ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς νομοθετική ρύθμιση η πρόσληψη συμβούλων από κρατικούς αξιωματούχους

Ποια θα είναι τα προσόντα και οι αμοιβές

ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ξεκίνησε τη συζήτηση για τη νομοθετική ρύθμιση της πρόσληψης συμβούλων και συνεργατών από αξιωματούχους της Κυβέρνησης. Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε τόσο σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, όσο και το κυβερνητικό νομοσχέδιο που διανεμήθηκε ατύπως στα μέλη της Επιτροπής και το οποίο αναμένεται επισήμως να κατατεθεί αύριο.

Η Υφυπουργός παρά των Προέδρω Ειρήνη Πική, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση όταν ανέλαβε, ακολούθησε την ισχύουσα πρακτική που υπήρχε με περίληψη συγκεκριμένη πρόνοιας στον προϋπολογισμό και εφάρμοσε την πιο πρόσφατη απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου που δεν έθετε προϋποθέσεις και κριτήρια.

Με το νομοσχέδιο, ανέφερε, που αναμένεται να κατατεθεί επίσης, ρυθμίζεται το εργασιακό καθεστώς για συμβούλους και συνεργάτες αξιωματούχων του κράτους, ενώ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θέλει να ρυθμιστεί το θέμα αυτό και να είναι περιορισμένος ο χρόνος απασχόλησης αυτών των συμβούλων- συνεργατών.

Όσον αφορά τα προσόντα, ανέφερε ότι θα πρέπει να έχουν πτυχίο, ενώ όσον αφορά την αμοιβή, είπε ότι θα είναι περίπου €25,000 ετησίως όπως την εναρκτήρια της κλίμακας Α8, ωστόσο όπως είπε, θα μπορεί και κάποιος να απασχολεί με πιο ψηλό μισθό αναλόγως προσόντων.

Η κα. Πική ανέφερε ότι από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί ο νόμος, θα δημοσιεύονται και το όνομα και τα προσόντα του κάθε προσώπου που διορίζεται, μαζί με τη μισθοδοσία του για σκοπούς διαφάνειας. Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης χαιρέτησε την ετοιμασία νομοσχεδίου και ζήτησε μόνο για τους συμβούλους πολιτικής που προσλαμβάνονται δίπλα σε αξιωματούχους να δημοσιεύεται και πόθεν έσχες, κάτι που δεν είναι αναγκαίο για υπαλλήλους που ασκούν καθήκοντα περισσότερο διοικητικής φύσης.

Η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Πόλυ Παπαβασιλείου ανέφερε ότι έχει γίνει μέγιστη προσπάθεια να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες στο νομοσχέδιο για να αποφεύγεται στο μέγιστο βαθμό οποιαδήποτε δημοσιοϋπαλληλική σχέση ή αναφορά. Όπως είπε, τα κριτήρια είναι συναφή με αυτά των κοινοβουλευτικών συνεργατών, ενώ μπαίνει και το κριτήριο της μη συγγένειας με τον ίδιο αξιωματούχο που τον διορίζει, μέχρι τον τρίτο βαθμό. Πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά θα διορίζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία του αξιωματούχου που τους διόρισε.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι η υπηρεσία του νιώθει άβολα να συζητά διορισμούς στο δημόσιο εκτός Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ωστόσο πρόκειται για έναν αναγκαίο συμβιβασμό που αποδέχονται. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτός ο νόμος δεν πρέπει να υποκαθιστά το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, όπου με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες μπορεί κάποιος να μισθώσει υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων με όριο τις 90,000 ευρώ. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι πιο σωστό που στο κυβερνητικό νομοσχέδιο ο υπάλληλος προσλαμβάνεται με υπαλληλική σύμβαση και δεν θεωρείται αυτοεργοδοτούμενος όπως στην πρόταση νόμου. Εξέφρασε γενικότερα συμφωνία με τη φιλοσοφία του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Ανέφερε παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση και για τους συμβούλους του Προέδρου της Βουλής και ότι θα γίνει και σχετικός έλεγχος για τους συνεργάτες αυτούς από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι συμφωνεί να γίνονται οι προσλήψεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου και όχι με μίσθωση υπηρεσιών.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο διαβουλεύτηκε με την Προεδρία για το νομοσχέδιο, συμφωνεί και είναι διατεθειμένο να εξετάσει και στοιχεία από την σχετική πρόταση νόμου.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπαλλήλων του δημοσίου, ΠΑΣΥΔΥ, ΙΣΟΤΗΤΑ και ΑΣΔΥΚ τόνισαν ότι υπάρχει αρκετό και εξαιρετικό προσωπικό στη δημόσιο υπηρεσία, το οποίο μπορεί να αποσπαστεί για να καλυφθούν ανάγκες αξιωματούχων, τόσο σε θέματα συμβούλων όσο και σε θέματα γραμματειακού προσωπικού και προσωπικού για διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα χαιρέτησαν την επικείμενη ρύθμιση του θέματος των συνεργατών αξιωματούχων, με σχετική νομοθεσία.

Εξηγώντας την πρότασή του, ο κ. Λουκαΐδης, είπε ότι με αυτή θα μιλούμε για πολιτικούς διορισμούς μόνο για τον χρόνο που θα βρίσκονται οι αξιωματούχοι στο συγκεκριμένο αξίωμα και δεν θα δημιουργείται έδαφος να προσφύγει κανείς στη δικαιοσύνη για να γίνει μόνιμος και να τον «φορτώνεται» ο φορολογούμενος. Ανέφερε ακόμα ότι καθορίζονται τα προσόντα και απαιτείται πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ δεν θα προσλαμβάνονται για θέσεις γραμματειακού προσωπικού ή διαχειριστών social media. Είπε επίσης ότι έχουν μπει περιορισμοί, όπως ότι δεν μπορούν να επιλέγονται συγγενείς πρώτου βαθμού αξιωματούχων της Κυβέρνησης, καθώς και οροφή στο ανώτατο όριο μισθοδοσίας.

Σημείωσε ότι εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ άσκησε κριτική για το θέμα στην προηγούμενη Κυβέρνηση και αντί να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, η υφιστάμενη Κυβέρνηση συνέχισε από εκεί που έμεινε η προηγούμενη. Είπε επίσης ότι η κατακραυγή που υπήρξε για κάποιους πρόσφατους διορισμούς, οδήγησε στην προσπάθεια για νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Απαντώντας σε σχόλια είπε ότι ούτε επί Τάσσου Παπαδόπουλου, ούτε επί Δημήτρη Χριστόφια υπήρχε αυτό το μαζικό φαινόμενο συμβούλων που δημιουργήθηκε επί προηγούμενης Κυβέρνησης και για αυτό τον λόγο η Βουλή σταύρωνε διαρκώς κονδύλια για το θέμα επειδή είχε έγνοια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι ένας αξιωματούχος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συμβούλους με προσόντα που δεν συναντά σε υπαλλήλους του Υπουργείου του και να αγοράζει υπηρεσίες από ανθρώπους εξειδικευμένων γνώσεων και ικανοτήτων που δεν έχει στο Υπουργείο του. Χαρακτήρισε σημαντικό το ζήτημα των ελάχιστων ακαδημαϊκών προσόντων, ενώ όσον αφορά το θέμα του γραμματειακού προσωπικού, είπε ότι μπορεί κάποιος αξιωματούχος να βρει από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ανέφερε ακόμα ότι η συνέχιση της συζήτησης θα γίνει μάλλον 28 Ιουνίου κατ΄ άρθρο στα δύο κείμενα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας χαιρέτησε το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση «αντέδρασε ακαριαία» και έφερε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε το 1999 για να υπάρξουν κοινοβουλευτικοί συνεργάτες για τους βουλευτές, αφού πριν δεν υπήρχαν και τότε ανέφερε, τα δύο μεγάλα κόμματα έβαζαν άτομα πρώτου βαθμού συγγένειας. Εξέφρασε ικανοποίηση που αυτό σήμερα διορθώνεται.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε η Προεδρία να καταθέσει στοιχεία για τους συνεργάτες που διορίστηκαν επί όλων των Προέδρων και τι απέγιναν αυτοί μετά. Σημείωσε ότι ο ίδιος βλέπει διορισμό πολλών συνεργατών και στην Προεδρία της Βουλής από τότε που είναι βουλευτής και ιδιαίτερα κομματικών. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «πρέπει να σπάσει αυγά» και να διορίσει άξιους ανεξαρτήτως πτυχίου. Χαρακτήρισε επίσης «ρατσισμό και σεξισμό να γίνονται σχόλια για αισθητικούς στο Προεδρικό, που είναι εκεί για να απαντούν τηλέφωνα».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, σημείωσε ότι πρώτη φορά έρχεται κυβερνητικό νομοσχέδιο για το θέμα παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλοί Πρόεδροι. Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή ρύθμισε τα του οίκου της πριν από 3-4 χρόνια και η τότε Κυβέρνηση δεν το έκανε και δεν είπε κανένας τίποτε. Είπε επίσης ότι το τελικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ενσωματώνει και στοιχεία από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Η βουλευτής των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημείωσε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αυτορυθμίζονται για να προστατεύσουν το κύρος τους και σε περίπτωση που δεν το κάνουν και διορίζουν συγγενείς και φίλος, αυτό είναι διαφθορά. Χαιρέτησε την πρόταση νόμου και το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το θέμα. Τόνισε ότι για να κάνει κάποιος αξιωματούχος καλά τη δουλειά του πρέπει να έχει πολύ αξιόλογους συνεργάτες, άτομα με πραγματική αξία πείρα και προσόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση