ΚΥΠΕ
Στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η Κύπρος να αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της κατά την έναρξη του 5ου Cyprus Forum την Πέμπτη στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, καθώς διάγουμε μια περίοδο αμφισβήτησης των δημοκρατικών αξιών και θεσμών θα πρέπει να απαντήσουμε με περαιτέρω ισχυροποίηση του ίδιου του δημοκρατικού νομοθετικού και του θεσμικού πλαισίου για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τις αρχές δικαίου, τους κανόνες δικαίου, τα κράτη δικαίου, τους ίδιους τους εαυτούς μας.
«Μόνη λύση είναι περισσότερη προσήλωση σε αυτά που πιστεύουμε και συνεργασίες, μόνο μέσα από συνεργασίες και ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες σημαντικές κρίσεις τις οποίες έχουμε ενώπιόν μας», σημείωσε σχετικά.
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε συστηματικά κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης και ρύθμισης θεσμικών και κοινωνικών ζητημάτων, συνέχισε, προσθέτοντας τότε πως χρειαζόμαστε τολμηρές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αδυναμίες του τομέα του κράτους, να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου να έρθουμε σε συμφωνία με τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ποτέ αδιέξοδα, στο χέρι μας είναι να δούμε πώς, και σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, προβαίνουμε σε αυτές τις τροποποιήσεις που είναι σημαντικές για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την καλλιέργεια δημαγωγικών προσεγγίσεων που βλάπτουν το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο, βλάπτουν την ίδια την δημοκρατία και λειτουργούν διαβρωτικά προς τους πολίτες», σημείωσε σχετικά.
«Στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η Κύπρος να αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και κάθε πρωτοβουλία για να μπορέσουμε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης του τόπου μας», τόνισε ακολούθως.
Συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τα συντεταγμένα πολιτειακά όργανα διότι δεν νοείται δημοκρατία που δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, ειδικότερα όταν η δυσπιστία των πολιτών δεν εκφράζεται με πολιτικούς όρους, αλλά με μια γενικευμένη απαξίωση.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε ότι η κατανόηση των προσδοκιών, των ανησυχιών και της οπτικής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αφορά την ουσία του κυπριακού προβλήματος, ιδίως στην μετά λύση εποχή, αλλά και τις προοπτικές δημιουργίας συνθηκών πραγματικής ειρήνης και ενότητας στον τόπο μας.
«64 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια εξαιρετική δύσκολη πολιτικά περίοδο, με όσα ανησυχητικά παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η μοναδική οδός είναι η απελευθέρωση και επανένωση», υπογράμμισε η κ. Δημητρίου.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για την προσεχή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι η εμπέδωση της πραγματικής βούλησης από την ε/κ πλευρά θα οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο, που δεν είναι άλλος από το συμφωνημένο πλαίσιο, τη διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ένα βήμα πιο μπροστά από το πλαίσιο Γκουτέρες και τις 6 παραμέτρους.
«Ο χρόνος λειτουργεί αδυσώπητα εναντίον του στόχου που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας για την Κύπρο και όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μπορούμε λοιπόν όλοι μαζί να υπηρετήσουμε το δίκαιο, την ειρήνη, να εκσυγχρονίσουμε τις θεσμούς, να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των στιγμών και να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και το ότι θα πρέπει να χτίσουμε γέφυρες μέσα από τον διάλογο, μέσα από την επιχειρηματολογία, μέσα από την ίδια την γνώση. Πάντοτε εργαζόμαστε, ελπίζουμε για το καλύτερο, και είμαι βέβαιη ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.