ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Τη θέση ότι δεν θα στηρίξει κάποιον από τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους στον β' γύρο των Προεδρικών Εκλογών αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Κολοκασίδης σημειώνοντας ότι:
«Σε συνέχεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων μου με τους κύριους Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, προς τους οποίους εκφράζω την προσωπική μου εκτίμηση, οφείλω να σημειώσω ότι αμφότεροι:
υποστηρίζουν την ΔΔΟ και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής στο κυπριακό που ακολουθήθηκε σχεδόν ανελλιπώς τις τελευταίες δεκαετίες με τα γνωστά αποτελέσματα
δεν αντιμετωπίζουν ως εξαιρετικά προβληματικό το σύστημα της κομματοκρατίας, το οποίο φέρει ευθύνη για τη διόγκωση των φαινομένων διαφθοράς και ασυδοσίας».
Αυτούσια η ανακοίνωση
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας διατύπωσα ως βασικούς άξονες της υποψηφιότητας μου δύο καίρια ζητήματα:
- Την εγκατάλειψη της ΔΔΟ και την υιοθέτηση μιας διεκδικητικής, απελευθερωτικής πολιτικής με πρόταγμα την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, την επαναφορά της συνταγματικής τάξης και την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και εποίκων
- Τη λήψη μέτρων για καταπολέμηση της κομματοκρατίας – κλεπτοκρατίας, της παρακμής στην οποία έχουν οδηγήσει την πατρίδα μας και για την αποκατάσταση μιας υγιούς Δημοκρατίας με κόμματα που να λειτουργούν με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα.
Στο πλαίσιο των πιο πάνω προτεραιοτήτων έχω προτείνει μεταξύ άλλων και τα εξής πρακτικά βήματα:
- Την άμεση δημοσιοποίηση των εγγράφων τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Αναστασιάδης στη διαπραγματευτική διαδικασία κατά την περίοδο 2014 – 2017. Ο λαός πρέπει να ξέρει πώς έχει διαμορφωθεί η ΔΔΟ και τί υποχωρήσεις έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα.
- Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις κομματικές χορηγίες και τις κρατικές χορηγίες των υποψηφίων σε εκλογικές διαδικασίες ώστε να τεθούν κανόνες πραγματικής διαφάνειας, αποτελεσματικού ελέγχου αλλά και ισότιμου καταμερισμού. Δεν νοείται να υπάρχει ασυδοσία με τα χρήματα των φορολογουμένων. Ουδείς μπορεί να είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων.
- Την έμπρακτη θωράκιση της Αρχής κατά της Διαφθοράς διευρύνοντας τις εξουσίες της για απρόσκοπτη ποινική διερεύνηση υποθέσεων και όχι για να λειτουργεί ως βιτρίνα, όπως είναι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.
Πέραν τούτων, έχω πει ότι πρέπει να υπάρξει κάθαρση και λογοδοσία για τα μεγάλα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών (κατάρρευση τραπεζικού συστήματος, χρυσά διαβατήρια, Συνεργατισμός, Κυπριακές Αερογραμμές) μέσα από το διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.
Επίσης, πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματική ανεξαρτητοποίηση των θεσμών, ώστε να παύσει το φαινόμενο των «συγκοινωνούντων δοχείων» με διορισμούς είτε από κομματικές λίστες, είτε με στενούς φίλους και συνεργάτες.
Κορυφαίο επίσης, αλλά και επείγον, ζήτημα αποτελεί ασφαλώς η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο απειλεί την κοινωνική συνοχή, τη δημογραφική σύνθεση αλλά και την ασφάλεια του πληθυσμού μας.
Ενόψει της επαναληπτικής εκλογής της Κυριακής για την Προεδρία της Δημοκρατίας και σε συνέχεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων μου με τους κύριους Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, προς τους οποίους εκφράζω την προσωπική μου εκτίμηση, οφείλω να σημειώσω ότι αμφότεροι:
- υποστηρίζουν την ΔΔΟ και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής στο κυπριακό που ακολουθήθηκε σχεδόν ανελλιπώς τις τελευταίες δεκαετίες με τα γνωστά αποτελέσματα
- δεν αντιμετωπίζουν ως εξαιρετικά προβληματικό το σύστημα της κομματοκρατίας, το οποίο φέρει ευθύνη για τη διόγκωση των φαινομένων διαφθοράς και ασυδοσίας
Ως εκ τούτου θα ήμουν ανακόλουθος στις θέσεις που υπηρετώ, θα ήμουν ανακόλουθος προς τους πολίτες και τις συλλογικότητες που με εμπιστεύθηκαν και με στήριξαν, να εκφράσω δημόσια στήριξη προς οποιονδήποτε εκ των δύο υποψήφιων.
Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα στηρίξω ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε δράση του επόμενου Προέδρου προς προώθηση των κρισίμων ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκα κατά την προεκλογική εκστρατεία και τα οποία συνοπτικά αναφέρονται πιο πάνω.