ομοσπονδία τελείωσε. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό» είπε και έδωσε έμφαση στη «σταθερότητα».
Το Κόμμα Νέα Κύπρος (ΚΝΚ) σε ανακοίνωσή του γράφει ότι το καλοκαίρι του 1974 ήταν πόνος, καταστροφή, απώλεια και δάκρυα για όλους όσους ζούσαν στο νησί, σημειώνοντας ότι στις 15 Ιουλίου, με την υποστήριξη της εγγυήτριας χώρας Ελλάδας, «μια φασιστική παραστρατιωτική οργάνωση πραγματοποίησε πραξικόπημα, ενώ η άλλη εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία, ισχυριζόμενη ότι προστατεύει τη συνταγματική τάξη, εξαπέλυσε αρχικά μια εισβολή στις 20 Ιουλίου και στη συνέχεια μια στρατιωτική επιχείρηση στις 14 Αυγούστου που θα οδηγούσε στη μόνιμη διχοτόμηση».
Μέχρι το τέλος του 1975, δημιουργήθηκαν δύο εθνοτικές ζώνες στο βορρά και στο νότο, με κάποιους να εκτοπίζονται εθελοντικά, άλλους βίαια και άλλους μέσω απειλών και εκφοβισμού, προσθέτει το ΚΕΚ αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να είναι σε συνεχή αγώνα ενάντια στο σοβινισμό που δημιουργήθηκε μέσα από τις απώλειες και τα δεινά που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία.