ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προανήγγειλε ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων

ΚΥΠΕ

Η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο CNN Türk.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», όσο και για τη «χρονική στιγμή».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο- θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Αισιόδοξος για αναγνώριση ψευδοκράτους

«Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας για αναγνώριση της τδβκ θα φέρουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είπε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την ασφάλεια των Τ/κ. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατικοποιήσουν τα νησιά. Για τις ΗΠΑ ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να στέλνουν οχήματα φορτωμένα με όπλα στη Σάμο και τη Μυτιλήνη.

Σε κοινή συνέντευξή του στο CNN Turk και στο Kanal D, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τέτοια οχήματα φορτωμένα με όπλα, καθώς και εξοπλισμό στη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Όλα αυτά διαπιστώθηκαν με τα drones. Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλούν».

Συνεχίζοντας είπε πως στις ΗΠΑ λένε ότι δεν θα βρουν σύμμαχο όπως η Τουρκία και ανέφερε ότι είχαν προειδοποιήσει Αμερική και Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών τους. Όπως σημείωσε, έστειλαν την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατικοποιήσουν τα νησιά. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσει την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς και να μην χειραγωγεί τη διεθνή κοινή γνώμη. Η ανακοίνωση που εκδώσαμε μετά το ΣΕΑ περιλαμβάνει αυτά».

Σε ό,τι αφορά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «οι ΗΠΑ, που αγνοούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας, οι οποίοι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών. Εμείς θα σταματήσουμε; Κάνουμε αυτά τα βήματα, θα τα κάνουμε. Έχουμε περίπου 40 χιλιάδες στρατιώτες εκεί (στην Κύπρο). Εκτός από αυτό, κάνουμε βήματα σε αυτά τα θέματα με τα όπλα, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ό,τι χρειαστεί θα γίνει για την ασφάλεια του τ/κ λαού».

Μπάιντεν και F16

Για την αγορά F16 από τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο «Μπάιντεν μας είπε ότι, ως δημοκράτες, η άποψή του είναι να μας δώσει F-16 και όλα τα άλλα εξαρτήματα. Παρεμπιπτόντως, τις ίδιες απαντήσεις παίρνει και ο Υπουργός Άμυνας μου στις συναντήσεις του με τον ομόλογό του. Σε αυτό το ταξίδι, είχα ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ρεπουμπλικάνο Λέντσεϊ Γκράχαμ και άλλους γερουσιαστές. Μου έδωσαν θετικές απαντήσεις». Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, του είπαν ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε ήσυχο τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Όπως ανέφερε, τού είπαν επίσης ότι «η εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία δεν θα είναι σωστή, πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή περιμένει αποτελέσματα από την υπόσχεση που τους έδωσε ο Μπάιντεν.

Αναγνώριση ψευδοκράτους

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «αυτές οι αναγνωρίσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά πόσο σύντομα αναγνωρίστηκαν; Χρειάστηκε πολύς χρόνος. Λέμε ότι πρέπει να εδραιωθεί το κυρίαρχο καθεστώς των δικαιωμάτων 1959-1960 του τ/κ λαού. Η προτεραιότητα για τη διασφάλιση αυτής της ισότητας ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας ενεργήσει δίκαια, θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα και από τον ΟΗΕ».

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στο θέμα είπε για τον ΟΗΕ ότι «δεν έκαναν κανένα βήμα για να καθορίσουν την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους με την αναγνώριση της Κύπρου. Γι αυτό έκανα έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν προκαταρκτικό. Το θέμα βέβαια το εξηγήσαμε αναλυτικά στους συνομιλητές μας που συναντήσαμε στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση