ΚΥΠΕ
Υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) «Ωδή στη Χαρά» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η έπαρση της σημαίας της ΕΕ στο προαύλιο του παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας – Προμαχώνας Νταβίλα στην Πλατεία Ελευθερίας, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτή την μεγάλη πρόκληση για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας προσβλέπουμε στη συνδρομή της ΕΕ, του μεγαλύτερου εγχειρήματος ειρήνης στον κόσμο».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η σημερινή συμβολική αλλά και πολύ ουσιαστική τελετή, αποτελεί υπόμνηση της οφειλόμενης τιμής, πρωτίστως, έναντι των θεμελιωτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά και έναντι όσων εργάζονται σήμερα για την επικράτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
«Σήμερα πρώτα και πάνω από όλα μνημονεύουμε τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε οργανικά εδώ και 20 χρόνια. Οφείλουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη στους ιδρυτές της Ένωσης, ειδικότερα τους Ρομπέρτ Σουμάν και Ζαν Μονέ, οι οποίοι πριν από 74 χρόνια, μετά τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φύτεψαν τον σπόρο, για ένα πιο ειρηνικό κόσμο, για μια καλύτερη Ευρώπη», είπε.
Πρόσθεσε ότι είκοσι χρόνια μετά την ένταξη, μετά τη σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεώς της το 1960, είναι αισθητές οι θετικές καταλυτικές αλλαγές από την ένταξη στην ΕΕ σημειώνοντας ότι «σε αυτήν την εικοσάχρονη πορεία, που δεν ήταν χωρίς δυσκολίες και προκλήσεις, αντιμετωπίσαμε μαζί με τους εταίρους μας, μαζί με τους θεσμούς, πρωτοφανείς κρίσεις».
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την έντονη πεποίθηση ότι η ένταξή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θωρακίσει και ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα μικρό κράτος, που όπως είπε, το οποίο εδώ και πενήντα ολόκληρα χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
«Σε αυτή την μεγάλη πρόκληση για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας προσβλέπουμε στη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου εγχειρήματος ειρήνης στον κόσμο», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι μια εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μιας περιοχής που γειτνιάζει με την ΕΕ.
Έστειλε το μήνυμα «ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν – γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις- για να φτάσει η ώρα που το τείχος της κατοχής θα υποχωρήσει και στη θέση του συρματοπλέγματος η φύση θα βρει τον τρόπο να γεννήσει δέντρα, φυτά και λουλούδια, ώστε ‘τα όνειρα να λάβουνε εκδίκηση’, όπως προφητικά επιμένει και ο ποιητής».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οραματίζεται μια Κύπρο για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους, μια πατρίδα ελεύθερων Ευρωπαίων Πολιτών, μελών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, που αριθμεί πληθυσμό μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες, που σέβεται στην πράξη και όχι στα λόγια τον κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου και κοινωνικής προέλευσης.
Παράλληλα, μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος εξήρε τη σημασία της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στην κάλπη λέγοντας ότι «θα στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα της επιθυμίας μας για μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα».
H Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε από πλευράς της ότι σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια, ο Ρόμπερτ Σούμαν έθεσε το όραμά του για την ένωση της Ευρώπης, την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας.
Πρόσθεσε ότι από τις στάχτες του πολέμου προέκυψε το μεγαλύτερο ειρηνευτικό σχέδιο στην πρόσφατη ιστορία σημειώνοντας ότι «τον Μάιο του 2004, μαζί με άλλες 9 χώρες, η Κύπρος έγινε μέρος της μεγαλύτερης διεύρυνσης στην ιστορία της ΕΕ».
«Καθώς αναλογιζόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια, αναγνωρίζουμε πώς το να είμαστε μέρος αυτής της μοναδικής ευρωπαϊκής οικογένειας έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τρόπο που ταξιδεύουμε, έχει ανοίξει αμέτρητες νέες ευκαιρίες. Μας δίνει την ελπίδα ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν σε μια Ένωση όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους θα διασφαλίζονται, ελευθερίες που δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένες», είπε η κ. Κυριακίδου.
«Οι ελευθερίες και η δημοκρατία που γνωρίζουμε ότι πρέπει να καλλιεργούνται για να ευδοκιμήσουν μας δίνουν ελπίδα ότι η χώρα μας θα επανενωθεί», ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη ότι ο ευρωπαϊκός ύμνος, «η Ωδή στη χαρά», αφορά την ειρήνη και είναι ενάντια στον πόλεμο και την απελπισία λέγοντας ότι «αυτό είναι που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή μας Ένωση. Ελπίδα, ειρήνη, ευημερία, αλληλεγγύη. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί».
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, είπε από πλευράς του ότι πριν 74 χρόνια σαν σήμερα, την ημέρα της Διακήρυξης Σιούμαν, η Ευρώπη βρισκόταν σε βαθιά κρίση, ούσα ακόμη ολοκληρωτικά κατεστραμμένη από τις επιπτώσεις του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και αναζητώντας πολιτικά μια οδό που να διασφαλίζει ότι οι φρικαλεότητες του πολέμου δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν ποτέ.
Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι η ΕΕ πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο, είναι ένα πολιτικό σχέδιο για την Ειρήνη και την ευημερία στην ήπειρο μας» σημειώνοντας ότι η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή είναι γεγονότα που υπογραμμίζουν έτι περαιτέρω σε όλους την αξία της Ειρήνης.
Παράλληλα, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης, ένα ακριβώς μήνα πριν τις Ευρωεκλογές, καθιστά τον συμβολισμό της σημαντικότερο από ποτέ υπογραμμίζοντας ότι «ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι επικείμενες Ευρωεκλογές θα έχουν καταλυτική σημασία για το μέλλον και των 448 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών».
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήλωσε ότι στον ίδιο χώρο (του παλαιού δημαρχείου Λευκωσίας) οι πολίτες γιόρτασαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 σημειώνοντας ότι «η ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1950 έως σήμερα ήταν και παραμένει η ειρήνη και πάνω σε αυτή οικοδομήθηκε η ευημερία, η κινητικότητα, η ελευθερία και το ανοικτό πνεύμα».
Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι «η συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων για τη Λευκωσία αποτυπώνεται κατ’ εξοχήν εδώ με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, αλλά και όλου του κέντρου της πρωτεύουσας γενικότερα». Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά επιβάλλεται να πιέσουν την Τουρκία και να διεκδικήσουν για την Κύπρο και για όλους της πολίτες της, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει έμπρακτα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι παράνομες και εργαλειοποιημένες μεταναστευτικές ροές.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδευόμενη από τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ωδή στη Χαρά» που παιάνισε η φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας Κύπρου.
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, μέλη της Κυβέρνησης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές, Πρέσβεις χωρών-μελών της ΕΕ και άλλοι επίσημοι. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας.