ΚΥΠΕ
Προειδοποιητικές επιστολές για μη έγκαιρη ενημέρωση για μεταφορά ευρωπαϊκών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία στον τομέα της οδικής ασφάλειας αποφάσισε να στείλει η Κομισιόν στην Κύπρο και σε ακόμα 12 κράτη μέλη (σε σχέση με τους οδικούς τεχνικούς ελέγχους) και σε ακόμα 9 κράτη μέλη (σε σχέση με τους περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους σε μηχανοκίνητα οχήματα).
Τα κράτη μέλη που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πακέτο «παραβάσεων μη κοινοποίησης» έχουν περιθώριο δύο μηνών να ολοκληρώσουν τη μεταφορά των νομοθεσιών στις εθνικές τους νομοθεσίες.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν έχει την επιλογή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη με την οποία εξηγεί γιατί θεωρεί πως το κράτος μέλος παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ. Η διαδικασία επί παραβάσει μπορεί να καταλήξει σε προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ αν το κράτος μέλος δεν ανταποκριθεί εντός προκαθορισμένης προθεσμίας.
Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή που αποστέλλεται στην Κύπρο αφορά την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία της Επιτροπής (ΕΕ) 2021/1716 με την οποία επικαιροποιούνται τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τους οδικούς ελέγχους, και που διευρύνουν τις κατηγορίες οχημάτων στα οποία μπορούν να γίνονται τέτοιοι έλεγχοι, όπως για παράδειγμα τα τρακτέρ υψηλής ταχύτητας.
Στόχος της οδηγίας είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, κάτι που όπως αναφέρεται αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής καθώς υπολογίζεται ότι 19.900 άτομα σκοτώθηκαν στους δρόμους της ΕΕ το 2021.
Η Κομισιόν αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή σε 13 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία και Φινλανδία) καθώς δεν ενημέρωσαν για τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο πριν την διορία της 27ης Σεπτεμβρίου 2022.
Η δεύτερη προειδοποιητική επιστολή που αποστέλλεται στην Κύπρο αφορά την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2021/1717 με την οποία επικαιροποιούνται τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τους περιοδικούς ελέγχους για μηχανοκίνητα οχήματα και ρυμουλκούμενα, ιδίως με την επικαιροποίηση ορισμένων κατηγοριών οχημάτων (τρακτέρ υψηλής ταχύτητας, δίκυκλα και τρίκυκλα με κινητήρα και τετράκυκλα).
Η εν λόγω οδηγία προσθέτει επίσης το σύστημα eCall στον κατάλογο των στοιχείων που πρέπει να υπόκεινται σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο. Το eCall είναι ένα σύστημα το οποίο στέλνει αυτοματοποιημένα μηνύματα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μετά από τροχαίες συγκρούσεις. Η συμπερίληψη του συστήματος στους ελέγχους είναι σημαντική, σημειώνει η Κομισιόν, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μακροβιότητα και η αντοχή του eCall.
Η Κομισιόν αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή σε 10 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Φινλανδία) καθώς δεν ενημέρωσαν για τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο πριν την διορία της 27ης Σεπτεμβρίου 2022.
Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα προειδοποιητικές επιστολές προς το Βέλγιο, τη Δανία, την Κροατία και την Πορτογαλία σε σχέση με την μη εφαρμογή οδηγιών που αφορούν την κατάργηση εξαιρέσεων στις απαγορεύσεις λαμπτήρων που περιέχουν υδράργυρο.