ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα

Η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

«Το μοναδικό σχέδιο που έχουμε είναι αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό, δηλαδή την αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του διαπραγματευτικού κεκτημένου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θεμέλιό μας τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς», τόνισε σε ομιλία του στη επετειακή εκδήλωση του ΔΗΚΟ για την 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και τα 20 χρόνια από την Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Δεν είναι αυτό το όραμα μας για τον λαό μας», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε μια λύση ευρωπαϊκή, λειτουργική, βιώσιμη. Θέλουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό. Ένα κανονικό κράτος, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας το χαρακτήρισε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «τη σημαντικότερη εξέλιξη από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960».

«Και, ναι, δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι γιατί είναι το αποτέλεσμα της ανεπανάληπτης συνεργασίας των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας. Ήταν το επιστέγασμα ενός ξεκάθαρου, μακροχρόνιου σχεδιασμού, με όραμα και με πολύ συγκεκριμένη στρατηγική. Ήταν πρώτα και πάνω από όλα το αποτέλεσμα των αγώνων του κυπριακού λαού», είπε.

Όπως ανέφερε, αυτή η μεγάλη προσπάθεια φέρει τη σφραγίδα, την υπογραφή, όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και το 2004.

«Η αρχή», συνέχισε, «η πιο σημαντική πορεία, ξεκίνησε το 1972 από τον πρώτο Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με τη Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Ακολούθησε μια μακρά πορεία, της οποίας ηγήθηκαν οι Σπύρος Κυπριανού, Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος. Τους μνημονεύουμε όλους με σεβασμό και με εκτίμηση».

Σημείωσε πως την ίδια στιγμή, σε αυτή την κορυφαία εθνική προσπάθεια, ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, υπήρξε καταλυτικός, χάρη στη διορατικότητα και τους χειρισμούς των ιστορικών ηγετών του, υπενθυμίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ το 1987 επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριακού, αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη την πρωτοχρονιά του 2008 επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, που σφράγισε την συμμετοχή της Κύπρου «στον σκληρό πυρήνα της λήψης αποφάσεων της ΕΕ».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 20 χρόνια μετά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε όσους προέβλεπαν ότι θα είναι ένας δημιουργικός και αξιόπιστος εταίρος. «Η ιδιότητα λοιπόν του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης τοποθετεί την Κυπριακή Δημοκρατία στον πυρήνα των κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών κέντρων λήψης αποφάσεων. Αυτή η ιδιότητα της πατρίδας μας, δημιουργεί, παράλληλα, πολλαπλές συνέργειες που μας ενισχύουν με αυτοπεποίθηση και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τα 20 χρόνια παρουσίας της Κύπρου στην ΕΕ, όπως την οικονομική κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας, και πιο πρόσφατα την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε: «Ο καθένας από εμάς μπορεί να αναλογιστεί πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι γνωρίζει τα όρια, τους περιορισμούς, αλλά και τα συμφέροντα που υπάρχουν και εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τόνισε ωστόσο ότι «παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούμε τις λύσεις στα μεγάλα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, στις προκλήσεις της καθημερινότητας».

«Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, συνέχισε, που θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στην υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά μας, που αφορά στην απελευθέρωση και στην επανένωση της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας έχουμε κάνει τους εταίρους μας κοινωνούς της ανάγκης για ουσιαστική εμπλοκή και υποστήριξη της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «είναι και με τη δική τους συμβολή που έγινε εφικτή η έναρξη της νέας προσπάθειας από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα».

Σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε θετικό το ότι ξένοι ηγέτες, όπως ο Καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζουν δημοσίως τη διασύνδεση της προόδου στα ευρωτουρκικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο κι αν, ας μου επιτραπεί η αναφορά, ορισμένοι από τη δική μας πλευρά αρνούνται να δουν τη διασύνδεση, όπως είπε.

«Παρά τη στάση της τουρκικής πλευράς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τα προβλήματα δεν μεμψιμοιρούμε. Ξέρουμε πολύ καλά τι επιζητούμε. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι τόσο ως ΥΠΕΞ αλλά και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επένδυε και συνεχίζει να επενδύει στον ρόλο της ΕΕ «γιατί έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι το κεκτημένο μπορεί να λειτουργήσει, όχι μόνο ως βάση για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και ως η σημαντικότερη ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης».

«Σε μια πατρίδα όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες σε μια επανενωμένη πατρίδα», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό μέτρο εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και εγγύηση σε όσους επαναλαμβάνουν δήθεν ισχυρισμούς για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας».

Αναφερόμενος στα 48 χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η ιστορική αλήθεια, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να την αλλάξουν, καθιστά επιβεβλημένη την αναγνώριση της προσφοράς του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτική ζωή του τόπου, στην οικονομική ανόρθωση της χώρας μας, στην κοινωνική πρόοδο και την προκοπή του λαού μας».

«Κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει τη συνδρομή των απλών ανθρώπων του δημοκρατικού κέντρου στους αγώνες της πατρίδας μας, πολλές φορές, στις πλείστες των περιπτώσεων, ως εγγυητή της σταθερότητας και της ενότητας τούτης της χώρας», είπε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απηύθυνε τις ευχαριστίες του για τη σημαντική συνδρομή του ΔΗΚΟ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά για το Κυπριακό, την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

«Για εμένα προσωπικά, αλλά και για την Κυβέρνησή μας, βασικό ζητούμενο είναι μια ισχυρή Κύπρος σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση