ΚΥΠΕ
Η Ολομέλεια της Βουλή ψήφισε νόμους για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2020 κατά τέσσερις μήνες, λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανίας.
Τις σχετικές προτάσεις νόμου είχε υποβάλει εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου. Υπέρ ψήφισαν 35 Βουλευτές και εναντίον οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ.
Σκοπός του πρώτου νόμου είναι η τροποποίηση του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ώστε η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης εταιρείας (ΤΦ4) για το φορολογικό έτος 2020 να μετατεθεί από την 31η Μαρτίου 2022 στην 31η Ιουλίου 2022, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης.
Σκοπός του δεύτερου νόμου είναι η τροποποίηση του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ώστε η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης προσώπου που έχει υποχρέωση να τηρεί λογιστικά βιβλία και αρχεία και να ετοιμάζει λογαριασμούς που ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτή (ΤΦ1) για το φορολογικό έτος 2020 να μετατεθεί από την 31η Μαρτίου 2022 στην 31η Ιουλίου 2022, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης.
Ο κ. Λεωνίδου στην τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας σημείωσε την ανάγκη ελάφρυνσης τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία κάθε πρότασης προς την κατεύθυνση έστω και μικρής ανακούφισης αυτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματος με τις προτάσεις νόμου, αναφέροντας ότι υπήρξαν πρακτικά ζητήματα με την εξ αποστάσεως εργασία στα λογιστικά γραφεία. Συμφώνησε ότι το Τμήμα Φορολογίας πρέπει πολύ πιο έγκαιρα να ετοιμάζει τις δηλώσεις, ωστόσο ανέφερε πως και η Κυβέρνηση πλήγηκε από κορωνοϊό. Είπε επίσης ότι ήδη οι εταιρείες προπληρώνουν τον φόρο που έχουν να καταβάλουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Συμπλήρωσε ότι με την αυτοφορολογία βελτιώθηκαν τα πράγματα για τις επιχειρήσεις ωστόσο είναι πιο πίσω τα πράγματα σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα. Είπε επίσης ότι με τα εργαλεία που η Βουλή έδωσε μετά την κρίση του 2013 στο Τμήμα Φορολογίας, τα τελευταία χρόνια, πριν από την έναρξη της πανδημίας, υπήρξε αυξημένη φοροεισπρακτική ικανότητα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι παρά τις υπαρκτές διαχρονικές παθογένειες του Τμήματος Φορολογίας, το ΑΚΕΛ βλέπει τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται σε οριακό σημείο ως προς τα οικονομικά του. Η μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης, πρόσθεσε, δεν σχετίζεται με την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, αλλά, όπως είπε, με τον χειρισμό των ζητημάτων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Συμπλήρωσε ότι η πρόταση νόμου είναι προς την ορθή κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση δεν θα σταθεί σε τυπικότητες και δεν θα αναπέμψει το νόμο.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου δήλωσε τη στήριξη του κόμματος στις προτάσεις νόμου, σημειώνοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία και η υγειονομική κρίση δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις, με τα σενάρια να μην είναι ευνοϊκά και κανείς να μην έχει την εντύπωση ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Σημείωσε ότι με την πρόταση νόμου δεν επηρεάζονται τα έσοδα του κράτους αλλά παρατείνεται η είσπραξή τους. Πρόσθεσε ότι είναι αρκετά σημαντικό να κρατηθούν επιχειρήσεις στην Κύπρο για το μέλλον της οικονομίας του τόπου. Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση και να την κλείσει με ουσιαστικά μέτρα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε τις ευθύνες του Τμήματος Φορολογίας για την καθυστέρηση στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και είπε ότι το ερώτημα είναι πως αναβαθμίζεται η λειτουργία του Τμήματος. Όπως είπε, δεν είναι παράταση που χρειάζεται αλλά η άσκηση πίεση στο Τμήμα Φορολογίας για να δέχεται άμεσα τις φορολογικές δηλώσεις και να γίνεται η επεξεργασία. Ανέφερε ότι καταψηφίζουν την πρόταση νόμου αφού θεωρούν ότι η συνεισφορά της είναι μικρότερη από τις αρνητικές επιπτώσεις. Είπε ότι με την παρατεταμένη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων, υπάρχει και καθυστερημένη επεξεργασία του καθορισμού του τελικού φορολογητέου ποσού, ενώ σημείωσε ότι μέσα από την καθυστέρηση το κράτος ενδεχομένως να χάσει και έσοδα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλα μέτρα για στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού υποβοηθά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επηρεάζονται από την πανδημία και τον πόλεμο. Παράλληλα, σημείωσε ότι τώρα που γίνεται απελευθέρωση των θέσεων του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων πρέπει να υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και του φαινομένου το 2022 να στέλνονται τα εκκαθαριστικά του 2015.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, όπως το ότι ενώ η πρόσβαση στο TAXISnet έπρεπε να δοθεί πριν από ένα χρόνο, τελικά δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας πραγματικά γεγονότα πολέμου» και το τελευταίο πράγμα για το οποίο νοιάζονται κυρίως ξένες εταιρείες που οι χώρες τους επηρεάζονται είναι να στείλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για το λόγο αυτό, ανέφερε ότι υπερψηφίζουν την πρόταση.