ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Λύπη για μη επιστροφή Αμμοχώστου

«Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε την τουρκική αδιαλλαξία», εξέφρασε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Λύπη γιατί «παρά τις άοκνες προσπάθειες ακόμα και προ της λύσης να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της» υλοποιόντας τα ψηφίσματα 550 και 789, «δυστυχώς αντιμετωπίσαμε την τουρκική αδιαλλαξία», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του την Κυριακή στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού στη Δερύνεια για τα μέλη και τους αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης πικρία για «την αδυναμία, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, να επιτύχουμε μια αποδεκτή λύση, μια λύση που θα ήταν λειτουργική, βιώσιμη, που θα μας απάλλασσε από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, την παρουσία του κατοχικού στρατού, τη μετατροπή της Κύπρου μέσα από τον εποικισμό της κατεχόμενης πατρίδας, σε μια εξαρτώμενη από την Τουρκία, χώρα».

Το χείριστο όλων, συνέχισε, είναι που οι αναθεωρητικοί στόχοι της Τουρκίας με την ανοχή και της διεθνούς κοινότητας και πολλών άλλων που διαδραματίζουν ρόλο στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα, δεν απέτρεψαν την ανατροπή των όσων καταγράφονται στο έδαφος.

«Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως δεν θα αργήσει η μέρα μέσα από τις απαράδεκτες συμπεριφορές της Τουρκίας που θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα, διότι αν δεν κληθεί θα το πληρώσει και πάλι, είτε η Ευρώπη, είτε οι χώρες της περιοχής που δέχονται τις απροκάλυπτες απειλές της Τουρκίας, είτε λέγονται νήσοι του Αιγαίου της Ελλάδας, είτε λέγεται Συρία, είτε Ιράκ, είτε Λιβύη, είτε Αρμενία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Η Ευρώπη δέχεται τη μια πρόκληση που διαδέχεται την άλλη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρακολουθείτε τι γίνεται με τις προσπάθειες της Φινλανδίας και Σουηδίας, τι γίνεται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία, είπε. «Δεν μπορεί αυτό να συνεχίσει, και δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους, όπως άφησε στο παρελθόν κάποιους άλλους, για να καταγράφεται σήμερα 70 χρόνια μετά ένας πόλεμος μέσα στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Όσο ατενίζουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο, όσο ατενίζουμε την κατεχόμενη πατρίδα μας, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άλλο τόσο πρέπει να πεισμώνουμε, άλλο τόσο πρέπει να επιμένουμε, έτσι ώστε το δίκαιο - και να είστε βέβαιοι - δεν θα αργήσει η ώρα που θα επικρατήσει.

Αναφερόμενος στο άγαλμα που φιλοτέχνησε ο Φίλιππος Γιαπάνης με την συνδρομή του Αρχιτέκτονα Άγγελού Σαββίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στα μέλη και τους αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου που έλαβαν μέρος στους εκάστοτε αγώνες της πατρίδας, ιδιαίτερα προς όσους θυσιάστηκαν ή είναι ακόμη αγνοούμενοι. Την ίδια ώρα αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες νέους, αλλά και όσους ακόμα αγνοούνται.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου, συνέχισε, διαγράφοντας πλέον μία πορεία 120 χρόνων, έχοντας ως φάρο τους ιδρυτικούς του σκοπούς, πέραν του αθλητισμού, εστίασε διαχρονικά τη δραστηριοποίησή του στη διαφύλαξη των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, την εθνική καταγωγή, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούσιου πνευματικού πλούτου των Αμμοχωστιανών.

Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, ότι τα μέλη του, πιστά στις αρχές, τις αξίες και τα προαιώνια ιδανικά της φυλής μας, διακρίνονταν και διακρίνονται στο σύνολό τους από αγνό πατριωτισμό. «Μια αγάπη γνήσια και άδολη που τους οδήγησε, θέτοντας εαυτόν στις υπηρεσίες της πατρίδας, να βρεθούν στην υπηρεσία των εκάστοτε εθνικών μας αγώνων».

Δηλώνοντας παρόντες σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας, επέδειξαν απαράμιλλο ψυχικό σθένος και ηθικό μεγαλείο, μετουσιώνοντας σε ευγενέστερη πράξη της ζωής τους τη δικαίωση, αλλά και την προκοπή ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε, εξυψώνοντας σε κάθε αγώνα το φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού, μετατράπηκαν διαχρονικά, μαζί με τους υπόλοιπους αγωνιστές, σε ακατάλυτα σύμβολα της αρετής, της ανδρείας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Το μνημείο, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποτελεί ύψιστη έκφραση σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους που με τη θυσία της ζωής και τον αγώνα τους άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία, τη θεμελίωση και προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσους έπεσαν ή αγνοούνται, Έλληνες της Κύπρου ή Ελλαδίτες και θα υπογραμμίζει την υποχρέωση που έχουμε όσον αφορά τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και τη συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση, απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας.

Δεν μπορεί κανείς να στέκεται εδώ και να αγναντεύει την κατεχόμενη πόλη μας, τιμώντας τους ήρωές της και να μην πικραίνεται που οι θυσίες τους παραμένουν αδικαίωτες. Αδικαίωτος ο πόνος, αδικαίωτοι και οι τόσοι άλλοι πρόσφυγες που σβήνουν σε ξένα χώματα, και στους οποίους έχει αφιερωθεί το διπλανό μνημείο, ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου.

Στην Αμμόχωστο, τα τελευταία τρία χρόνια μας βάζουν το μαχαίρι όλο και πιο βαθιά στην πληγή, πρόσθεσε. "Το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής ρημάζει την ψυχή του κάθε Αμμοχωστιανού. Ο δρόμος της απελπισίας είναι ένας δρόμος επικίνδυνος και καταστροφικός και ο υποτιθέμενος ρεαλισμός που τη συνοδεύει ισοπεδωτικός".

Έχουμε, συνέχισε, ύψιστο καθήκον να κρατήσουμε την ελπίδα και το μέλλον ζωντανό, να δικαιώσουμε τη θυσία τόσων και τόσων νέων από την Κύπρο και την Ελλάδα που έπεσαν μαχόμενοι στο όνομα της ελευθερίας, να τους δικαιώσουμε φέρνοντας την ειρήνη στον τόπο μας.

Η Αμμόχωστος , συνέχισε ο κ. Ιωάννου, μπορεί να γίνει η γέφυρα του ειρηνικού συναπαντήματος με τους Τ/κ συμπατριώτες. "Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε αυτή τη γέφυρα να γκρεμιστεί, μαζί με τις ζωές που αφήσαμε πίσω, μαζί με το μέλλον μας στέρησαν. Είναι καιρός να παλέψουμε για τη γέφυρα της ειρήνης, είναι καιρός οι θυσίες και ο πόνος μας να δικαιωθούν, το μέλλον μας να διασφαλιστεί", σημείωσε.

Στην ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου "Ευαγόρα" Αμμοχώστου αναφέρθηκε ο Πρόεδρός του, Σοφοκλής Χαραλαμπίδης κάνοντας μνεία σε γνωστούς αθλητές του συλλόγου. Το βλέμμα του αθλητή μας, είπε, ατενίζει τον κάμπο της Αμμοχώστου, τα χωριά της Μεασορίας, του Πενταδάκτυλου, της Καρπασίας και την πόλη της Αμμοχώστου.

Όλη η οικογένεια του ΓΣΕ, συνέχισε, θα είναι πάντα εδώ να αγναντεύει ολόκληρη την κατεχόμενη γη μας και θα αγωνίζονται για την επιστροφή μας και θα μεταλαμπαδεύσουν τον πόθο του γυρισμού "στα παιδιά και τα εγγόνια μας" είπε. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση