ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ - Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την ακρίβεια και δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά

Τι δήλωσε μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για την επέτειο της 1ης Απριλίου

ΚΥΠΕ

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για την επέτειο της 1ης Απριλίου, και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να πράξει κάτι για να συγκρατηθεί η ακρίβεια ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι ένα τοπικό γεγονός. Δεν οφείλεται σε τοπικούς ή ιδιόρρυθμους παράγοντες της πατρίδας μας».

Ήδη, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Τον Μάιο , είπε,θα γίνει μια ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το παγκόσμιο, γενικότερα. «Συνεπώς, και παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε και όσα μέτρα πρέπει να πάρουμε θα πάρουμε».

Ερωτηθείς αν στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την ΕΕ, η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει κριθεί εμπορεύσιμο και κατά πόσο αυτό συνιστά μια επιλογή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι επιλογή, αλλά χρονοβόρα επιλογή, για να είμεθα ορθοί. Και δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες πρέπει να επενδύσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και να αποφασίσουν αναλόγως».

Το ευτύχημα για την Κύπρο, πρόσθεσε, είναι ότι δεν εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι αρνητική η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ευνοεί παρά να προκαλεί τα προβλήματα που προκαλεί στις υπόλοιπες των χωρών της Ευρώπης που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπό το φως των εξελίξεων με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά το πέρας της μελέτης βιωσιμότητας κλπ, στην Ευρώπη, στις εταιρείες και βεβαίως στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν φαίνεται κάποιες των εταιρειών, θα εξαρτηθεί και η απόφαση. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς», Η Ευρώπη, συνέχισε, αγοράζει ήδη από την Αμερική για τον φετινό χρόνο μια ποσότητα η μεταφορά της οποίας θα γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα πλοία.

Κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι η μέρα που μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους αγωνιστές της ελευθερίας, «τους απλούς αγρότες, τους εργάτες, τους προεστούς, την εκκλησία και τους δύο μεγάλους αρχηγούς του αγώνα που συνενώνοντας τον Κυπριακό Ελληνισμό έδωσαν μια άνιση, αλλά υπέρ των δικαίων μάχη, κατορθώνοντας να δώσουν ελευθερία σε αυτό τον λαό».

Μια ελευθερία, πρόσθεσε, που, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, προδοσίας, εξωτερικής εισβολής κατά κατάχρηση των συμφωνιών, κρατά υπόδουλο το 36% της πατρίδας μας. «Χρέος και υποχρέωση, τιμή προς όσους αγωνίστηκαν είναι να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές και αξίες που δεν προβλέπουν παρά μόνο ελευθερία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι. Το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ `55-`59.

Ενικά ομόψυχοι ας θέσουμε υπεράνω όλων την πατρίδα μας είπε ο Κώστας Χαμπιαούρης

Τον πανηγυρικό λόγο στην δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη διάβασε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης υπογράμμισε την στιγμή, 67 χρόνια πίσω, την 1η Απριλίου 1955, όταν Μακάριος και Διγενής πυρπόλησαν τις ψυχές των Κυπρίων και η ασυμβίβαστη γενιά του ‘55-’59 αντιλάλησε σε όλον τον κόσμο την αμετάκλητη απόφασή της, να ζήσει λεύτερη ή να πεθάνει, εφόσον όλα τα ειρηνικά και διπλωματικά διαβήματα για αυτοδιάθεση απέβησαν άκαρπα και η Βρετανική Κυβέρνηση ενέμενε στις αρνητικές και πεισματικές της θέσεις.

«Ο κύβος ερρίφθη: «Ή ταν ή επί τας». Άλλη ιστορική διέξοδος, δεν υπήρχε. Και τότε, οι αμούστακοι λεβέντες έγιναν σκληροτράχηλοι και ανυποχώρητοι αγωνιστές στα βουνά του Τροόδους και του Πενταδακτύλου, στον Μαχαιρά και στο Δίκωμο, στη Ζωοπηγή, στα Σπήλια, στα Χανδριά, στο Μερσινάκι, στο Λιοπέτρι και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τα χωριά και τις πόλεις, σε κάθε γωνιά της Κύπρου που σπάραζε για λευτεριά. Στα κρησφύγετα και τις ενέδρες, στους αχυρώνες και στα πεδία των μαχών γράφτηκαν περικλεείς αγώνες και απαράμιλλα ανδραγαθήματα, ικανά να προκαλούν εσαεί ρίγος και θαυμασμό».

Στα Φυλακισμένα Μνήματα, οι ηρωομάρτυρες της αγχόνης, παρά τα φρικτά και απάνθρωπα μαρτύρια, δεν λύγισαν, σημεείωσε και πρόσθεσε ότι στο κάλεσμα της ιστορίας, γυναίκες και ηλικιωμένοι συμμετείχαν με την ίδια αυταπάρνηση, κατασκευάζοντας κρησφύγετα, φιλοξενώντας και τροφοδοτώντας αγωνιστές.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς από τους Άγγλους, καθοριστική ήταν και η συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία ήταν πάντοτε παρούσα σε όλους τους εθνικούς αγώνες. «Από την Εκκλησία εκπορευόταν η πνευματική και εθνική ενδυνάμωση και αφύπνιση του λαού. Η Εκκλησία προετοίμασε τους αγωνιστές της λευτεριάς, τους έθρεψε με τα οράματα της φυλής, τους γαλούχησε με τα ιερά νάματα της πίστης μας, τους όρκισε και χάλκευσε τις ψυχές τους ώστε να πορευθούν ηρωικά στον Αγώνα και να αντέξουν το μαρτύριο. Η εμπλοκή της στον τιτάνιο εκείνο αγώνα δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά. Εκδηλώθηκε σε όλους τους τομείς, συμμετέχοντας ενεργά και συμβάλλοντας οικονομικά»

Οι Άγγλοι κατακτητές, συνέχισε, αν και μάζεψαν πολλά «σύνεργα για να ξεκάνουν τις ψυχές των ηρώων μας» με τις πιο φρικαλέες μεθόδους αλλά δεν κατάφεραν να λυγίσουν τον κυπριακό λαό και να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιστών, που είχαν το δίκαιο με το μέρος τους και αντλούσαν ακαταμάχητες ηθικές δυνάμεις από τον Θεό, αλλά και από το ένδοξο ελληνικό παρελθόν. Στο πλευρό τους βρίσκονται όλοι οι ήρωες της ελληνικής ιστορίας αλλά και η αγάπη τους για την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε ότι «εθνικά ομόψυχοι ας θέσουμε υπεράνω όλων την πατρίδα μας, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για εξεύρεση μιας εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Μιας λύσης που θα στηρίζεται στις αρχές και στις αξίες του διεθνούς δικαίου, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και θα διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας, σε μια πατρίδα επανενωμένη, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής».

Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος έναντι στις απελθούσες και επερχόμενες γενεές της Κύπρου, πρόσθεσε, δεν δικαιούμαστε να ξεστρατίσουμε. Οι ήρωες μας, μας φωτίζουν τον δρόμο του χρέους και οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε, μέχρι τη δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας, αλλά και τη δικαίωση κάθε λαού που αγωνίζεται για τα αθάνατα ιδεώδη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X