ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει γεωπολιτικό ρόλο χωρίς ναυτιλία

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη τη συνεισφορά των πλοιοκτητών σημειώνοντας ότι αναδεικνύει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας

ΚΥΠΕ

«Ένας στόχος που θέσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν όπως το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας πάει σε ελληνικά χέρια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στο Δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα και εξέφρασε τη χαρά του για τον διορισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και για το διορισμό του Κύπριου Επιτρόπου, του Κώστα Καδή, ο οποίος θα ασχολείται πέραν από την αλιεία με τους ωκεανούς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη τη συνεισφορά των πλοιοκτητών σημειώνοντας ότι αναδεικνύει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας.

«Η ναυτιλία αγγίζει οριζόντια όλους τους τομείς πολιτικής. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε, πρώτα και πάνω από όλα, να την προσεγγίσουμε μέσα από το στόχο μας να διαδραματίσουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τον οποιοδήποτε γεωπολιτικό ρόλο χωρίς η Ευρώπη να είναι πρωταγωνιστής στη Ναυτιλία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι ένθερμος θιασώτης της στενής συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τα οφέλη που, όπως είπε, δύναται να προκύψουν μέσα από μια ειλικρινή, εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία και σχέση, με γνώμονα πάντοτε την ενίσχυση, ανάμεσα σε πολλά άλλα, της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Χαρακτήρισε, δε, τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά στην κυπριακή ναυτιλία «το πιο πετυχημένο μοντέλο που έχουμε στην Κύπρο», λέγοντας πως «από κοινού εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι μας φέρνουν αναπόφευκτα σε μία κατάσταση συνεχούς επαγρύπνησης. «Δυστυχώς έχουμε αρνητικές εξελίξεις στη γειτονιά μας. Βλέπουμε τι γίνεται στο Λίβανο, τι γίνεται στη Γάζα εδώ και ένα χρόνο, έχουμε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουμε τις επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες απορρύθμισαν την ομαλή μεταφορά φορτίων από το κανάλι του Σουέζ» είπε και πρόσθεσε ότι οι πολλές άλλες διεθνείς πολιτικές αναταραχές και διενέξεις σε άλλα σημεία του πλανήτη αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την επιτακτική ανάγκη για την προώθηση και εφαρμογή πολιτικών που εδράζονται σε αρχές και αξίες και βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

«Η Κύπρος αποδεικνύει ότι με πράξεις και όχι με λόγια μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου με αφετηρία την Κύπρο, για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη, αξιοποιώντας την εγγύτητά μας με την περιοχή, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας ως το πιο κοντινό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, εκτιμήθηκε από τη διεθνή κοινότητα, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωγραφικής σημασίας. Μέσα από μία τιτάνια προσπάθεια αποδεικνύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να δώσει λύσεις σε σημαντικές περιφερειακές, ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις», τόνισε ευχαριστώντας, παράλληλα, την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την έμπρακτη και ουσιαστική συμμετοχή της στην πρωτοβουλία αυτή, συμμετέχοντας στην αποστολή βοήθειας μέσω της δωρεάς τροφίμων συνολικής αξίας 300.000 ευρώ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι χρέος της πολιτείας είναι η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. «Έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων την αναγνώριση ιδιωτικών ναυτικών ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, με την πιο πρόσφατη να αφορά στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χίου που τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου Τσάκου και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Ο εποπτικός έλεγχος των ακαδημιών πραγματοποιείται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και η εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας και νομοθεσιών που εμπίπτουν από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες», σημείωσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος και για τις δύο χώρες, αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης. «Η συνεργασία αυτή έχει πλέον θεσμοθετηθεί σε όλα τα επίπεδα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, […] Όσον αφορά στη ναυτιλία, μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε ήταν η προώθηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η προβολή και προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών, καθώς και η δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση