Kathimerini.com.cy
Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας να απέχει από σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και εκεχειρία λόγω της μη συμπερίληψης στο ψήφισμα για καταδίκη της Χαμάς.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για «διπλοπόρτι Πινδάρου-Κυβέρνησης» και ότι «ο ΔΗΣΥ έσπευσε να υπερασπιστεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση που απείχε στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων».
Αποτέλεσμα, ο ΔΗΣΥ να απαντήσει στο ΑΚΕΛ με τον Ονούφριο Κουλλά να αναφέρει ότι «Κύπρος και Ελλάδα ευθυγραμμίστηκαν με τις θέσεις του ΕΛΚ και της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκών χωρών. Το ΑΚΕΛ επιθυμούσε να βρεθούμε στην ίδια πλευρά με την κατοχική Τουρκία, το Ιράν, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ρωσία του Πούτιν».
Παράλληλα, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ προχώρησαν σε ανακοινώσεις επικροτώντας τη στάση της Κυβέρνησης στο σχετικό ψήφισμα,. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν σαφέστατη ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Κυβέρνησης να απέχει από την ώρα της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Γ. Αντωνίου: Η θέση της ΚΔ ήταν σαφέστατη
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία «από τη μία υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να κατονομαστεί και να καταδικαστεί η Χαμάς για το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό».
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η πρωτοβουλία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για κοινή θέση στο ψήφισμα δεν καρποφόρησε, ενώ σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να στηρίξει ένα ψήφισμα που δεν καταδίκαζε την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ως εκ τούτου, ο κ. Αντωνίου ανέφερε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου από τη Λεμεσό προς τη Γάζα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Παλαιστίνης, η οποία όπως είπε χαιρετίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΑΚΕΛ: Συνεχίζεται το διπλοπόρτι Πινδάρου-Κυβέρνησης
Χθες, με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ έκανε λόγο «διπλοπόρτι Πινδάρου-Κυβέρνησης» σχετικά με το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Κουκουμά σε γραπτή του δήλωση να αναφέρει «από πότε έγινε τόσο δύσκολο για κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να στηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου και της κατοχής»;
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του είπε ότι «Ο ΔΗΣΥ έσπευσε σήμερα να υπερασπιστεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση που απείχε στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων. Αν το ζήτημα δεν αφορούσε την δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα περιοριζόμασταν να υποδείξουμε ότι απλώς συνεχίζεται το διπλοπόρτι της Πινδάρου με την κυβέρνηση».
Αναλυτικά
Ο ΔΗΣΥ έσπευσε σήμερα να υπερασπιστεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση που απείχε στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων. Αν το ζήτημα δεν αφορούσε την δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα περιοριζόμασταν να υποδείξουμε ότι απλώς συνεχίζεται το διπλοπόρτι της Πινδάρου με την κυβέρνηση.
Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αιματοχυσία, μια γενοκτονία που συντελείται στη γειτονιά μας με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους αμάχους. Νίκος Χριστοδουλίδης και ΔΗΣΥ θα έπρεπε να αντιλαμβάνονταν ότι η Κύπρος -χώρα θύμα κατοχής και εισβολής- όχι μόνο δεν έπρεπε να απέχει αλλά έπρεπε να ήταν η πρώτη που υπερασπίζεται θέσεις αρχών, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το πιο αυτονόητο: εκεχειρία και ειρήνη. Αντί τουτού, έθεσαν την Κύπρο απέναντι από την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων οκτώ κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και απέναντι από τις σαφείς τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ που κατά τα άλλα καταγγέλλει διεθνώς την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, τώρα την υπερασπίζεται και την πρεσβεύει. Ο δε κ. Χριστοδουλίδης επιμένει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών λέγοντας ότι δεν διαφωνεί πουθενά με το Ψήφισμα, την ώρα που αρνήθηκε να το στηρίξει.
Η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού και των λαών του κόσμου δεν θέλουν την κυβέρνηση της χώρας να κάνει τον συνήγορο του Νετανιάχου στην εξελισσόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος των Παλαιστινίων. Δεν θέλει να συνεχιστεί η αιματοχυσία και ο ανείπωτος ανθρώπινος πόνος.
Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ενώνει τη φωνή της με όλους στον κόσμο που ζητούν άμεση εκεχειρία, τερματισμό του πολέμου και της κατοχής.
Από πότε έγινε τόσο δύσκολο για την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να στηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου και της κατοχής;
ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ: Η πλειοψηφία των συμπολιτών επιθυμεί καταδίκη της Χαμάς
Με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ έσπευσε να απαντήσει στη γραπτή δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, λέγοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα ευθυγραμμίστηκαν με τις θέσεις του ΕΛΚ και της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκών χωρών. Το ΑΚΕΛ επιθυμούσε να βρεθούμε στην ίδια πλευρά με την κατοχική Τουρκία, το Ιράν, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ρωσία του Πούτιν».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ονούφριος Κουλλά τόνισε μεταξύ άλλων πως «η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας επιθυμούν επίσης την καταδίκη της απάνθρωπης και ειδεχθούς δράσης της τρομοκρατικής, ισλαμικής και φανατικής οργάνωσης Χαμάς».
Αναλυτικά
Η σαφής στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης, της προστασίας των αμάχων, της προώθησης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και της ειρήνευσης είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται την πιστοποίηση του ΑΚΕΛ.
Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας επιθυμούν επίσης την καταδίκη της απάνθρωπης και ειδεχθούς δράσης της τρομοκρατικής, ισλαμικής και φανατικής οργάνωσης Χαμάς.
Επαναλαμβάνουμε ότι Κύπρος και Ελλάδα ευθυγραμμίστηκαν με τις θέσεις του ΕΛΚ και της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκών χωρών. Το ΑΚΕΛ επιθυμούσε να βρεθούμε στην ίδια πλευρά με την κατοχική Τουρκία, το Ιράν, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ρωσία του Πούτιν. Υπενθυμίζοντας μας ξανά την επαμφοτερίζουσα στάση που επίσης τήρησε για την απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκπηγάζει από τις ίδιες αγκυλώσεις.
Ας αντιληφθούν επιτέλους στο ΑΚΕΛ πως για τον Δημοκρατικό Συναγερμό πέραν από τους όρους συμπολίτευση – αντιπολίτευση είναι η Κύπρος μας.
ΔΗΚΟ: Ορθή η στάση της ΚΔ
«Επικροτούμε τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη επί του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα και χαιρετίζουμε ως ορθή τη στάση που, τελικά, τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η ανακοίνωση
Ως Δημοκρατικό Κόμμα επικροτούμε τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη επί του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα και χαιρετίζουμε ως ορθή τη στάση που, τελικά, τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Καλούμε ταυτόχρονα όσους έσπευσαν να επικρίνουν την κυβέρνηση να εστιάζουν στους λόγους για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία απείχε από την ψηφοφορία για έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά με ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς επιπροσθέτως της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων. Τροπολογία που, δυστυχώς, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δυο τρίτων. Συνεπώς, η αποχή σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση της όποιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας και της όποιας στήριξης του άμαχου πληθυσμού.
Η θέση που τήρησε η ΚΔ, ήταν ευθυγραμμισμένη με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΠΑ: Δικαιολογημένη υπό τις περιστάσεις η στάση της χώρας μας
Δικαιολογημένη υπό τις περιστάσεις κρίνει τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας η Δημοκρατική Παράταξη, σημειώνοντας πως «η αποχή δεν ισοδυναμεί με διαφωνία και καταψήφιση, όπως και το γεγονός ότι η θέση μας ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλες τις προσπάθειες για κατάληξη σε ομόφωνη στάση».
Αναλυτικά
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία κρίνει ως δικαιολογημένη, υπό τις περιστάσεις, τη στάση της χώρας μας σχετικά με το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα. Η Κύπρος ήταν και παραμένει προσηλωμένη σε εξωτερική πολιτική αρχών, ενάντια σε οποιαδήποτε πράξη καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημειώνουμε κατ’ αρχάς ότι η αποχή δεν ισοδυναμεί με διαφωνία και καταψήφιση, όπως και το γεγονός ότι η θέση μας ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλες τις προσπάθειες για κατάληξη σε ομόφωνη στάση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος υπερψήφισε την τροπολογία του Καναδά, για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της Χαμάς, κάτι που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε στήριξη του Ψηφίσματος από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και γενικά τις δυτικές χώρες, εφόσον η τροπολογία περνούσε.
Περαιτέρω, εκφράζουμε την άποψη ότι η υπερψήφιση ενός κειμένου με την απουσία σαφούς και ονομαστικής καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, καθώς και με τη συμπερίληψη μη ικανοποιητικών διατυπώσεων, ειδικά στα θέματα των απαχθέντων Ισραηλινών ομήρων, αποδυναμώνει αυτή καθ’ αυτή την προσπάθεια διαφύλαξης του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, υπενθυμίζουμε τη διατυπωμένη θέση μας για πλήρη ευθυγράμμιση με τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εκφρασθείσα εθνική θέση μας στον ΟΗΕ, που συμπεριλάμβανε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής μας, καθώς, και πιο σημαντικό, την συντεταγμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για να καταστήσει την Κύπρο ανθρωπιστική «γέφυρα» - μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως και διακομιστικό σταθμό για εκκένωση άμαχου πληθυσμού, με ταυτόχρονη σημαντική συνεισφορά στην απαιτούμενη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της δημιουργίας θαλάσσιου διαύλου μεταξύ Λεμεσού και Γάζας, μια ανθρωπιστική σύμπραξη με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές θέσεις μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τις διπλωματικές ενέργειες που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θεωρούμε αχρείαστη τη δημιουργία εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και έντασης και καλούμε άπαντες σε συνέργειες και συναίνεση για να θωρακίσουμε τη χώρα μας, καθώς και να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.