ΚΥΠΕ
H Oλομέλεια της Βουλής ενέκρινε με 34 ψήφους υπέρ ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ.
Δεύτερο ψήφισμα που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ απορρίφθηκε αφού συγκέντρωσε μόνο 14 ψήφους υπέρ.
Είχε καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη σε ενιαίο ψήφισμα και η Ολομέλεια καθυστέρησε τις εργασίες της για περίπου μισή ώρα. Η προσπάθεια τελικώς δεν καρποφόρησε.
Η Ολομέλεια στην έναρξη των εργασιών της τήρησε μονόλεπτη σιγή στα θύματα των επιθέσεων. Παρών ήταν και ο Πρέσβης του Ισραήλ Ορέν Ανόλικ, με δική του πρωτοβουλία και όχι κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής.
Εκτός από τον κ. Ανόλικ, με δική της πρωτοβουλία, παρέστη και η 2η τη τάξει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, αντί της Πρέσβειρας.
Τι λέει το ψήφισμα
Στο ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς) κατά του λαού και του κράτους του Ισραήλ η Βουλή τονίζει ότι παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα και θεωρεί απαράδεκτη και εντελώς ανεπίτρεπτη την εν λόγω τρομοκρατική επίθεση και συνακόλουθα τη διείσδυση μελών της Χαμάς στη χώρα, σκοτώνοντας, βασανίζοντας και απαγάγοντας αθώους πολίτες.
Η Ολομέλεια αναφέρει ότι παρακολουθεί με αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη τον μεγάλο αριθμό των νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων που προκάλεσαν οι ασύμμετρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, καθώς και τη συνεχιζόμενη ομηρία αθώων πολιτών και κρίνει ότι η χρήση παράνομης τρομοκρατικής βίας που στρέφεται κατά μίας κυρίαρχης χώρας, αποτελεί μία τρομοκρατική επίθεση εξαπολυθείσα από μία ριζοσπαστική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία πλήττει κατάφωρα τη διεθνή έννομη τάξη και στρέφεται κατά των αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Η Ολομέλεια αναφέρει ότι οι αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς "οδήγησαν αναπόφευκτα σε κήρυξη πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ".
Αναφέρει ότι υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, παιδιών και ηλικιωμένων, όπως και την κατάπαυση των εχθροπραξιών και καλεί σε άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων γυναικόπαιδων και άλλων πολιτών και σε κατάπαυση κάθε μορφής βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και παράλληλα καλεί σε αποκατάσταση της παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη Γάζα.
Καλεί τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να προχωρήσει σε ομόφωνη καταδίκη της αιφνιδιαστικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, όπως και των αποτρόπαιων τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς εναντίον του Ισραηλινού λαού, καλώντας για τον άμεσο τερματισμό των μαχών, την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο χρονίζον πρόβλημα στην περιοχή».
Καταδικάζει ολοκληρωτικά καθεστώτα ή/και άλλα κράτη, τα οποία υποθάλπουν ή/και ενισχύουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, ενισχύοντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και καλεί τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και άλλους αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς να εγκύψουν στην ανθρωπιστική κρίση που προδιαγράφεται λόγω της σύρραξης, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες του άμαχου πληθυσμού σε είδη υγειονομικής περίθαλψης, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Επίσης η Ολομέλεια καλεί σε άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Διεθνή Κοινότητα για επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Για το κείμενο του Ψηφίσματος, ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πατήστε εδώ.
Τοποθετήσεις κομμάτων
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης μίλησε για κτηνώδη συμπεριφορά ανθρώπου προς άνθρωπο και ότι η καταδίκη της φρικαλεότητας εναντίον αθώων είναι απερίφραστη. Είπε ότι το κόμμα του δεν εξισώνει οτιδήποτε και ότι διαχρονικά τηρεί υπεύθυνη στάση και είναι συνεπές με τις αρχές , τις αξίες και τα ιδεώδη του σύγχρονου πολιτισμού.
«Δώσαμε χρόνο για κοινό ψήφισμα, για συναίνεση και ενιαίο κείμενο. Διερωτώμαι δεν έχει το δικαίωμα ένα κράτος που δέχεται αυτή την επίθεση να αμυνθεί; Δεν δικαιούται ένας λαός να τύχει στήριξης από το κράτος του; Και ας διαμαρτύρεται το ΑΚΕΛ», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί από όπου και αν προέρχεται και ότι κανείς στην αίθουσα δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να εξισώσει ανόμοια πράγματα για να καλύψει αυτά που είδαμε το περασμένο Σάββατο.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε το δικό του ψήφισμα καθώς δεν υπήρξε κατάληξη σε ένα κοινό. Είπε ότι όλοι ανεπιφύλακτα και απερίφραστα καταδικάζουμε τις δολοφονίες αμάχων από της Χαμάς και καμία σχέση δεν έχει αυτή με το δικαίωμα αντίστασης των Παλαιστινίων στην κατοχή. Σημείωσε όμως ότι την ίδια ώρα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε αυτό που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε ότι η βία δεν είναι σε ένα κενό σημείο που έχει κορυφωθεί και απειλεί να οδηγήσει σε τέτοιες διαστάσεις που θα απειλεί την ειρήνη και ομαλότητα στην περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο ότι η Γάζα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο και ότι ο ΓΓ των ΗΕ είπε πως η κορύφωση της βίας εκτρέφεται και από την έλλειψη προοπτικής λύσης. Εκανε και παραλληλισμό με την Κύπρο που βιώνει κατοχή και εποικισμό και ανέφερε ότι εμείς πρέπει να έχουμε αξιοπιστία όταν ζητάμε από την διεθνή κοινότητα να καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι καταδικάζουμε την επίθεση της Χαμάς με στόχους αμάχους κα ότι εκφράζουμε αλληλεγγύη στο Ισραήλ που έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και τους πολίτες του. Είπε ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων αποστρέφεται τις κτηνωδίες και ότι πρέπει ΟΗΕ και ΕΕ να λάβουν δράση για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Είπε επίσης ότι καταδικάζουμε και τα καθεστώτα και τις χώρες εκείνες που υποθάλπουν την τρομοκρατία και χρηματοδοτούν οργανώσεις όπως η Χαμάς.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να προσπαθούν είτε να δικαιώσουν είτε να καλύψουν τις τις τρομοκρατικές ενέργειες λέγοντας ότι η Χαμάς δεν είναι η παλαιστινιακή αρχή αλλά μια τρομοκρατική οργάνωση που θέλει αφανίσει το κράτος του Ισραήλ. Είπε επίσης ότι ως Κύπρος είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας με τους οποίους έχουμε συνάψει και συμφωνίες. Ο κ. Χρίστου είπε επίσης ότι αλλοπρόσαλλες πολιτικές έβλαψαν τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θεωρεί πως έπρεπε να υπάρξει κατάληξη σε κοινό ψήφισμα και ότι το περιεχόμενο και των δύο ψηφισμάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είπε ακόμη ότι υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για γεωστρατηγική αστάθεια και αυτό θα το εκμεταλλευτεί η Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε και αυτός ότι θα ήταν φρονιμότερο να είχε υπάρξει ενιαίο κείμενο γιατί κοινή είναι η βούληση για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ.
Καταδίκασε τις φρικαλεότητες της Χαμάς και εξέφρασε συμπαράσταση προς άμαχους και τις οικογένειες όσων θρηνούν. Ο κ. Καρογιάν κάλεσε να πρυτανεύσει η λογική, γιατί δεν φταίνε σε τίποτα αθώοι άνθρωποι.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος για κοινό κείμενο και να τερματιστεί η συζήτηση εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματός του «με αυτό που πάει να γίνει σήμερα».