ΚΥΠΕ
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το ιδρυτικό και καταστατικό συνέδριο του νέου κόμματος Βολτ Κύπρος, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.
Προσφωνήσεις στο α΄ μέρος του συνεδρίου έκαναν, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και εκπρόσωποι ε/κ κοινοβουλευτικών κομμάτων, τ/κ κομμάτων, του Βολτ Ευρώπης και του Βολτ άλλων χωρών, ενώ ομιλίες έγιναν από μέλη της ιδρυτικής επιτροπής του Βολτ Κύπρος. Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, το Βολτ Κύπρος ιδρύθηκε μέσα από την συμπόρευση ανεξάρτητων ενεργών πολιτών και τη συνεργασία των κινημάτων «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» και «Αμμόχωστος για την Κύπρο».
Σε προσφώνηση του συνεδρίου, εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η εκπροσώπηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο του Βολτ Κύπρος «είναι ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης που επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε κάθε προσπάθεια εμπλουτισμού της πολιτικής διεργασίας μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών στο δημόσιο γίγνεσθαι». Ανέφερε ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού προοδευτισμού τις οποίες πρεσβεύει το Βολτ Κύπρος είναι απαραίτητες, «ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία με τις ανισότητες που παρατηρούνται σε όλα τα επίπεδα και θέτουν εν αμφιβόλω πολλές από τις ευρωπαϊκές αξίες».
«Το όραμα του Βολτ για μια ενωμένη Κύπρο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, είναι συμβατό με τις επιδιώξεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και με το όραμα της Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είναι θιασώτης μιας στοχευμένης πορείας με στόχο την οικοδόμηση μιας ΕΕ με αμιγώς ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.
Αυτό επιτάσσει, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ, «το σημερινό μας συμφέρον στο σημερινό δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές σκηνικό όπου οι προκλήσεις είναι κοινές και απαιτούν αμοιβαία και αποτελεσματική αντιμετώπιση».
Ο κ. Αντωνίου ότι σχεδόν 20 χρόνια από την ένταξη της στην ΕΕ, «η Κύπρος είναι ένας δημιουργικός εταίρος με ουσιαστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ενώ αναφέρθηκε στην επιτυχή άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ, για πρώτη φορά, από την Κύπρο το 2012, λέγοντας ότι η επόμενη Προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο, το πρώτο εξάμηνο του 2026 «αποτελεί ορόσημο για την χώρα μας». Είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την ευκαιρία ώστε να συμβάλει με θετικό τρόπο ως έντιμος διαμεσολαβητής στην διασφάλιση της θεσμικής συνοχής και στην προώθηση όσο το δυνατό περισσότερων νομοθετικών πρωτοβουλιών».
Ανέφερε ότι «ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να αναλάβουμε», στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή μας αναδεικνύουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία». Ανέφερε επίσης ότι οι επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια καλή ευκαιρία για να ακουστεί η φωνή των πολιτών και πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε σωστά την κοινή γνώμη τα όσα προσφέρει η ΕΕ».
Σε προσφώνηση εκ μέρους του ΔΗΣΥ η Ξένια Κωνσταντίνου αφού έστειλε τους χαιρετισμούς της Προέδρου και της ηγεσίας του κόμματος, είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε να στήνεται ένα νέο κίνημα το οποίο επιλέγει σε μια πολύ δύσκολη εποχή να έχει στην καρδιά του την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι το Βολτ «σε μια εποχή έντονης ευρωφοβίας» επιλέγει να παραμένει Ευρωπαϊκό. «Σε μια εποχή στην οποία υπάρχει έντονη συντήρηση, έντονα ακραία κινήματα, έντονο το φαινόμενο της ανόδους της ακροδεξίας να επιμένουν στην προοδευτικότητα», πρόσθεσε.
Σε προσφώνηση εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου είπε ότι «ο τόπος μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη από ενεργούς πολίτες που ονειρεύονται και παλεύουν για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο αύριο» και πρόσθεσε πως κάθε διαδικασία προβληματισμού και αναζήτησης, διαλόγου και διεκδίκησης δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια του κάθε οργανισμού αλλά έχει αντανάκλαση στην κοινωνία, ολόκληρη». Η κ. Μαύρου είπε ακόμη ότι θα πρέπει να ενταθούν οι δράσεις, «ιδιαίτερα αυτούς τους καιρούς αν θέλουμε να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη για ένα κράτος δικαίου, για την υπεράσπιση θεσμών και αξιών, για την εμπέδωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας όλων».
Σε προσφώνηση εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του κόμματος Γιώργος Ιωάννου, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε ότι «ιδιαίτερα σήμερα που τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη βρίσκονται σε άνοδο οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του άκρατου λαϊκισμού, ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός». Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ προσδοκά σε μια μόνιμη και παραγωγικη συνεργασία με το Βολτ για το καλό του τόπου και των πολιτών του, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Σε προσφώνηση εκ μέρους της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Κλεάνθους είπε ότι σε μια εποχή που η δημοκρατία και η αλήθεια βάλλεται, «η ίδρυση του Βολτ Κύπρου μπορεί να αποτελεί μια τολμηρή κίνηση δεδομένου ότι προσπαθεί να επαναφέρει την πολιτική στο επίκεντρο» και πρόσθεσε πως η ΔΗΠΑ ως κεντρώο κόμμα ανυπομονεί να συνομιλήσει με το Βολτ, να ακούσει τις δικές του απόψεις και «γιατί όχι να συνεργαστούμε».
Το συνέδριο προσφώνησαν επίσης εκπρόσωποι των τ/κ κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΤDP) και Νέα Κύπρος (YKP), ο Συμπρόεδρος του Βολτ Ευρώπης Mels Klabbers και το μέλος της ΚΕ και πολιτικού συμβουλίου του Βολτ Ελλάδας Γιάννα Τζανιδάκη. Επίσης, ομιλίες, εκ μέρους του Βολτ Κύπρος, εκφώνησαν μεταξύ άλλων τα μέλη της ιδρυτικής επιτροπής Πιέρος Κάρουλλας, Ροδούλα Δημητριάδου, Ανδρομάχη Σοφοκλέους και ο Hulusi Kilim. Στο τέλος του α΄ μέρους του συνεδρίου παρουσιάστηκε βίντεο με προσφωνήσεις από συμπροέδρους Βολτ άλλων χωρών.
Στη συνέχεια ακολούθησε το β' μέρος του συνεδρίου που απευθυνόταν μόνο στα μέλη του Βολτ Κύπρος και το οποίο αφορούσε την επικύρωση του καταστατικού και του 25μελούς Πολιτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βολτ Κύπρος, το συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με την παρουσίαση προς τα μέλη, του προτεινόμενου Καταστατικού από τον Χαρίλαο Βελάρη.
Αναφέρεται ότι το Καταστατικό του Βολτ επικυρώθηκε από τα μέλη ενώ στη συνέχεια επικυρώθηκε το πρώτο προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος, το οποίο θα οδηγήσει το κόμμα στις επερχόμενες ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές καθώς και στο πρώτο του εκλογικό συνέδριο εντός ενός έτους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε κοινή του δήλωση το Πολιτικό Συμβούλιο αναφέρει πως «όραμά μας είναι μια ενωμένη Κύπρος της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη» και καλεί «κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσά μας να συμπαραταχθεί μαζί μας, ώστε το Βολτ να αποτελέσει εκείνη την πολιτική δύναμη που θα καταστεί καταλύτης για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η κοινωνία και ο τόπος μας».
Αμέσως μετά το Καταστατικό Συνέδριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συγκλήθηκε το 25μελές Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε τη σύνθεση του 9μελούς Εκτελεστικού Γραφείου το οποίο καταρτίζεται ως ακολούθως: Συμπρόεδρος Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Συμπρόεδρος Χαρίλαος Βελάρη, Συν-αντιπρόεδρος Ανδρομάχη Σοφοκλέους, Συν-αντιπρόεδρος Πάνος Παρράς, Εκπρόσωπος Τύπου Πιέρος Κάρουλλας, Γενικός Γραμματέας Hulusi Kilim, Οργανωτικός Γραμματέας Κατερίνα Κονή, Οικονομικός Γραμματέας Λάμπρος Διονυσίου και Γραμματέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Ροδούλα Δημητριάδου.