ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς σχολίασαν την απόφαση παύσης του Ελεγκτή τρεις βουλευτές

Τι ανέφεραν στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» Χρύσης Παντελίδης, Δημήτρης Δημητρίου και Άριστος Δαμιανού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χρύσης Παντελίδης, Δημήτρης Δημητρίου και Άριστος Δαμιανού σχολίασαν στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ να τονίζει «είχαμε ένα άριστο Γενικό Ελεγκτή, υπό την έννοια ότι εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και πλέον δεν τον έχουμε». Από πλευράς του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την απόφαση, αναφέροντας παράλληλα «θα ήταν καλυτέρα να αποφεύγαμε αυτήν τη δικαστική διαμάχη», ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, δηλώνοντας πως ο Πρόεδρος έπρεπε να συνομιλούσε με τους δύο ανεξάρτητους αξιωματούχους για να βρεθεί ένας τρόπος αλληλοανοχής και συνύπαρξης αντί να φτάσουν στο ακραίο μέτρο της παύσης.

Χρ. Παντελίδης: Είχαμε ένα άριστο Ελεγκτή και πλέον δεν τον έχουμε

«Είναι αναπόφευκτος ο σεβασμός στην απόφαση γιατί δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα, προφανώς και η πολιτεία συμμορφώνεται και όλοι συμμορφώνονται προς αυτήν την απόφαση», είπε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης. Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΔΗΚΟ τόνισε «προσωπικά έχω λυπηθεί βαθύτατα, έχω απογοητευτεί στο μέγιστο βαθμό και δεν είμαι ευτυχής με αυτή την απόφαση γιατί πιστεύω ότι είχαμε ένα άριστο Γενικό Ελεγκτή, υπό την έννοια ότι εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και πλέον δεν τον έχουμε». «Είμαι λυπημένος», δήλωσε οκ. Παντελίδης «γιατί η κυπριακή κοινωνία εύλογα θα σκέφτεται πως σε αυτή τη χώρα έχουν γίνει τόσα και τόσα και έχει απολυθεί ένας άνθρωπος ο οποίος έκανε τη δουλειά του σωστά, αυστηρά, υπερβολικά για κάποιους, εμμονικά για κάποιους άλλους, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει οποιαδήποτε χώρα που να ζημιώσει ή να πληγεί επειδή η Ελεγκτική της Υπηρεσία είναι αυστηρή. Από κει και πέραν υπάρχει ένας προβληματισμός, δεν παραγνωρίζει κανείς την απόφαση ως προς την κατάληξη της και το περιεχόμενο της. Ακόμα και αυτοί που προσευχόντουσαν να παυθεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν ανέμεναν ότι θα υπήρχε ένα τέτοιο περιεχόμενο απόφασης».

Δημητρίου: Mε εξέπληξε το αυστηρό λεκτικό της απόφασης

Από την άλλη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε «είναι μια πρωτόγνωρη απόφαση, έχουμε μια κατάσταση στην οποία δεν ξαναβρέθηκε το σύνταγμα και η Κυπριακή Δημοκρατία». Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ «θα ήταν καλυτέρα να αποφεύγαμε αυτήν τη δικαστική διαμάχη, έχουμε αυτήν την απόφαση, η οποία με εξέπληξε με το αυστηρό λεκτικό της. Από την άλλη έχουμε μια ομόφωνη απάντηση που οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να την αποδεχθούμε». «Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέβασε τον πήχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όμως όπως καταδεικνύει η απόφαση υπερέβη τα εσκαμμένα. Θεωρούσε όλους όσοι δεν συντάσσονταν μαζί του ότι ήταν σε ένα σακίδιο διεφθαρμένων, καταστρατηγούσε το τεκμήριο της αθωότητας και είναι αυτά που δυστυχώς το καταδίκασαν χθες και τον έχουν θέσει εκτός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατέληξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Δαμιανού: Δεν έπρεπε ποτέ αυτό το ζήτημα να αχθεί ενώπιον δικαστηρίου

Για αρνητική εξέλιξη, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, τονίζοντας «ο κ. Μιχαηλίδης ως επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι αλήθεια ότι προέβη σε μια σειρά από ενέργειες και δράσεις τα προηγούμενα χρόνια, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα, δημοσιοποιώντας κακώς κείμενα ενισχύοντας τη χρηστή διοίκηση αρά και το κράτος δικαίου». «Από κει και πέρα», όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού «δεν έπρεπε ποτέ αυτό το ζήτημα να αχθεί ενώπιον δικαστηρίου, έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας το ειδικό πολιτικό βάρος που έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος να συνομιλούσε με τους δύο ανεξάρτητους αξιωματούχους για να βρεθεί ένας τρόπος αλληλοανοχής και συνύπαρξης αντί να φτάσουμε σε αυτό το ακραίο μέτρο της παύσης. Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε «το δεύτερο επί της ουσίας της υπόθεσης, επειδή είναι η πρώτη φορά που παύεται αξιωματούχος για πράξεις που δεν ανάγονται στην ποινική δικαιοσύνη αλλά για συμπεριφορές, θεωρώ ότι υπάρχει ο κίνδυνος το μέτρο που τέθηκε μέσα από αυτήν την απόφαση να είναι πολύ χαμηλό και να ελλοχεύει ο κίνδυνος στο μέλλον ανάλογες συμπεριφορές ανθρώπων πλέον να οδηγούν σε αυτοφίμωση ή να οδηγούν σε συμπεριφορές που είναι κατώτερες των αρμοδιοτήτων. Δηλαδή ένας επόμενος Γενικός Ελεγκτής έχοντας υπόψη αυτά που λέχθηκαν, πολύ δύσκολα θα δημοσιοποιεί αυτές τις διαφωνίες με τον κίνδυνο ότι θα εκτεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση