ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Συνάντηση με την ΕΤΥΚ είχε σήμερα συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει το ότι ο κυπριακός σύνδεσμος τραπεζών διεκδικεί την κατάργηση της ετήσιας προσαύξησης, απάντησε ότι δεν υπεισέρχεται στον κοινωνικό διάλογο και ότι θα καταθέσει τις πολιτικές του θέσεις, σημειώνοντας ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ναι πρέπει να διασφαλίσουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, και υπάρχουν τρόποι να το πετύχουμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και χωρίς να οδηγήσουμε σε προβλήματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τους ιδιωτικούς οργανισμούς ή τα δημόσια οικονομικά. Υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, από τη μια να έχεις τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης και από την άλλη να μην τίθενται προβλήματα βιωσιμότητας είτε των κρατικών εσόδων είτε των μικρομεσαίων».
Ο κ. Χατζηκωστής εκ μέρους της ΕΤΥΚ, τόνισε τα εξής:
«Έμπρακτα η ΕΤΥΚ και οι συνάδελφοι, την ώρα που οι τράπεζες αντιμετωπίζανε μεγάλα οικονομικά προβλήματα είχαν μειώσει τους μισθούς, είχαμε περιορίσει και τις ετήσιες προσαυξήσεις. Και μας εκπλήττει την ώρα που οι τράπεζες ανακοινώνουν τις αναμενόμενες εκατοντάδες εκατομμύρια κερδών που αναμένουν το 2023, 200 η μια 300 η άλλη και ούτω καθεξής, να μην σέβονται ότι την ώρα της κρίσης οι συνάδελφοι τους ενίσχυαν για να επιβιώσουν και την ώρα που έρχεται η υπέρ-κερδοφορία τους σκέφτονται πως θα συνεχίσουν επιθέσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά τα πράγματα είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν δείχνουν συνέπεια και σεβασμό ότι στις δύσκολες εποχές τους αυτοί οι υπάλληλοι τους στήριξαν για να διατηρηθούν. Και παράλληλα θα πω ότι η ετήσια προσαύξηση είναι ψίχουλα κοντά στα μπόνους που ανακοίνωσαν και προγραμματίζουν να δώσουν μόνο σε διευθυντικά στελέχη».
Στα προαναφερόμενα ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πρόσθεσε τα εξής:
«Να γνωρίζουν οποιοδήποτε στον επιχειρηματικό τομέα, ιδιαίτερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου. Έγιναν πολλές θυσίες για χάρη της οικονομίας, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε καμιά χώρα του κόσμου. Καταρρέει ο χρηματοπιστωτικός τομέας καταρρέει η οικονομία. Ήταν προϋπόθεση για να έχουμε οικονομία η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Από την άλλη ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να έχει υπόψη τις κοινωνικές του ευθύνες αλλά και τις ευθύνες του για την κοινωνική συνοχή, την εργατική ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Αν παραβιαστεί οποιαδήποτε από αυτές τις αρχές τότε είναι οι ίδιοι που δυναμιτίζουν και τη σταθερότητα του δικού τους οικοδομήματος. Κι αν ένα μήνυμα θέλω να στείλω, είναι ότι δεν στηρίξαμε τις τράπεζες ως τράπεζες. Στηρίξαμε την οικονομία του τόπου κι αν ο χρηματοπιστωτικός τομέας νομίσει ότι μπορεί να επιβάλλει δια της σταθεροποίησής του ως αποτέλεσμα θυσιών κουρεμένων, κατόχων αξιογράφων, μετόχων, θυσιών του εργαζόμενου κόσμου κοντά τους, να εκμεταλλευτούν μέσα από τις θυσίες που προαναφέρα τη δική τους σταθερότητα για να ακυρώσουν κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευθύνη, ένα μήνυμα στέλνω. Θα μας βρουν απέναντί τους».