ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος

Υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσω της πρωτοβουλίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

ΚΥΠΕ

Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Ευχαρίστησε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση για τη συνεχή υποστήριξή της στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσω της πρωτοβουλίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία αναγνώρισης της αφοσίωσης του Βασιλιά Καρόλου στη χώρα και το έθνος του, καθώς και μια ευκαιρία αναστοχασμού και εορτασμού της μακροχρόνιας φιλίας και των διαχρονικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

«Η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται βαθιά ριζωμένους ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς και στενές επαφές μεταξύ των ανθρώπων. Οι δεσμοί αυτοί στηρίζονται στην αμοιβαία υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών, της ειρήνης και της ελευθερίας», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι μετά το Brexit, οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει μια πορεία αναπροσαρμογής και εμβάθυνσης της θεσμικής βάσης της συνεργασίας τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η τεχνολογία, η ασφάλεια, η άμυνα και η εκπαίδευση.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης για τη Δημιουργία Στρατηγικού Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2022, αποτελεί ορόσημο της διμερούς ατζέντας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς εδραιώνει τη συνεργασία μας με τρόπο απτό και εστιασμένο στα αποτελέσματα, σημείωσε στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας επίσης σε αυτό το πλαίσιο ότι ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλους τους τομείς πολιτικής που σχετίζονται με το Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως οι εξωτερικές υποθέσεις, η άμυνα, η ασφάλεια, το εμπόριο, οι θαλάσσιες υποθέσεις, η εκπαίδευση, ενώ παράλληλα εντόπισαν νέες προοπτικές συνεργασίας, «όλα με στόχο ένα ελπιδοφόρο, γεμάτο ευκαιρίες μέλλον».

«Το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας 2024, η συνεννόηση που αφορά στη μη στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων, καθώς και η εξαιρετική συνεργασία που αναπτύξαμε και συνεχίζουμε στο σχέδιο Αμάλθεια, τη θαλάσσια "σανίδα σωτηρίας" προς τη Γάζα, αποτελούν επίσης ζωντανά παραδείγματα της στενής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την εκτίμησή του για τη συνεπή στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη θαλάσσια πρωτοβουλία της Κύπρου.

«Μαζί, τόσο με τη βοήθειά σας όσο και με άλλους εταίρους, στοχεύουμε στην προώθηση της μακροπρόθεσμης πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής βιωσιμότητας της Λωρίδας της Γάζας, παρέχοντας παράλληλα ένα σταθερό εργαλείο στη διεθνή κοινότητα για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων διαδρομών», τόνισε, προσθέτοντας ότι από τη δοκιμαστική διαδρομή του 2023 με το πλοίο Lyme Bay μέχρι τη συνδρομή στην προβλήτα των ΗΠΑ μέσω της Λάρνακας, η εμπλοκή και οι προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν καθοριστικές. «Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί -και πρέπει- να αποτελέσει μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η σημερινή εκδήλωση ήταν επίσης μια ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση αρχών της ΚΔ για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος, η οποία θα οδηγήσει τελικά στην επανένωση του νησιού, του λαού και των θεσμών του.

«Για εμάς, η στήριξη και η αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου, Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς τις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης είναι μεγάλης σημασίας», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η ΚΔ αποδίδει μεγάλη σημασία στον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να διασφαλίσει ότι «όλα τα μέρη παραμένουν δεσμευμένα στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και ενιαία διεθνή προσωπικότητα και φυσικά με πολιτική ισότητα».

Το 2024 σηματοδοτεί μια ζοφερή επέτειο, ένα ορόσημο τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή σχεδόν του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, απόλυτη προτεραιότητά του είναι να εργαστεί για τη διαρκή ειρήνη στην Κύπρο, «για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τα θεμέλια για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση», τόνισε σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση εργάστηκε με μεθοδικότητα και συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση και ανέλαβε πρωτοβουλίες για να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την επείγουσα ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Χαιρέτισε επίσης τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να στηρίζει ουσιαστικά το έργο της για την προώθηση του διαλόγου και την άρση του αδιεξόδου.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στη Βασιλική Οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου δύναμη και κουράγιο για την αντιμετώπιση των πρόσφατων θεμάτων υγείας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Ιρφάν Σιντίκ, ανέφερε ότι η σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου παραμένει μοναδική και καθορίζεται από τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, με καλύτερο παράδειγμα τις 400.000 Κύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους περισσότερους από 80.000 Βρετανούς υπηκόους που διαμένουν στο νησί, αλλά και τους Βρετανούς τουρίστες που συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών στην Κύπρο, με προοπτική φέτος να σπάσουν το ρεκόρ του 1,2 εκατομμυρίων επισκεπτών, καθώς και μέσα από την έντονη ενασχόληση με επαγγέλματα όπως τα νομικά, η λογιστική και οι υπηρεσίες, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει το σημείο αναφοράς για τους Κύπριους επαγγελματίες.

«Αλλά κατά το τελευταίο έτος, ίσως φαίνεται πιο ξεκάθαρα μέσα από τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική και ανθρωπιστική συνεργασία μας, καθώς συνεργαστήκαμε για την αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών και την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όσους έχουν ανάγκη», συνέχισε ο κ. Σιντίκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρετανικά στρατιωτικά ελικόπτερα μπόρεσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες των κυπριακών αρχών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή της Πάφου, αλλά και για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που στάθηκε δίπλα στην Κύπρο και αναγνώρισε τις δυνατότητες της πρωτοβουλίας του διαδρόμου Αμάλθεια.

«Ήμασταν η πρώτη χώρα που παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο, η πρώτη χώρα που παρείχε πλοίο για τη μεταφορά αυτής της βοήθειας και η πρώτη χώρα εταίρος που επιχείρησε να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο», υπογράμμισε σχετικά, προσθέτοντας ότι παρότι η πρώτη αυτή αποστολή μπόρεσε να φτάσει στη Γάζα μόνο έμμεσα, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, διαπίστωσε τη βιωσιμότητα του διαδρόμου και μαζί με Κύπριους, Αμερικανούς και άλλους εταίρους έχει πλέον καταστήσει τον διάδρομο λειτουργικό, με πάνω από 100 τόνους βρετανικής βοήθειας.

«Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης συμβολίζει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των κυπριακών και των βρετανικών πολιτικών, αμυντικών και πολιτικών αρχών. Ωστόσο, η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας εξακολουθεί να αποτελεί μια φρικτή ανθρωπιστική κρίση και πηγή αστάθειας στην περιοχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η ΚΔ, ήταν σαφές στην έκκλησή του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, άρση όλων των περιορισμών στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Χαιρετίσαμε έντονα την υπερψήφιση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός και καλούμε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν και να το εφαρμόσουν επειγόντως», τόνισε επί του θέματος.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας για τον εορτασμό της 80ής επετείου της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε ότι ανέδειξαν την υπέρτατη θυσία και το σθένος των εμπλεκομένων.

«Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας έχει δυστυχώς καταστήσει το σθένος και τη θυσία τόσων γενναίων Ουκρανών αναγκαία στην Ευρώπη για άλλη μια φορά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει δείξει ότι με τη σωστή υποστήριξη μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να επιτύχει μια δίκαιη ειρήνη και σημείωσε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να κάνουν περισσότερα για να παρέχουν στην Ουκρανία ουσιώδεις στρατιωτικές προμήθειες. «Πρέπει επίσης να αυξήσουμε την οικονομική πίεση στη Ρωσία και για τον σκοπό αυτό είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τη δημιουργία μιας εθνικής μονάδας εφαρμογής των κυρώσεων προκειμένου να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση με όλες τις σχετικές κυρώσεις», σημείωσε σχετικά.

Ο κ. Σιντίκ πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει ακλόνητα μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στο συμφωνημένο διεθνές πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

«Συνεργαζόμαστε στενά ως εγγυήτρια δύναμη για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», κατέληξε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση