ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει άλλη λύση από μία επανενωμένη Κύπρο

Όσα δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων νέων Πρέσβεων και Ύπατων Αρμοστών στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχει, και δεν θα υπάρξει ποτέ, άλλη εναλλακτική λύση από μία επανενωμένη Κύπρο στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που έθεσε ο ΟΗΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων νέων Πρέσβεων και Ύπατων Αρμοστών στην Κύπρο.

Βασιζόμαστε στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, στην υποστήριξή σας και των χωρών σας, για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης στην Κύπρο που θα αποτελέσει ένα σαφές και απαραίτητο μήνυμα σε όλη την περιοχή ότι είναι εφικτό να επικρατήσουν ειρήνη και σταθερότητα, είπε, απευθυνόμενος στους ξένους διπλωμάτες.

Κατά την τελετή επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους οι νέοι Πρέσβεις και Ύπατοι Αρμοστές της Γκάνας, της Γουατεμάλας, της Γουινέας Μπισάου, της Νότιας Αφρικής, του Μαλάουι, της Τζαμάικα, του Μπαγκλαντές, του Σαν Μαρίνο, της Αλγερίας, της Ταϊλάνδης, του Ουζμπεκιστάν, της Κένυας, της Χιλής, του Περού, και της Δημοκρατίας της Κορέας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντάς τους, τους ευχήθηκε «κάθε επιτυχία» κατά την επίσημη αποστολή τους στην Κύπρο και τους διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση θα τους παράσχουν «όλη την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη για την εκτέλεση των υψηλών καθηκόντων σας και για την επιδίωξη κοινών στόχων: να ενισχύσουμε τις σχέσεις και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, προς αμοιβαίο όφελος των λαών μας».

Εξέφρασε, εκ μέρους του λαού της Κύπρου και της Kυβέρνησης, «τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για τη θέση αρχών των χωρών σας σχετικά με την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η εξεύρεση βιώσιμης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα της Προεδρίας μου και της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Και είμαι πλήρως αφοσιωμένος στην επιδίωξη μιας συνολικής διευθέτησης, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

«Ο στόχος μου δεν είναι άλλος από τον τερματισμό μισού αιώνα τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την επανένωση της χώρας μου και του λαού της, καθιστώντας την Κύπρο έναν τόπο που προσφέρει ίσες προοπτικές ευημερίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, παραδίδοντας στις μελλοντικές γενιές ένα λειτουργικό, κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εξωτερικές εξαρτήσεις», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει τις προκλήσεις, είπε ότι η Τουρκία επιμένει «στις παράλογες απαιτήσεις της για λύση «δύο κρατών», στην αυξημένη και εντατική στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών, στη μαζική παράνομη πώληση περιουσιών, στις συνεχείς παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη».

«Αλλά δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη εναλλακτική λύση από την επανενωμένη Κύπρο με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, ότι η Κύπρος κατέχει «μια πραγματικά μοναδική θέση στον χάρτη», στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, στην ανατολικότερη γωνιά της Μεσογείου και, «στο μέσον θαλάσσιων και αεροπορικών διαδρομών ζωτικής σημασίας και με μεγάλη κίνηση».

Σημείωσε επίσης ότι, από το 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «υπερήφανο μέλος της ΕΕ», προσθέτοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» που αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μια τόσο σημαντική και ιστορική στιγμή για τη χώρα, η οποία φέτος γιορτάζει την 20ή επέτειο από την ένταξή της στην ΕΕ.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, «είναι επίσης μια χώρα με αξιόλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα σε σχέση με το μέγεθός της».

«Μέσα από ορισμένες πρωτοβουλίες και μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, η Κύπρος έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της στρατηγικής της θέσης, καθιστώντας τον εαυτό ως έναν αξιόπιστο εταίρο για όλους τους εταίρους μας στην περιοχή και όχι μόνο», είπε. Σήμερα, συνέχισε, «η Κύπρος είναι ένα υγιές παράδειγμα για πολυμερείς εταιρικές σχέσεις και πολύπλευρη διπλωματική δέσμευση».

«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δημιουργήσει γεωστρατηγικούς μηχανισμούς με χώρες με τις ίδιες ιδέες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, καθώς και με κύριους παράγοντες που έχουν ουσιαστικά συμφέροντα σε αυτή τη συγκεκριμένη γωνιά του κόσμου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επιμένει και να επενδύει «στον δρόμο των απτών και εποικοδομητικών συνεργασιών, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης».

Σημείωσε, επίσης, ότι η επίσημη θητεία τους στην Κύπρο θα συμπέσει με την ένταξη της Κύπρου, «για πρώτη φορά στην ιστορία», στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC) για την περίοδο 2025-2027. Επανέλαβε ότι η θητεία της Κύπρου στο HRC «θα είναι αυτή που θα αντικατοπτρίζει τις πολύ στέρεες και συλλογικές αξίες των αντίστοιχων κοινωνιών μας: δημοκρατία, κράτος δικαίου, καθώς και το ηθικό καθήκον να υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της Κύπρου με τις αντίστοιχες χώρες των νέων Πρέσβεων και Ύπατων Αρμοστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση