ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ραουνά: Προσβλέπουμε σε έμπρακτη στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού

Σε πανηγυρικό λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου

ΚΥΠΕ

Πιστεύουμε ακράδαντα στην ενοποιητική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβλέπουμε στην έμπρακτη στήριξή της για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, προσθέτοντας πως η Ένωση μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε πανηγυρικό λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου, η κ. Ραουνά είπε πως σήμερα τιμούμε «μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, την απαράμιλλη αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην προέλαση του ιταλικού φασισμού. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η μέρα που η Ελλάδα, με το ηρωικό της παράδειγμα, έδειξε στον κόσμο ότι οι μικροί λαοί, όταν μάχονται για τα δίκαια και την ελευθερία τους, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας».

Πρόσθεσε ότι «στον πόλεμο αυτό, στο πλευρό της Ελλάδας, βρέθηκε για άλλη μια φορά και η μικρή μας πατρίδα. Περίπου 4.000 Κύπριοι συμπορεύονται σε κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, ενώ άλλοι 30.000 συμπατριώτες μας πολεμούν σε άλλα μέτωπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» είπε.

Η κα. Ραουνά ανέφερε επίσης ότι «σήμερα, η συνεχιζόμενη εδώ και μισό αιώνα κατοχή της μισής μας πατρίδας – ευρωπαϊκού εδάφους – από την Τουρκία, αλλά και οι δύο πόλεμοι που μαίνονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοκιμάζουν ξανά τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν. Η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η τραγική επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, μάς υπενθυμίζουν ότι η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες και πρέπει να τις υπερασπιστούμε», ανέφερε.

Οι στρατιές των ηρωικών πεσόντων, συνέχισε, «μάς παρακινούν να μην ξεχνάμε και να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα μέχρι να έλθει η πολυπόθητη δικαίωση και λύτρωση και για τη δική μας μαρτυρική πατρίδα. Το τελευταίο διαιρεμένο και υπό κατοχή κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα σημείωσε ακόμα ότι «ύψιστο καθήκον και πρώτιστο μέλημά της Κυβέρνησης, του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση του τόπου και του λαού μας. Όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσες δυσκολίες και εάν υπάρχουν, ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν συμβιβάζεται, δεν παραιτείται, δεν ξεχνά».

Πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε ως βασικότερη προτεραιότητά του τη συνολική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού και του λαού μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει άοκνες και επίμονες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάσης του συμφωνημένου πλαισίου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», διαβεβαίωσε.

Στον πανηγυρικό της λόγο η κ. Ραουνά αναφέρθηκε στο άτυπο δείπνο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τ/κ Κοινότητας, που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας πως η συγκεκριμένη συνάντηση «έδωσε νέα δυναμική για περαιτέρω βήματα, με στόχο μια νέα ουσιαστική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο πάντα των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού δικαίου, αρχών και αξιών».

Παρά τις προκλήσεις και παρά τις δυσκολίες, συνέχισε, «δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της πατρίδας μας, των παιδιών μας, των μελλοντικών γενεών. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε άλλο μονοπάτι πέρα από τη βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση του τόπου μας και του λαού μας, πέρα από μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Ραουνά «πιστεύουμε ακράδαντα στην ενοποιητική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβλέπουμε στην έμπρακτη στήριξή της για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτήν θα συνεχίσουμε να ανήκουμε και μετά τη λύση. Για αυτό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι τα εργαλεία που πρωτίστως οφείλουμε να αξιοποιούμε», είπε, και σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα εργαλεία, έχει τις απαντήσεις σε όλα τα δύσκολα θέματα των διαπραγματεύσεων και μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ονειρευόμαστε, σημείωσε, «μια επανενωμένη Κύπρο εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ορίζουν τη ζωή τους και το μέλλον τους. Το μέλλον της χώρας τους και των παιδιών τους, όπως τους αξίζει, χωρίς εγγυητές, ξένους στρατούς, και επεμβατικά δικαιώματα, σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας, των ίσων ευκαιριών. Η ΕΕ είναι για όλους τους Κύπριους χώρος ασφάλειας και ευημερίας».

"Όραμά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε πολίτη ξεχωριστά, σε μια Κύπρο που όντως αλλάζει, που διαρκώς εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται. Με μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική, με ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, πρότυπο διαφάνειας και λογοδοσίας, κοινωνικά ευαίσθητο και περήφανο για τον σταθεροποιητικό του ρόλο στην περιοχή", επεσήμανε.

Ανέφερε, επίσης, ότι "μέσα από την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο, ενισχύουμε το κράτος μας και τη θέση της χώρας μας εντός της ΕΕ, αλλά και διεθνώς. Θεσμοθετήσαμε στρατηγικές συνεργασίες, αποδεικνύοντας στην πράξη τον ρόλο μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή".

Η κ. Ραουνά αναφέρθηκε και στον πρώτο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσφατα στη Λευκωσία και είπε πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και στρατηγικές συνεργασίες ενισχύουν το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Κύπρου. Αυτό είναι που αξιοποιούμε συστηματικά, για να πετύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Με την ίδια αποφασιστικότητα και με όραμα, επεσήμανε, «θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τον καίριο ρόλο της χώρας μας κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026. Ως φάρο ειρήνης και σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, αλλά και ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής μας».

Καταλήγοντας η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα είπε πως «με πείσμα, επιμονή και αποφασιστικότητα, αλλά και με την έμπρακτη και σταθερή συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, συνεχίζουμε ακούραστα τις προσπάθειές μας. Το δικαίωμα στην ειρήνη, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτα, είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση