ΚΥΠΕ
Η εκτελεστική εξουσία με τροποποίηση του περί δημόσιας υπηρεσίας νόμου θέλει να εντάξει ρητά τη σεξουαλική παρενόχληση στα πειθαρχικά αδικήματα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.
Η Επιτροπή ξεκίνησε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, την κατ΄ άρθρον συζήτηση του «περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικού) (Αρ. 3) Νόμου του 2021» όπου διευκριζίνεται ότι μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα, περιλαμβάνεται η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση λόγω φύλου.
Η αν. Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Φωτεινή Τσιρίδου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν με ποιο τρόπο θα δώσουν καλύτερα το μήνυμα ότι μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα, περιλαμβάνεται η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση.
«Συζητήσαμε τρόπους, νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να δώσουμε καλύτερα το μήνυμα, ότι ναι αυτά τα δύο αδικήματα ενέχουν ηθική αισχρότητα και να τους δώσουμε τη διάσταση που πρέπει έτσι ώστε να δώσουμε τα αναγκαία μηνύματα προς την κοινωνία, ότι δεν πρόκειται αυτά να γίνονται αποδεκτά στους χώρους εργασίας και γενικότερα στην κοινωνία», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι το ΑΚΕΛ εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία με τροποποίηση του περί δημόσιας υπηρεσίας νόμου θέλει να εντάξει ρητά τη σεξουαλική παρενόχληση στα πειθαρχικά αδικήματα.
«Σε μια εποχή που η σεξουαλική παρενόχληση και ακόμα χειρότερα η κακοποίηση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις, σε μια περίοδο που η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για αυτά τα ζητήματα πρέπει να κορυφωθεί, εκτιμούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ορατότητα και φωνή σε αυτές τις καταδικαστέες μορφές συμπεριφορών και στη δημόσια υπηρεσία. Για αυτό στη σημερινή συνεδρίαση καταθέσαμε εισηγήσεις για περαιτέρω βελτίωση και εμπλουτισμό της τροποποιητικής νομοθεσίας και πρόθεση μας είναι ασφαλώς να την υπερψηφίσουμε», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, θέλουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ψηφίζουν πολύ σημαντικές νομοθεσίες πλην όμως αυτές οι νομοθεσίες πολύ σπάνια εφαρμόζονται και ακόμα πιο σπάνια κάποιοι διώκονται και τιμωρούνται από τα δικαστήρια.
«Για αυτό μαζί με τους νόμους είναι καλά οι αρμόδιες αρχές, οι διωκτικές αρχές να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο. Έχουμε σοβαρότατα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης πλέον, που καταγράφονται και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όταν λέμε και κομπάζουμε για το Κίνημα #MeToo πρέπει να το λέμε και να το εννοούμε. Αυτά τα πράγματα είναι καταδικαστέα από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται ιδιαίτερα όταν υπάρχει σχέση επιρροής ή εξουσίας εις βάρος των θυμάτων», κατέληξε.