ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Ψηφίστηκε μετά από ένταση και χαρακτηρισμούς

Η Πρόεδρος της Βουλής μετά το τέλος της συζήτησης και πριν από την ψήφιση, είπε «αυτή εδώ η Ολομέλεια θα μείνει στην ιστορία για το επίπεδο»

ΚΥΠΕ

Από ένα εντονότατο διάλογο στην Ολομέλεια της Βουλής με την Πρόεδρο του Σώματος να προειδοποιεί με διακοπή, από εκκλήσεις για απόσυρση χαρακτηρισμών, παρεμβάσεις για διαδικαστικά θέματα και αντεγκλήσεις και τοποθετήσεις με υπονοούμενα, χαρακτηρίστηκε η συζήτηση την Παρασκευή για την πρόταση νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη διαδικασία ανεπιθύμητης κύησης.

Η Πρόεδρος της Βουλής μετά το τέλος της συζήτησης και πριν από την ψήφιση, είπε «αυτή εδώ η Ολομέλεια θα μείνει στην ιστορία για το επίπεδο».

Επίσης σε αναφορά του Προέδρου του ΕΛΑΜ ότι πρέπει να σέβεται το κόμμα και να δώσει χρόνο γιατί «με δική μας ψήφο είστε Πρόεδρος της Βουλής» η κ. Δημητρίου απάντησε «δεν σας χρωστώ τίποτα, δεν χρωστώ σε κανένα και τα λόγια σας είναι προσβλητικά».

Η Ολομέλεια με 39 ψήφους υπέρ, 8 κατά (ΕΛΑΜ-Ανδρέας Θεμιστοκλέους) και 8 αποχές ψήφισε εν τέλει την πρόταση νόμου, με εισηγητή τον Βουλευτή των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Τα κόμματα στις τοποθετήσεις τους πριν την ψήφιση επανέλαβαν τις απόψεις τους για την πρόταση νόμου όπως ακούστηκαν και στην περασμένη Ολομέλεια και έγιναν αναφορές και στα όσα μεσολάβησαν με την επιστολή του ΥΠΑΝ στην Πρόεδρο της Βουλής, την απάντησή της και την ανταπάντηση του Υπουργού.

Τοποθέτηση εισηγητή και Προέδρου Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο εισηγητής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στην τοποθέτησή του είπε ότι ήταν για 35 χρόνια στην εκπαίδευση και τα μάτια του είδαν πολλά και είχε βάλει ως στόχο του από την εκλογή του να ρυθμίσει κάποια ζητήματα γιατί «εγκαταλείψαμε τη νεολαία».

Είπε ότι η συζήτηση άρχισε το 2019, υπήρξαν διάφορες ενστάσεις αλλά με πρόοδο φτάσαμε σε σημείο όπου όλοι οι προσκεκλημένοι μας και βουλευτές ήταν σύμφωνοι και ότι η ομοφωνία αυτή αντανακλάται και στην έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου.

«Δεν καταλαβαίνω τα διάφορα προβλήματα που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες, νιώθω ότι είναι προσπάθεια να σταματήσει η ψήφιση του νόμου», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι έδωσε οδηγίες να κοινοποιηθεί επιστολή της οργάνωσης «Φωνή» για το θέμα, απαντώντας σε δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου για το θέμα.

Επέκρινε τον ΥΠΑΝ για την αντίδρασή του λέγοντας ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και ανέγνωσε αποσπάσματα 2 επιστολών που το αποδεικνύουν, όπως είπε.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως για το θέμα έγιναν απίστευτες παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση κάτι που δεν ξανάγινε και ότι την αντισυνταγματικότητα θα την κρίνει το Ανώτατο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να απαντήσουν αν δέχονται να παραδώσουν τις εξουσίες τους στην εκτελεστική εξουσία.

Είπε επίσης πως ο ΥΠΑΝ φεύγει σε 3 μήνες και αφήνει «ένα μεγάλο μηδέν».

‘Άλλες παρεμβάσεις – Έντονος διάλογος

Η Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ είπε ότι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά με απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία και δεν έχει αποκρύψει κανείς οτιδήποτε ή οποιοδήποτε έγγραφο. Είπε ότι ναι, ίσως να υπάρχουν κάποιες ατέλειες, αλλά αυτός ο νόμος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και καιρό γιατί τα παιδιά μας σήμερα μπαίνουν στο διαδίκτυο και ενημερώνονται λάθος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι μαθητές για προφύλαξη, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αλλά, τόνισε, η πρόταση είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική.

Δεν μπορεί η Βουλή, είπε, να αποφασίζει για διδακτέα ύλη και πρόσθεσε πως αν γίνει αναφορά στο δικαστήριο θα χάσουμε και άλλο χρόνο. Είπε εξάλλου ότι αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε τις τελευταίες μέρες, αλλά από την αρχή προειδοποιήθηκαν τα μέλη της επιτροπής για αντισυνταγματικότητα και δεν αίρεται αυτή με αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε γιατί είναι δύσκολο να γίνεται σεβαστή η αντίθετη άποψη και πρόσθεσε ότι κάνει τρομερή εντύπωση ότι αγνοήθηκε η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ο νόμος θα αναπεμφθεί και θα χαθεί χρόνος.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι δεν έγινε διαβούλευση.

Παρενέβη στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Βουλής η οποία είπε ότι απάντησε στον Υπουργό Παιδείας και η δική της τοποθέτηση ήταν όχι επί ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας. «Δεν συμμετέχω στη συζήτηση οποιουδήποτε θέματος και δεν έχω δικαίωμα να παρεμβαίνω. Αν συμφωνώ ή διαφωνώ», τόνισε.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μάθημα διδάσκεται ήδη στην κατεύθυνση του γυμνασίου και λυκείου και διερωτήθηκε αν είναι ορθό να εγγράφονται θέματα που αφορούν την παιδεία σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας της Βουλής.

Ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει την πρόταση ωστόσο τόνισε πως σήμερα αναλαμβάνουμε σήμερα μια ευθύνη και είναι μεγάλο το βάρος αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο. Είπε ότι ο νόμος έχει κενά και ίσως θα έπρεπε να τα είχαμε δει, αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι προξενεί εντύπωση το ότι τα σχολεία μας έχουν πολλά προβλήματα με τα οποία δεν ασχολούμαστε και επικεντρωνόμαστε στο συγκεκριμένο.

Ο Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που γίνεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν μειώθηκαν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί και καταψηφίζει γιατί ο νόμος έχει αοριστολογίες. Είπε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας και ότι αν αυτός πράγματι είναι ο στόχος μας τότε να υιοθετήσουμε αυστηρές ποινές πχ με χημικό ευνουχισμό για τους βιαστές και παιδεραστές. «Μακριά από την προπαγάνδα και κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», σημείωσε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι είναι αναγκαία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ότι δεν είναι μόνο το βιολογικό κομμάτι που ρυθμίζεται αλλά και πολλά άλλα.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου από τους Οικολόγους-Συνεργασία Πολιτών είπε ότι ο θεσμός της Βουλής διασύρθηκε και ότι αυτοί που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας είναι αυτοί που περιθωριοποιούν ανθρώπους και τους στιγματίζουν, έχουν ρητορική μίσους και άλλα.

Ανέφερε ότι το τι θα διδάσκεται δεν το λέει η πρόταση και ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία στο ΣτΕ και στα ΗΕ και δεν χρειάζεται εμείς να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Οι τοποθετήσεις που πυροδότησαν τη συζήτηση

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους με εντονότατο ύφος είπε ότι «όποιο χέρι και αν έγραψε το προοίμιο του νόμου, καθοδηγείτο από αρρωστημένο εγκέφαλο» και ότι «ζούμε μια πορνική και ομοφυλοφιλική θύελλα». Είπε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι πλέον το δικαίωμα των γονιών για τα παιδιά τους απαλείφεται.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τοποθετήθηκε πέραν του χρόνου του κάτι που προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων, ζητώντας από την Πρόεδρο της Βουλής να τον ανακαλέσει σε τάξη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε πρώην ευρωβουλευτή του, προκαλώντας την οργή Βουλευτών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τον κάλεσε να πάρει πίσω τη σκιά για τον ευρωβουλευτή, λέγοντας ότι στο Ναό της Δημοκρατίας δεν λέμε υπονοούμενα και αναφέρθηκε σε κηλίδα.

Για μομφή και λοιδορία μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ειδικά όταν το δικαστήριο δεν έχει αποδείξει οτιδήποτε, όπως είπε.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ μίλησε για λίβελλο λέγοντας ότι η ανοχή έχει και τα όριά της. Στον κ. Λουκαΐδη απάντησε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους λέγοντας «Μαζί μου να πολλύνεις τα όριά σου» και «δεν αποσύρω ούτε και ένα ιώτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X