ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Ζωτικός ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Για εμάς, το ΡΙΚ και τα ΜΜΕ γενικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πυλώνα της δημοκρατίας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας το πρωί την 92η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που φιλοξενεί το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, στη Λεμεσό. Την ίδια ώρα εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η EBU θα αποτελέσει πολύτιμο συνεργάτη κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αναμένει με ενδιαφέρον τις θέσεις της Συνόδου για τις ενέργειες προς αντιμετώπιση «των τεράστιων προκλήσεων στον εξελισσόμενο τομέα των ΜΜΕ», προκλήσεις που όπως υπέδειξε «επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Αναμφίβολα, συνέχισε, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς νέο τοπίο στον τομέα της πληροφόρησης, το οποίο αφενός εξαλείφει τον χρόνο μετάδοσης μιας είδησης, από όσο μακριά κι αν προέρχεται και αφετέρου, «επηρεάζει συχνά, με απείθαρχο τρόπο, βασικές ηθικές αρχές, όπως η αντικειμενικότητα της ενημέρωσης, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πολλά άλλα».

Σημείωσε ακόμη ότι η διάδοση ψευδών ειδήσεων και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης από κρατικά ή ιδιωτικά και άλλα μη θεσμικά κέντρα εξουσίας, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις που απασχολούν την ηγεσία της ΕΕ, «ακριβώς επειδή επηρεάζουν τις Δημοκρατίες μας και αγγίζουν τον πυρήνα των κοινών μας αξιών και των λαών μας, όπως η ελευθερία του λόγου, η ανεμπόδιστη ροή πληροφοριών και η ανταλλαγή ιδεών».

«Σε αυτόν τον κρίσιμο και άκρως δημιουργικό τομέα των Μέσων Ενημέρωσης, ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παραμένει εξέχων, καθώς πρωταρχικό καθήκον της είναι η παροχή ποιοτικής πληροφόρησης και ψυχαγωγίας στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Κάνοντας αναφορά στην δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυβέρνηση παρέχει στο ΡΙΚ τα αναγκαία οικονομικά μέσα «προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργεί αυτόνομα και να έχει τη δική του διοίκηση, χωρίς καμία παρέμβαση». «Για εμάς, το ΡΙΚ και τα ΜΜΕ γενικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πυλώνα της δημοκρατίας και αποτελούν πολύτιμα μέσα για την προώθηση της ελευθερίας», πρόσθεσε.

Είπε, ακόμη, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην Κύπρο «ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια» και σημείωσε ότι το ΡΙΚ «είναι πολύ περισσότερα από τηλεόραση και ραδιόφωνο».

Είναι ένας θεσμός, συνέχισε, που προηγείται της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας , ο οποίος μετέδιδε και μεταδίδει όλα τα ορόσημα της χώρας εδώ και δεκαετίες, ενώ διαθέτει ένα τεράστιο και ανεκτίμητο αρχείο, αποτελεί τη φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό και γέφυρα σύνδεσης της με τον έξω κόσμο, ενώνοντας τους Κύπριους της διασποράς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά την «εξαιρετική δουλειά που γίνεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της EBU, καθώς και τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρετε, ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με ευρωπαϊκές δραστηριότητες».

Σημείωσε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από την EBU να αποτελέσει έναν πολύτιμο συνεργάτη κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026, με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η δημόσια ραδιοτηλεόραση κατά την προηγούμενη Κυπριακή Προεδρία, το 2012.

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι η νέα εποχή και οι μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των ΜΜΕ γενικότερα, θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεών της Γενικής Συνέλευσης, ενώ απευθυνόμενος προς τους σύνεδρους είπε πως «τα υψηλά επαγγελματικά σας πρότυπα και οι Αρχές που υπηρετείτε, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, υποστηρικτής της πολυφωνίας και της ανεμπόδιστης ροής πληροφοριών και ιδεών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση