ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Τις προτάσεις του για το «Τίμιο Κράτος, τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Διαφάνεια», ως βασικό μέρος του Προγράμματος Διακυβέρνησής του, παρουσίασε σήμερα (Τετάρτη, 28/9) σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.
Οι προτάσεις του Αχιλλέα Δημητριάδη εστιάζουν πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές της δημόσιας ζωής που αφορούν τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, την αποτελεσματική διοίκηση και την απονομή δικαιοσύνης, τη συμμετοχική δημοκρατία και τη μείωση των ανισοτήτων.
Ειδικότερα, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς επί της 10ετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη έφθασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, πλήττοντας το κύρος της Κύπρου και του λαού της. Οι αιτίες της διαφθοράς, τόνισε, είναι η απουσία διαφάνειας και κανόνων αποτροπής της σύγκρουσης συμφέροντος, η αδυναμία των θεσμών να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και καθιέρωση διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, ο κ. Δημητριάδης πρότεινε συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
- Πραγματικό «Πόθεν Έσχες» που να απαντά «Πού τα βρήκες;» και με πρότυπο την πρόταση Πισσαρίδη – Παναγιωτίδη – Συρίμη.
- Κανόνες αποτροπής σύγκρουσης συμφέροντος με εφαρμογή των κανόνων GRECO, κώδικα δεοντολογίας που να δεσμεύει και τον ΠτΔ και τους υπουργούς του, παραίτηση υπουργών από κομματικά αξιώματα και διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων (εισφορές, διαχείριση δημοσίου χρήματος). Επίσης πρότεινε διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα: άλλος να είναι ο νομικός σύμβουλος και άλλος ο δημόσιος κατήγορος.
- Ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος διορισμών ανεξάρτητων αξιωματούχων με (α) μη δεσμευτική διαβούλευση με τη Βουλή και δημόσιες ακροάσεις ενώπιον της για τους αξιωματούχους που καθορίζει το Σύνταγμα και (β) με επιλογή από κατάλογο που καταρτίζει επιτροπή σοφών – κατά το πρότυπο διορισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς – για αξιωματούχους θεσμών που διέπονται από νόμο και για προέδρους Ημικρατικών Οργανισμών.
- Ριζική μεταρρύθμιση για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με εισαγωγή της τεχνολογίας, με «τον υπολογιστή στην έδρα», ψηφιακή αποστενογράφηση πρακτικών και προγράμματα κατάρτισης. Οι νέες υποθέσεις που θα καταχωρούνται από το 2023 να εξετάζονται με νέους ρυθμούς, ενώ όλες οι υποθέσεις που καθυστερούν για χρόνια να ανατεθούν σε ομάδα κρούσης για να ξεκαθαρίσουν.
- Δείκτη εφαρμογής των νόμων με ετήσιες εκθέσεις στη Βουλή για αποτελεσματικότερη διοίκηση.
- Καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας, με αφετηρία τις δημοτικές εκλογές 2024 και με διαβούλευση για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές για ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας.
- Αυστηρό πλαίσιο για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και αποτροπή των παρακολουθήσεων.
- Τέλος, κατάργηση των παράλογων προνομίων για μείωση των ανισοτήτων: τέρμα στις διπλές συντάξεις, τέρμα στις λιμουζίνες, διακίνηση αξιωματούχων μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς με υβριδικά οχήματα.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι πολίτες απαιτούν να τερματιστεί η σημερινή εικόνα της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης: «Το Τίμιο Κράτος είναι δικαίωμά μας, πρέπει να το πιστέψουμε και να το διεκδικήσουμε. Με διαφάνεια, με κανόνες που να τηρούνται, κανόνες για αποτροπή της σύγκρουσης συμφέροντος, ταχεία δικαιοσύνη, σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τερματισμό των παράλογων προνομίων».
Καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «η αλλαγή δεν θα έρθει από αυτούς που μάς έφεραν ως εδώ. Δεν μπορούν γιατί είναι μέρος του προβλήματος της διαφθοράς. Η αλλαγή είναι εφικτή με μια νέα ηγεσία το 2023».
Σημείωση: Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη δημοσιογραφική διάσκεψη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.filemail.com/t/t2GfqxYj