ΚΥΠΕ
Τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας, της κοινωνίας και του ιδίου προσωπικά εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς όλους τους επαγγελματίες υγείας για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε χαιρετισμό του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κίτιον Αθλητικό Κέντρο στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε συγκίνηση επειδή, όπως είπε, βρίσκεται «ανάμεσα σε εκείνους με τους οποίους δώσαμε μια δύσκολη μάχη προκειμένου να διασωθούν ζωές, προκειμένου να κρατήσουμε την οικονομία της χώρας σε γερά θεμέλια, προκειμένου να συμπαρασταθούμε γενικότερα στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, πλην και πάνω από όλα στους ανθρώπους. Όλα αυτά τα οφείλουμε σε αυτούς που απεκλήθησαν ήρωες της πρώτης γραμμής, στους γιατρούς μας, στους νοσηλευτές μας, στο παραϊατρικό προσωπικό, σε όλους εκείνους των οποίων υλοποιώντας αποφάσεις μιας άλλης ξεχωριστής μερίδας συμπατριωτών μας, των επιστημονικών συνεργατών, αυτού του υψηλά επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού, των καθηγητών που ήταν οι σύμβουλοί μας, του Προέδρου και των μελών του Ιατρικού Συλλόγου που συστρατεύτηκαν μαζί με την πολιτεία και έδωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα».
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον πρώην Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον νυν Υπουργό Μιχάλη Χατζηπαντέλα, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και όλους τους συνεργάτες, και σημείωσε πως «όταν υποχρεωμένος να απευθυνθώ στον λαό για οδυνηρά μέτρα, κάθε γραμμή που έγραφα, κάθε σκέψη που έβαζα στο χαρτί, την ίδια ώρα ένιωθα και έναν έλεγχο της συνείδησης, αν είχαμε δικαίωμα να στερήσουμε την ελευθερία του κόσμου. Όμως, οι επιλογές δεν ήταν πολλές, πήραμε σκληρά μέτρα, σταθήκαμε στο πλευρό των πολιτών και δικαιωθήκαμε».
Ταυτόχρονα ευχαρίστησε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους επαγγελματίες υγείας σε μια οφειλόμενη εκδήλωση τιμής για την αποφασιστική συμβολή τους στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας. «Μέσα από τις γνώσεις, την ευαισθησία, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, τον απαράμιλλο ζήλο και επαγγελματισμό που επέδειξαν στο σύνολό τους, ανταποκρίθηκαν με επάρκεια και υπέρβαση των κινδύνων στην αντιμετώπιση πληθώρας περιστατικών, είτε αυτά αφορούσαν τη νοσηλεία και περίθαλψη ασθενών, είτε την ενημέρωση και διαφώτιση των πολιτών», προσέθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι «η Πολιτεία, και στο σύνολό τους οι πολίτες, αισθανόμαστε ευγνώμονες, με τη σημερινή τιμή να αποτελεί την ελάχιστη ανταπόδοση έναντι της δικής τους ανεκτίμητης προσφοράς κατά την εν λόγω περίοδο, αλλά και διότι συνεχίζουν να προσφέρουν και να έχουμε ένα υψηλό δείκτη όσον αφορά το επίπεδο υγείας στην πατρίδα μας».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ, η οποία «διαφάνηκε και κατά την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης», και σημείωσε πως «τα επιτεύγματα διαχείρισης της πανδημίας οφείλονται όχι μόνο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά πρωτίστως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του επιστημονικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού της χώρας μας, στους επιστήμονες σύμβουλους μας, στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δομής του Υπουργείου, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, στη συνετή πολιτική διαχείριση, αλλά κυρίως στην πειθαρχία και υπομονή που επέδειξε και ο λαός μας».
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πολιτικές ενίσχυσης του έργου των επαγγελματιών υγείας από την Κυβέρνηση, αλλά και στήριξης των όσων επηρεάζονταν από την κρίση και είπε πως ενισχύθηκαν οι αναγκαίες υποδομές στα δημόσια νοσηλευτήρια, διατέθηκαν σε όλους δωρεάν νοσηλεία, τεστ και εμβόλια, με δαπάνη που μέχρι τον περασμένο μήνα ξεπέρασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τα ειδικά σχέδια χορηγιών για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων που αντιμετώπιζαν σοβαρές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, καθώς και των ανέργων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ωφελήθηκαν 220 χιλιάδες άτομα και 28 χιλιάδες επιχειρήσεις με κόστος που ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «το περιφερειακό Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού με αρμοδιότητα τα λοιμώδη νοσήματα θα στεγάζεται αποκλειστικά στην Κύπρο και θα καλύπτει τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απαρτιζόμενο από Κύπριους εμπειρογνώμονες, αλλά και από εξωτερικό εμπειρογνώμονα του Οργανισμού».
Ταυτόχρονα ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ Δρ. Χανς Κλούγκε για την αναγνώριση της δυναμικής που ανέπτυξε η Κύπρος στους τομείς της έρευνας και της αριστείας στον τομέα της Υγείας.
Η αποψινή εκδήλωση τιμής, συνέχισε ο Πρόεδρος «δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο οφειλόμενο χρέος της Πολιτείας προς τους οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ξεπέρασαν φόβους, όρια και αντοχές και έδωσαν στην Κύπρο το δικαίωμα να περηφανεύεται για την επιτυχή αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα».
Εκ μέρους του κράτους, της κοινωνίας και του ιδίου προσωπικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε προς όλους «ευγνώμονες ευχαριστίες».
Στη δική του ομιλία ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, «μια περίοδος που δοκίμασε τις αντοχές, άλλαξε τις ζωές και τον τρόπο σκέψης μας. Μια περίοδος με απώλειες και θυσίες, καθημερινές μάχες και νίκες και που ανέδειξε τους δικούς της ήρωες».
Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή, συνέχισε, «αφού είναι μια μέρα ευγνωμοσύνης για να πούμε ένα τεράστιο "ευχαριστώ" στους επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι στην πιο δύσκολη στιγμή αυτού του τόπου μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ύψωσαν ασπίδα προστασίας για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Οι επαγγελματίες Υγείας, σε όλα τα επίπεδα, έβαλαν τη σφραγίδα τους για να σταματήσει ο καλπασμός του φονικού ιού και των μεταλλάξεών του, με πλήρη επαγγελματισμό, με φιλότιμο, με απίστευτες θυσίες και με χιλίους άλλους τρόπους που πραγματικά μας συγκλόνισαν και μας ενέπνευσαν».
Ταυτόχρονα συνεχάρη και απηύθυνε ευχαριστίες στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, στα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει και πως ο αγώνας ενάντια σε αυτόν τον ιό δεν έχει τελειώσει» σημείωσε.
Εξάλλου ο Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Δρ. Χανς Κλούγκε ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Υγείας για την υποστήριξη προς τον Οργανισμό, η οποία κατέστησε δυνατή την ίδρυση του Γραφείου του οργανισμού στην Κύπρο και εξέφρασε ανυπομονησία «για συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας της υγείας στη χώρα και την περιοχή, αξιοποιώντας ισχυρά κυπριακά πλεονεκτήματα και τεχνογνωσία».
Χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά, τα μάτια, τα αυτιά, αυτοί που προσφέρουν υγεία» τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και τα όσα παρέχει ένα σύστημα υγείας, προσθέτοντας πως διαχρονικά, και ιδιαίτερα πιο πρόσφατα μέσα από την πανδημία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έμειναν στην πρώτη γραμμή της φροντίδας των ασθενών και διαχειρίστηκαν πρωτοφανή επίπεδα άγχους και θλίψης.
Πρόσθεσε ότι «κάθε ένα από τα 53 κράτη μέλη του ΠΟΥ σε αυτή την Περιφέρεια, οφείλει τεράστια ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, καθώς και στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας ήταν η κύρια άμυνα, προσπαθώντας να παρέχουν φροντίδα, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».
Ανέφερε ακόμα ότι «το υγειονομικό δυναμικό της Κύπρου είναι ισχυρό, αλλά αξίζει καλύτερης υποστήριξης. Η αναγνώριση του έργου των επαγγελματιών υγείας σήμερα είναι επίκαιρη και άξια» και σημείωσε πως «η βράβευση αυτή αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης των υγειονομικών αρχών καθώς και του ΠΟΥ, που μέσω του νέου μας γραφείου στην Κύπρο θα μπορούμε να υπηρετήσουμε και να υποστηρίξουμε καλύτερα».
Στη συνέχεια ο Λίνος Χατζηχάννας, Παθολόγος - Λοιμοξιολόγος του ΟΚΥπΥ, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο.
Η Μαρία Χριστοδούλου, νοσηλεύτρια στην ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας μετέφερε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, πρόσθεσε πως έζησε συγκλονιστικές εμπειρίες, χωρίς ωράρια εργασίας και με την αγωνία των συγγενών των ασθενών, ενώ σημείωσε πως νοσηλεύτηκαν ακόμα και μέλη οικογενειών ο ένας δίπλα στον άλλο.
Εξάλλου η Αγλαΐα Γερασίμου, ασθενής στο ΓΝ Λευκωσίας και Αμμοχώστου, του Νοσοκομείου Αναφοράς για τον κορωνοϊό, είπε πως διασωληνώθηκε για 18 μέρες και όταν άνοιξε τα μάτια της ζήτησε μια αγκαλιά, η οποία, όμως, ενώ είχε ανάγκη, ήταν και ακατόρθωτο να της δοθεί. Ο επαγγελματισμός και η αγάπη των επαγγελματιών υγείας, ανέφερε, ήταν που την κράτησαν ζωντανή, σημειώνοντας πως νιώθει πως ξαναγεννήθηκε.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητική πλακέτα στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους της στο Υπουργείο, καθώς και τον τέως και τον νυν Υπουργό Υγείας , για τις άοκνες και ανιδιοτελείς προσπάθειες τους. «Ο αγώνας ήταν και είναι συνεχής για τήρηση της νομιμότητας και της διαφύλαξης πάνω απ’ όλα του δημοσίου συμφέροντος» είπε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέδωσε επίσης τιμητική πλακέτα στις Ιατρικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, στον Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ιχνηλάτησης του Υπουργείου και στον Πρόεδρο του Δ.Σ και τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ.
Τιμητικές πλακέτες επέδωσαν στη συνέχεια η Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν 300 περίπου τιμητικές πλακέτες σε επαγγελματίες υγείας και άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων και δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Υγείας θα περιοδεύσει σε νοσοκομεία για να επιδώσει τιμητικά διπλώματα σε 4 χιλιάδες περίπου άτομα.