ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς οι «Ως Δαμέ» έγιναν μέρος του προεκλογικού

Σημείο αντιπαράθεσης ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ η αναφορά του κινήματος «κυβέρνηση στο νότο» λέει ο δησυ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η αναφορά «κυβέρνηση στον νότο», που είχε κάνει το κίνημα «Ως Δαμέ» σε δελτίο τύπου του, ήταν αρκετό για να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση πολώνοντας το κλίμα λίγο πριν τις εκλογές. Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση, τρεις μέρες μετά την περιβόητη αναφορά, εξέφρασαν την έκπληξη και την αγανάκτησή τους επιχειρώντας να ταυτίσουν το κίνημα -το οποίο μετρά τρεις πορείες στους δρόμους και φαίνεται να αποκτά δυναμική- με το ΑΚΕΛ καλώντας μάλιστα το κόμμα της Αριστεράς να τοποθετηθεί και να καταδικάσει την εν λόγω τοποθέτηση. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του χαρακτήρισε την αγανάκτηση της κυβερνώσας παράταξης υποκρισία. Συζήτηση που κατέδειξε πως το Κίνημα μπαίνει για τα καλά στον χορό της προεκλογικής.

Ποιοι είναι

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι κινήσεις του εν λόγω κινήματος προκαλούν δυσφορία στην κυβερνώσα παράταξη. Η κινητοποίηση του Φεβράρη η οποία είχε την έντονη αστυνομική παρουσία και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της νεαρής Αναστασίας με τον περιβόητο Αίαντα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Αφενός γιατί γινόταν εν τω μέσω της πανδημίας με περιοριστικά μέτρα και αφετέρου λόγω της των ποικίλων- για κάποιους άσχετων- συνθημάτων που είχαν καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Δεν πέρασε βεβαίως απαρατήρητο το γεγονός ότι το εν λόγω κίνημα, παρά την ποικιλομορφία του φέρεται να αποκτά δυναμική, μετά και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στο ΡΙΚ που έδειχνε το 45% των ερωτηθέντων να έχουν θετική γνώμη για το κίνημα. Το Κίνημα είναι ένα κράμα ιδεών και προσώπων που κινούνται κυρίως στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Έχουν καθαρά ταξικό –όπως υποστηρίζουν- λόγο, μιλούν για την προστασία του περιβάλλοντος, εκφράζουν την εναντίωσή τους για τα ψηλά κτίρια και τάσσονται ενάντια στην διαφθορά και τη διχοτόμηση.

Στον νότο…

Η αφορμή της νέας συζήτησης για το τι κρύβεται πίσω από το κίνημα, ήταν η αναφορά περί «κυβέρνησης στο νότο», κάτι που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από την κυβερνώσα παράταξη. Πρώτος που έθεσε ζήτημα ήταν ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς ο οποίος αλλάζοντας στην ανακοίνωσή του το «κυβέρνηση στο νότο» με «κυβέρνηση του νότου» χαρακτήρισε το όλο ζήτημα απαράδεκτο και ζήτησε παρέμβαση του ΑΚΕΛ. Απάντηση στον κ. Φουρλά βεβαίως έδωσε το ίδιο το κίνημα μέσω δελτίου τύπου. «Κάποιοι πολιτικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν το κίνημά μας, διαστρεβλώνοντας ανάρτηση στην οποία είχαμε αναφερθεί σε «κυβέρνηση ΣΤΟΝ νότο», ισχυριζόμενοι πως αναφερθήκαμε σε «κυβέρνηση ΤΟΥ νότου». Αυτοί που κατάντησαν τους ανθρώπους αυτού του νησιού σε «Κύπριους του βορρά και του νότου» (κατά τον Αντόνιο Γκουτέρες), αυτοί που παλεύουν μέρα-νύκτα για να μετατραπεί η Πράσινη Γραμμή σε σύνορο μεταξύ δύο κρατών, αυτοί που έβαλαν την χώρα σε ένα ατέρμονο καθεστώς εξαίρεσης και διαπλοκής, ήρθε η ώρα να αναμετρηθούν με τις αλήθειες που το κίνημά μας λέει, παρά να επιχειρούν να τις αποκρύψουν» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Σε ανακοίνωση το Κίνημα ξεκαθάρισε πως το «κυβέρνηση στον νότο» είναι γεωγραφικός προσδιορισμός και έτσι χρησιμοποιείται και στην διεθνή βιβλιογραφία». Σημειώθηκε πως δεν αναγνωρίζουν κράτη, αλλά καταγγέλλουν τη διχοτομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση».
Βεβαίως το ζήτημα δεν έκλεισε καθώς ενώ η Αλληλεγγύη σημείωνε πως δεν θα εκπλαγεί αν οι Ως Δαμέ έχουν σχέσεις με Τούρκους τζιχαντιστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε έντονη λύπη για το συμβάν. «Είναι άκρως λυπηρό, όταν ενώ καταγγέλλουμε την Τουρκία και τους υπονομευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα για την παραβατική στάση τους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμης Κυβέρνησης της, να υπάρχουν ομάδες, έστω και μειοψηφούσες, στο εσωτερικό μέτωπο που να ασπάζονται αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές.

Δυνάμεις του περιθωρίου… λέει ο ΔΗΣΥ 

Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τα οργανωμένα σύνολα και πολιτικά κόμματα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέπουν, είτε ενεργά είτε διά της ανοχής τους, ανάλογα φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τη σκυτάλη πήρε ο ΔΗΣΥ δια του βουλευτή – της φιλελεύθερης τάσης- Μιχάλη Σοφοκλέους, ο οποίος μίλησε για δυνάμεις του περιθωρίου και παρακλάδια του ΑΚΕΛ.
«Η αναφορά σε «κυβέρνηση στο νότο», η απόπειρα δηλαδή της εξίσωσης της νόμιμης κυβέρνησης με το ψευδοκράτος, φαίνεται δυστυχώς ότι δεν ήταν ένα μεμονωμένο λάθος. Αντίθετα, πρόκειται για οργανωμένη στρατηγική, που όχι μόνο υιοθετούν, αλλά και ενισχύουν, ακόμα και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, με τις δημόσιες αναφορές για «καθεστώς του νότου».
Στη θεσμική κρίση που βιώνουμε, τη λύση δεν θα τη δώσουν τα παρακλάδια και οι προστατευόμενες από το ΑΚΕΛ δυνάμεις του περιθωρίου. Καλούμε το ΑΚΕΛ, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του στελέχους του. Καλούμε και όλα τα άλλα κόμματα που σήμερα σιωπούν, να πάρουν ξεκάθαρη θέση, στην προσπάθεια απονομιμοποίησης του κράτους μας. Καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι υπεράνω της πατρίδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοφοκλέους.

Περί υποκρισίας

Τα περί υιοθέτησης του «νότου» από το ΑΚΕΛ που είχε αναφέρει ο Μιχάλης Σοφοκλέους αφορούν ανάρτηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Νίκου Τριμικλινιώτη που έκανε αναφορά σε «καθεστώς του νότου». Πάντως το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, χαρακτήρισε υποκρισία όλο αυτό από πλευράς της κυβερνώσας παράταξης. «Είναι εντυπωσιακή η υποκρισία όλων όσοι δεν καταδέχονται να κρατούν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσοι ερωτοτροπούν ή καλύπτουν όσους ερωτοτροπούν πίσω από τις πλάτες του λαού για λύση δύο κρατών, να κατηγορούν άλλους για έλλειψη πατριωτισμού» ανέφερε το ΑΚΕΛ σημειώνοντας πως το κίνημα έχει συντονιστικό και εκπροσώπους, αν θέλουν να απευθυνθούν ή να τους επικρίνουν. Τα περί υποκρισίας πάντως που ανέφερε το ΑΚΕΛ, έχουν να κάνουν με την αναφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 για δύο ΑΟΖ, την περιρρέουσα και τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου ότι ο Πρόεδρος του μίλησε για λύση δύο κρατών και την αναφορά του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη στην «Κ», ότι η διχοτόμηση συντελείται εκ των πραγμάτων. Το ΑΚΕΛ δεν έχει ακόμη πάρει θέση για τις τοποθετήσεις του Νίκου Τριμικλινιώτη ωστόσο το όλο θέμα φαίνεται να αναγάγεται σε μείζον ζήτημα των ημερών με τον ΔΗΣΥ, να θέλει προφανώς να διχάσει την Αριστερά λίγο πριν την μάχη και το ΑΚΕΛ να φέρνει στο προσκήνιο όλες τις δηλώσεις των κυβερνώντων που παραπέμπουν σε διχοτόμηση ή λύση δύο κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση