ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών - Πρέπει να μελετηθεί το θέμα επιστολικής ψήφου

Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά τις προσεχείς Ευρωκλογές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η επιστολική ψήφος είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να μελετηθεί, να σχεδιαστεί σωστά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Μενέλαος Βασιλείου, ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σημείωσε περαιτέρω πως η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά τις προσεχείς Ευρωκλογές, σημειώνοντας πως όλα βαίνουν βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

«Η θέση μου είναι ότι πρόκειται για μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να μελετηθεί, να σχεδιαστεί σωστά», επεσήμανε ο κ. Βασιλείου.

Σε ερώτηση αν η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει στις εκλογικές διαδικασίες, ο κ. Βασιλείου απάντησε πως αυτό είναι κάτι που «πρέπει να το μελετήσουμε».

Η πρόταση νόμου της Αννίτας Δημητρίου

Πρόταση νόμου που στοχεύει στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από κατοίκους του εξωτερικού για τις Ευρωεκλογές, κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σύμφωνα με την σχετική αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να θεσπιστεί το πλαίσιο άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν δι’ επιστολικής ψήφου για τη διενέργεια εκλογών για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά το πρότυπο χωρών στις οποίες εφαρμόζεται το εν λόγω σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό ο εκλογέας ή κοινοτικός εκλογέας θα μπορεί να ψηφίζει από τη χώρα που βρίσκεται χωρίς τη φυσική του παρουσία. Κάτι τέτοιο, αναμένεται σύμφωνα με την πρόταση να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στις Ευρωεκλογές αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, αφού ταυτόχρονα θα καταργηθούν τα εκλογικά κέντρα της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Πρόταση νόμου για εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ αναφέρει ότι με την κατάθεση της πρότασης νόμου «ενισχύουμε και εξελίσσουμε τη δημοκρατία.

Στον σύγχρονο κόσμο του σήμερα, η επιστολική ψήφος δεν είναι απλώς μια επιλογή, είναι μια δημοκρατική κατάκτηση που ενισχύει την πρόσβαση και τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους/όλες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ανεξάρτητα από φυσικές αποστάσεις, υγειονομικές περιστάσεις ή προσωπικές υποχρεώσεις.

Με την επιστολική ψήφο, διασφαλίζουμε ότι κάθε φωνή μετράει και αξίζει ν' ακουστεί και κάθε ψήφος έχει σημασία. Ενδυναμώνουμε και διευρύνουμε τη δημοκρατία ανεξάρτητα από τις προκλήσεις των καιρών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X