ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πική: Δεν συμβιβαζόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ

«Όσα χρόνια και να περάσουν, όσες δυσκολίες και αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, στην μνήμη και στην καρδιά μας θα έχουν πάντα μια θέση ξέχωρη αυτοί που χωρίς να κάνουν δεύτερες σκέψεις, έτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας, αυτοί που έθεσαν την προδομένη τους πατρίδα πάνω από όλα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Ειρήνη Πική στο Αρχιερατικό μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, που τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Η κ. Πική υπογράμμισε ότι η φετινή επέτειος είναι ακόμη πιο έντονη και οδυνηρή, καθώς, όπως είπε, κουβαλά στους ώμους της πενήντα χρόνους και τον αβάστακτο πόνο ενός ολόκληρου λαού που συνεχίζει να διψά για δικαίωση, να ονειρεύεται την απελευθέρωση και να αγωνίζεται με στόχο την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία για όλους τους κατοίκους του νησιού.

Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική την παρουσία απόψε του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Μητσοτάκη, στις εκδηλώσεις καταδίκης του διπλού εγκλήματος στην Κύπρο. «Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην εκδήλωση καταδίκης και πέραν του ισχυρού συμβολισμού της ενότητας, ηχηρό είναι και το μήνυμα αυτής της παρουσίας. Κοινός είναι ο θρήνος Κύπρου και Ελλάδας, κοινός ο πόνος, η οργή. Κοινός και ο αγώνας μας για επανένωση της Κύπρου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές εξελίξεις, η κ. Πική υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται σήμερα να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων εξ’ υπαιτιότητας της τουρκικής αδιαλλαξίας. «Δυστυχώς η Άγκυρα δεν επιδεικνύει ειλικρινή βούληση για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Αντίθετα, επιμένει σε λογικές άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης των τετελεσμένων της εισβολής, ενώ εσχάτως προτάσσει την κυριαρχική ισότητα και τη λύση δύο κρατών ως τη μόνη λύση στο πρόβλημα που η ίδια προξένησε, λύση που αντιτίθεται στο ίδιο το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραβιάζει συστηματικά το στάτους κβο στη νεκρή ζώνη, απαξιώνοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου».

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με την παρούσα κατάσταση και υπογράμμισε ότι για τη Λευκωσία δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή από την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την εξεύρεση λύσης η οποία θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας.

«Επιδιώκουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα στην οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της. Δικαιούμαστε και αξιώνουμε μια πατρίδα επανενωμένη και ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και ακρωτηριασμένα δικαιώματα για τους πολίτες της. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που να διασφαλίζει και θα έχει ως θεμέλιο την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό. Αναζητούμε μια ειρηνική, βιώσιμη, συνολική διευθέτηση, η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το σύνολο των προοπτικών της χώρας μας», σημείωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μόνος δρόμος είναι αυτός της εντατικοποίησης των προσπαθειών μας, της σωστής θεώρησης των διεθνών εξελίξεων και της θωράκισης της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης έχουν γίνει απτά και συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας κατάλληλου κλίματος για επιστροφή στις συνομιλίες, όπως η δέσμη 14 μονομερών μέτρων προς όφελος των Τ/κ συμπολιτών μας, αλλά και η υιοθέτηση συμπερασμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου. Όλα αυτά εκτιμούμε ότι δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι και ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Holguin, σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, κατέστη δυνατός χάριν στις επίμονες πρωτοβουλίες από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η δική μου γενιά, γεννημένη τα χρόνια της εισβολής, χωρίς προσωπικές μνήμες, έχοντας έντονο το αποτύπωμα του πόνου, της καταστροφής, της απώλειας και της αδικίας, όχι μόνο έκανε βίωμά της το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ αλλά κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει στα σημερινά παιδιά την αγάπη για την Πατρίδα, για όλα τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας», είπε.

«Το σύνθημά που κυριαρχεί πλέον είναι το Γνωρίζω – Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ καθώς σε όλα τα σχολεία στην ελεύθερη Κύπρο (αλλά και σε σχολεία στην Ελλάδα και στην ευρύτερη ομογένεια μέσα από κοινές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια) – τα παιδιά γνωρίζουν την κατεχόμενη γη μας – δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και διεκδικούν το δίκαιο: την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου. Το μήνυμά μας ταξιδεύει παντού και είναι ξεκάθαρο: Κανένας δεν ξέχασε και τίποτα δεν ξεχνιέται, όσα χρόνια και να περάσουν», κατέληξε η κ. Πική.

Σημειώνεται ότι το Αρχιερατικό μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 τελέστηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και σε αυτό παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση