Kathimerini.com.cy
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποκαλύπτει στην «Κ» πως μιλά και με στελέχη του ΔΗΣΥ που δεν τον στηρίζουν αλλά που συμφωνούν στην ιδέα κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο ενδεχόμενο εκλογής του. Ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση με τα κόμματα που τον στηρίζουν καθώς δεν πρόκειται για μία παραδοσιακή συμφωνία και υπογραμμίζει πως ο ΔΗΣΥ δεν πρέπει να είναι απών από την διακυβέρνηση του τόπου. Κρατά κλειστά τα χαρτιά του γύρω από την διαμόρφωση του υπουργικού του συμβουλίου ωστόσο σημειώνει πως θα έχει στελέχη του ΔΗΣΥ. Ιδού μέρος της συνέντευξης από την έντυπη «Καθημερινή».
-Τι είναι αυτό που σας δεσμεύει απέναντι στα κόμματα που σας στηρίζουν;
-Δεν υπάρχει καμία δέσμευση με τα κόμματα που με στηρίζουν. Δεν είναι μια παραδοσιακή συμφωνία όπως αυτές που βλέπαμε στο παρελθόν και το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές. Αυτό έχει άλλωστε αναφερθεί και από τα ίδια τα κόμματα ότι δεν υπήρξαν παραδοσιακού τύπου συμφωνίες. Υπάρχουν θέματα με τα οποία έχουμε κοινές προσεγγίσεις, κοινούς στόχους και ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούμε απόλυτα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στόχος όλων μας είναι μια σύγχρονη, διαφανή διακυβέρνηση στη βάση ενός ολοκληρωμένου, καινοτόμου προγράμματος που θα πετύχει τομές και μεταρρυθμίσεις και θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα όλων των πολιτών. .
-Να πιστέψουμε ότι δεν θα βρίσκονται εντός υπουργικού συμβουλίου εκπρόσωποι των κομμάτων που σας στηρίζουν;
-Θα δείτε το Υπουργικό μου συμβούλιο και θα το κρίνετε. Είναι η πρώτη πολιτική πράξη που θα κληθώ να εκτελέσω σε περίπτωση εκλογής μου. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία αυτής της κορυφαίας πολιτικής πράξης και θα είμαι εδώ για να κριθώ από τον κυπριακό λαό.
-Έχετε πει ότι σας έστειλαν ήδη βιογραφικά..
-Είχα πει για τρία βιογραφικά στη πορεία στάλθηκαν -κυρίως με email- και άλλα.
-Από άτομα που προέρχονται από τα κόμματα που σας στηρίζουν ;
-Όχι, περισσότερο είναι άτομα από την κοινωνία των πολιτών.
-Και είπατε ότι έχετε και εικόνα για άτομα που βρίσκονται εκτός Κύπρου. Θα διορίσετε υπουργούς ανθρώπους από το εξωτερικό;
-Είναι κάτι που δεν το αποκλείω. Στις τελευταίες σελίδες της ατζέντας μου έχω καταγεγραμμένα αρκετά άτομα με τα οποία είμαι σε επαφή, συζητώ τακτικά, τα οποία γνώρισα μέσω της εμπειρογνωμοσύνης τους, της δουλειάς τους, έχουν έλθει στο γραφείο μου και μιλήσαμε χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις μου. Είμαι έτοιμος. Έχω στο μυαλό μου ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά και το προφίλ των υπουργών που θέλω να συνθέτουν το κυβερνητικό σχήμα. Άξια άτομα, δοκιμασμένα στους τομείς τους, με όραμα, αποφασιστικότητα, εντιμότητα και ήθος. Έχω και κάποια ονόματα τα οποία δεν θεωρώ ούτε αναγκαίο, ούτε ορθό να δημοσιοποιήσω. Θα το πράξω αμέσως μετά την εκλογή μου.
-Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται και κάποιοι που την παρούσα φάση βρίσκονται εντός του ΔΗΣΥ;
-Φυσικά.
-Έχετε δηλώσει ότι μόλις τελειώσουν οι εκλογές θα μιλήσετε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ζητώντας του να είναι μαζί σας. Την ώρα που είναι αντίπαλος σας και εσείς δεν στηρίξατε την απόφαση του κόμματος στο οποίο ανήκετε δεν είναι κάπως αλαζονικό;
-Θα ήταν αλαζονικό να αποκλείσω οποιονδήποτε από τη συζήτηση. Ποιος είμαι εγώ για να αποκλείω τον οποιονδήποτε; Οι εκλογές θα τελειώσουν. Την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις και προβλήματα, οι οποίες δεν έχουν ούτε ιδεολογικό, ούτε κομματικό χαρακτήρα. Αλαζονικό θα ήταν να πω ότι δεν θα συνομιλήσω με τον Δημοκρατικό Συναγερμό ή με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο λόγος μου είναι πάντα συνενωτικός. Έτσι θα είναι και η διακυβέρνηση μου.
-Η ομάδα που στελεχώνει τώρα το επιτελείο σας, θα είναι κοντά σας σε θέσεις κλειδιά, θα είναι στο προεδρικό;
-Κάποιοι θα είναι, ναι.
-Υπάρχουν υπουργοί τη δεδομένη στιγμή με τους οποίους συνεργαστήκατε, που θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να είναι στην κυβέρνησή σας;
-Φυσικά. Δεν είμαι εδώ για να μηδενίσω τη δουλειά που έγινε. Είμαι εδώ για να προωθήσω την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος που μεταξύ άλλων θα αξιοποιήσει και ότι θετικό έγινε μέχρι σήμερα. Όλα τα αρνητικά εννοείται ότι θα προσπαθήσω να τα διορθώσω, με τους πιο κατάλληλους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί υπουργοί που έχουν παράξει έργο όπως υπάρχουν και πολύ αξιόλογα άτομα που δεν είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να συνεισφέρουν στα δημόσια.
-Η περίπτωση Φλέσσα και Μανώλη Κυριάκου δημιούργησαν την αίσθηση ότι έχετε κακή κρίση στην επιλογή συνεργατών. Πως προτίθεστε να αλλάξετε αυτή την εικόνα, δεδομένου ότι δεν ανοίγετε τα χαρτιά σας γύρω από το ποιο θα είναι το υπουργικό σας συμβούλιο;
-Έχω πολλούς συνεργάτες και μάλιστα πολύ ικανούς και αξιόλογους με τους οποίους συνεργάζομαι καθημερινά. Και έχω και πολλούς συνεργάτες που δεν επιθυμούν να εμφανιστούν δημόσια, επειδή επικρατεί και ένα κλίμα εκφοβισμού. Ο κόσμος θα επιλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αυτός, εφόσον λάβει την εντολή και θα έχει την πλήρη εικόνα για τον κάθε ένα και την αντικειμενική αξιολόγηση του, με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον και το έργο που πρέπει να γίνει για το καλό της Κύπρου και του συνόλου του λαού, θα επιλέξει τους καλύτερους για συνεργάτες του νέου Προέδρου. Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
-Επειδή λέτε συχνά πως είστε Συναγερμικός. Εκτός από δικαιώματα έχετε και την υποχρέωση να ακολουθείτε το καταστατικό όμως…
-Να σας θυμίσω πως δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές.
-Ασχέτως αυτού, επικρίνεστε ότι δεν σεβαστήκατε το καταστατικό του κόμματος σας.
-Οι διαδικασίες που έγιναν στο κόμμα δεν ήταν αυτές που είχαν ανακοινωθεί. Οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν για να αποτραπούν κάποιες υποψηφιότητες. Αλλά αυτό θα το κρίνει ο κυπριακός λαός και οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ. Ανήκω στο Δημοκρατικό Συναγερμό και σε καμία περίπτωση δεν θα έβγαινα να κατηγορώ το κόμμα μου, σεβόμενος πάντα τον ίδιο τον κόσμο του ΔΗΣΥ, επειδή έκρινα, σε συνεχεια του διαλόγου μου με την κοινωνία, ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο για τον τόπο μου να υποβάλω την δική μου ανεξάρτητη πρόταση για τις προεδρικές εκλογές.
-Το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ πάντως αποφάσισε πάντως πως με την υποβολή της υποψηφιότητάς σας, είστε πλέον εκτός του μητρώου του ΔΗΣΥ
-Το θεωρώ μία λανθασμένη ενέργεια που πραγματικά με στεναχωρεί. Ο ΔΗΣΥ διαχρονικά δεν διώχνει κόσμο, αλλά ενώνει. Και ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, ο Γλαύκος Κληρίδης έπαιρνε αποφάσεις με κύριο γνώμονα την ενότητα της κυπριακής κοινωνίας, χωρίς ποτέ να δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές.
-Είπατε πως στο ενδεχόμενο εκλογής σας, θα μιλήσετε την επομένη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ωστόσο ο ίδιος απορρίπτει από τώρα το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης…
-Θεωρώ ότι ο ρόλος του ΔΗΣΥ, κατά την ταπεινή μου άποψή, είναι να είναι παρών στη διακυβέρνηση του τόπου, με μια συμμετοχή επωφελή προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία. Ο ΔΗΣΥ δεν πρέπει να είναι απών.
-Με δεδομένο ότι διεκδικείτε απέναντί του και τώρα μιλάτε για συμμετοχή του στη διακυβέρνηση να υποθέσουμε ότι δεν έχετε πολιτικές διαφωνίες αλλά καθαρά προσωπικές;
-Δεν είναι καθόλου προσωπικές, είναι πολιτικές οι διαφωνίες, και σίγουρα μέσα στον ΔΗΣΥ, διαχρονικά, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και τάσεις. Να σας θυμίσω ότι στο πιο κορυφαίο θέμα, την επίλυση του κυπριακού, η πλειοψηφία των μελών τοποθετήθηκαν εναντίον της θέσης του ιστορικού ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη που υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν. Ούτε διαγραφές μελών έγιναν, ούτε διώξεις από τον ΔΗΣΥ και πολύ σωστά έπραξαν. Λίγο καιρό μετά, ο ΔΗΣΥ ήταν πρώτος στις εκλογές για ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα αποκλεισμών, ποτέ δεν λειτούργησε με αυτό τον τρόπο.
-Με δεδομένο όμως ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου απορρίπτει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εκτιμάτε ότι ίσως με κάποιον άλλο στην προεδρία του ΔΗΣΥ να ήταν καλύτερη η συνεννόηση;
-Σας είπα ότι δεν είναι προσωπικές οι διαφωνίες με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν είναι ούτε προσωπική αντιπαράθεση, ούτε προσωπική βεντέτα. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κ. Νεοφύτου αλλά δεν θεωρώ πως και ο ίδιος το προσεγγίζει διαφορετικά.
-Για να μιλάτε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας να υποθέσουμε πως μιλάτε με στελέχη του ΔΗΣΥ που βλέπουν θετικά μία τέτοια εξέλιξη;
-Μιλώ με στελέχη του ΔΗΣΥ που στηρίζουν την υποψηφιότητά μου, μιλώ και με στελέχη του ΔΗΣΥ που δεν στηρίζουν την υποψηφιότητά μου και ασπάζονται την ανάγκη την επομένη των εκλογών να κινηθούμε στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με τη συμμετοχή και του ΔΗΣΥ. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος της ημέρας είναι αποφάσεις που θα ληφθούν από τα συλλογικά σώματα του ΔΗΣΥ. Εγώ μπορώ να σας πω ότι σε περίπτωση εκλογής μου θα ζητήσω να μιλήσω με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ μεταφέροντας την ετοιμότητά μου για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
-Κάτι τέτοιο δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τα συνεργαζόμενα μέρη που σας στήριξαν εξαρχής;
-Τα κόμματα που με στήριξαν εξαρχής γνωρίζουν πολύ καλά την πρόθεσή μου για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Τους το είχα μεταφέρει εξάλλου στο πλαίσιο της πρώτης μας συνάντησης όπου ανέλυσα το ιδεολογικοπολιτικό μου πλαίσιο αλλά και την πρόθεση μου για σχηματισμό ευρείας αποδοχής.
-Στο ενδεχόμενο που μείνει εκτός το ΑΚΕΛ; Θα μιλήσετε μαζί τους για κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
-Δεν μπορώ να μιλήσω για υποθετικά σενάρια. Εκείνο που με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι πώς εμείς θα διασφαλίσουμε, όχι απλά να είμαστε στον δεύτερο γύρο, αλλά να επικρατήσουμε με σημαντική διαφορά. Το τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο είναι μια άλλη διαδικασία, για την οποία θα αποφασίσουμε εκείνη στιγμή βάσει των δεδομένων. Υπάρχουν βεβαίως ήδη προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς που στηρίζουν την υποψηφιότητα μου και είμαι σε συνεχή επαφή μαζί τους.
-Από το ΑΚΕΛ ή την ευρύτερη Αριστερά;
-Και από το ΑΚΕΛ. Είμαι σε επαφή και με προσωπικότητες από την Αριστερά που δεν στηρίζουν την υποψηφιότητά μου.
-Ποια στελέχη της Αριστεράς ;
-Υπάρχουν και στελέχη που έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας, υπάρχουν και άλλοι με τους οποίους είμαι σε επαφή.