ΚΥΠΕ
Έχουμε το όραμα, έχουμε τον σχεδιασμό, έχουμε τους ανθρώπους για να δημιουργήσουμε φιλόξενη για το επιχειρείν, πράσινη, βιώσιμη και ευημερούσα οικονομία, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε τη Δευτέρα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το επιτελείο του με θέμα «Η Κύπρος στην εποχή της βιώσιμης και υπεύθυνης οικονομικής ανάπτυξης-ESG στόχοι και προκλήσεις», που διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, μεταξύ άλλων, κοινωνικοοικονομικοί, θεσμικοί εταίροι και ακαδημαϊκοί φορείς. Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα καταπολεμούν τη γραφειοκρατία, θα ψηφιοποιούν τις υπηρεσίες, θα διευκολύνουν το επιχειρείν και συνάμα θα υπηρετούν τον πολίτη επιλύοντας σοβαρές στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στην πάταξη της διαφθοράς σημείωσε ότι τα ευκαιριακά σχέδια ανάπτυξης, όπως αυτό της «πώλησης διαβατηρίων», έχουν αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της άναρχης δόμησης και ο διασυρμός της αξιοπιστίας της χώρας. Πρόσθεσε ότι με την πάταξη της διαφθοράς και την επανάκτηση της αξιοπιστίας θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πραγματικές επενδύσεις σε παραγωγικούς κλάδους.
Δήλωσε ότι είναι προτεραιότητα η πράσινη μετάβαση και η αειφορία, εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Σημείωσε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Πράσινης Μετάβασης και Αειφορίας, το οποίο θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες και τους τομείς τους συναφείς με τα ζητήματα περιβάλλοντος θα είναι καταλυτική.
Επιπλέον, ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι στην προσπάθεια για μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία, η συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι απαραίτητη. Θέλουμε, είπε, οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές όπως η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα.
Επιδίωξή μας, ανέφερε, είναι μέσα από τις ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα να προστατεύονται οι δανειολήπτες και οι επενδυτές, να εξασφαλίζεται ο δίκαιος ανταγωνισμός και να παρέχεται πρόσβαση σε χρηματοδότηση πάνω σε ορθολογιστικά κριτήρια.
Παράλληλα, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι σε συνεργασία και συντονισμό με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, πρέπει να «δώσουμε πραγματική υπόσταση στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και να θέσουμε στέρεες βάσεις που να οδηγούν τη χώρα στην καρδιά της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ορισμένες από τις θέσεις του, που δίνουν το στίγμα της δικής του διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού μοντέλου, στις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών του δημόσιου τομέα.
Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων και γι’ αυτό και «έχουμε ως στόχο να διατηρήσουμε ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας που να μας επιτρέψει συλλογικά να διαχειριστούμε τις δυσκολίες στην προσπάθεια να εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και να μετατρέψουμε τους κινδύνους σε προοπτική».