ΚΥΠΕ
Οι προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι περιορισμένες, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» και το αθηναϊκό «Βήμα», που δημοσιεύεται την Κυριακή, εκφράζοντας δυσφορία γιατί στην πρόσφατη έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ ενώ θεωρεί τον διορισμό απεσταλμένου ως σημαντική παράμετρο στις προσπάθειες εξεύρεσης κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, δεν αναφέρεται στην πλευρά που υπαναχώρησε στο θέμα αυτό.
Με τις θέσεις και τα προαπαιτούμενα που θέτει, τους όρους εντολής που ζητά να έχει ο απεσταλμένος ο Ερσίν Τατάρ, την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση με κάθε τρόπο των δύο κρατών, προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι διαφαινόμενες προοπτικές είναι δυστυχώς περιορισμένες, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Παρά την αναγνώριση των κινδύνων από την παράταση του αδιεξόδου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γραμμές ασφαλείας της ε/κ πλευράς που δεν είναι άλλες από την διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως διεθνώς αναγνωρισμένο και κυρίαρχο κράτος μέλους της ΕΕ. Η διαφύλαξη της κρατικής οντότητας είναι η μόνη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ανατροπής των επιδιώξεων της Τουρκίας, ανέφερε, αξιοποιώντας τα διεθνή βήματα, τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, αλλά και τις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσουμε με πλειάδα χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόταση που η ε/κ πλευρά είχε καταθέσει στο Κραν Μοντανά και την συναντίληψη για «δραστική μείωση όλων των ξένων στρατευμάτων», από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της λύσης, αλλά και την άμεση κατάργηση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας και της εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, οριστικής κατάργησης του όλου συστήματος εγγυήσεων που ο ΓΓ χαρακτήρισε αναχρονιστικό. Οι προτάσεις του για την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ και την διάρθρωση της κεντρικής κυβέρνησης, ανέφερε, ήταν αρκούντως δημιουργικές όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε αναφέρει τότε στην έκθεσή του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο, είπε ότι η ιδέα αποχώρησης από το τραπέζι των συζητήσεων, στο οποίο προΐσταται ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν αποτελεί την απάντηση ούτε και θεωρείται η σοφότερη. Παραμείναμε, υπερασπιστήκαμε τις θέσεις μας και εκθέσαμε την τουρκική πλευρά στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου επιχείρησε να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων το σύνολο των ψηφισμάτων που αφορούν την Κύπρο, σημείωσε.
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών του Κράν Μοντάνα, ανέφερε, αποκάλυψε όχι μόνο τους λόγους του ναυαγίου, αλλά και διέψευσε τα αφηγήματα διαφόρων που απέδιδαν στην ε/κ πλευρά, εις εμέ, την ευθύνη κατάρρευσης του όλου εγχειρήματος.
Για τον αγωγό East Med είπε ότι βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης, όπως μελετώνται κι άλλες επιλογές από την ΕΕ. Η υλοποίησή του, πρόσθεσε, εξαρτάται κυρίως από την οικονομική του βιωσιμότητα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε για τις τριμερείς συνεργασίες ότι αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ μίλησε για αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, που δεν εκδηλώνεται μόνο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά εκτείνεται σε αμφισβήτηση και παρεμβάσεις της κυριαρχίας κρατών όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, η Αρμενία και αλλού.
Για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ανέφερε ότι δεν ήταν αυτοσκοπός. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πρόσθεσε, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και τα δικαιώματα που απορρέουν εξ αυτής, επιτρέπουν εν καιρώ την αποτροπή ζωτικής σημασίας διεκδικήσεων της Τουρκίας στη σχέση της με την ΕΕ.
Ερωτηθείς αν για τις προεδρικές εκλογές θα δώσει δαχτυλίδι και σε ποιον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «δακτυλίδια παραδίδουν οι βασιλείς. Εγώ κυβερνώ και αυτό θα συνεχίσω να πράττω μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου, έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, ειδικότερα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν στρατηγικό στόχο της διακυβέρνησης μου».