Της Οριάνας Παπαντωνίου
Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος προχώρησε στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου λέγοντας ότι το κόμμα εκπλήρωσε τον στόχο του να παραμείνει η πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου και να διατηρήσει τις δύο έδρες του στο ευρωκοινοβούλιο.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο έγιναν οι εκλογές όπως και τα διάφορα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το κόμμα μετά τις προεδρικές. Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά και σε μία σειρά από ευρήματα που θεωρείται ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή πέραν του Φειδία Παναγιώτου, όπως η παρουσία για 2η φορά του κόμματος των Κυνηγών σε κομματικές εκλογές αλλά και οι διαρροές προς το ΕΛΑΜ.
Ιδιαίτερη έμφαση και στην Αμμόχωστο όπου υπήρξε σημαντική άνοδος του ΕΛΑΜ όπως και στη κάλπη του εξωτερικού όπου το ΑΚΕΛ πήρε τις διπλάσιες ψήφους από τον ΔΗΣΥ. Αναφορές έγιναν και για το δήμο Λευκωσίας , παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο υποψήφιος Νίκος Τορναρίτης δεν θέλησε να πάρει το λόγο. Σημειώθηκε ότι αρχικά ο ΔΗΣΥ είχε την πρόθεση να προτείνει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Κωνσταντίνου όμως μετά τη σθεναρή αντίδραση των κομμάτων με τα οποία επιδιωκόταν συνεργασία προχώρησαν στην υποψηφιότητά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.
Όσον αφορά τον Δήμαρχο Στροβόλου και την επιλογή του Χρίστου Τσίγκη, προέκυψε όπως εξηγήθηκε τόσο από την απαίτηση της ΔΗΠΑ να στηριχθεί σε έστω έναν Δήμο παγκύπρια, κυρίως όμως από το γεγονός πως κανένα από τα στελέχη του ΔΗΣΥ όπως ο τότε αντιπρόεδρος της παράταξης Μάριος Πελεκάνος και άλλες τρεις προσωπικότητες που προσεγγίστηκαν αρνήθηκαν να θέσουν υποψηφιότητα. Την ίδια ώρα οι τοπικές επιτροπές δεν προέκριναν την υποψηφιότητα του τέως δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Για τη Λεμεσό λέχθηκε ότι δεν επιτεύχθηκε ευρύτερη συνεργασία παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας μιας και όπως σημειώθηκε δεν εισακούστηκαν καθολικά όλες οι αποφάσεις της Επαρχιακής Γραμματείας.
Μάλιστα στην τοποθέτησή του ο επαρχιακός Λεμεσού Κώστας Γιάλλουρος θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους κάτι που φέρεται να προκάλεσε αντιδράσεις μελών της Κ.Ε που γνώριζαν τα όσα εξελίχθηκαν στην επαρχία κατά την προεκλογική περίοδο. Στη Λάρνακα όπως σημειώθηκε υπήρξε καθυστέρηση μιας και υπήρξαν τρεις τάσεις από στελέχη του ΔΗΣΥ. Να στηρίξουν Βύρα, να επιλέξουν ψήφο κατά βούληση και να κατέβει ο ΔΗΣΥ με δικό του υποψήφιο.
Σε ότι αφορά την Πάφο τονίστηκε η επικράτηση του νυν δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος, ενώ χαρακτηρίστηκε σωστή η επιλογή Κωστάκη Κωνσταντίνου μιας και όπως σημειώθηκε μόνος του εναντίον όλων των κομμάτων και με έναν «αντάρτη» απέναντί του όπως επίσης όλα τα κόμματα, έχασε με μόλις 38 ψήφους. Πάντως στη τοποθέτηση του ο Φαίδωνας Φαίδωνος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ δεν είχε ισχυρό πολιτικό διακύβευμα στις ευρωεκλογές. Ανέφερε ότι οι πολίτες αναμένουν προτάσεις και λύσεις για τα καθημερινά τους προβλήματα. Την ίδια ώρα τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι η κοινωνία που είναι απολιτίκ αλλά τα κόμματα. Ο κ. Φαίδωνος από το βήμα της συνεδρίασης της Κ.Ε επανέλαβε ότι δεν θα διεκδικήσει τη θέση αντιπροέδρου του κόμματος καλώντας μάλιστα την ηγεσία να μην συντηρεί φημολογίες.
Για την ανάγκη προγραμματικής επανίδρυσης της παράταξής έκανε λόγο ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου σημειώνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να τολμήσει και να έχει σαφείς θέσεις σε όλα τα ζητήματα.
Πρόσθεσε ότι ο κομματικός χάρτης αλλάζει δραστικά αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να αντέξει και να αντεπιτεθεί. Μίλησε και για την ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας κυρίως των νέων.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην άσκηση κομματικής πειθαρχίας μιας και όπως ανέφερε αν το δικαίωμα που έχουν τα μέλη να τοποθετούν ελεύθερα και χωρίς φόβο λειτουργήσει ως άσκηση προς αυτή την κατεύθυνση τότε δεν θα προσφέρει καμία καλή υπηρεσία προς την παράταξη και τον κόσμο.
Στη παρέμβαση του ο βουλευτής Λεμεσού Νίκος Σύκας μεταξύ άλλων είπε ότι το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναιρεί και τις ευθύνες.
Μίλησε για την ανάγκη αυτοπειθαρχίας διερωτώμενος την ίδια ώρα αν τελικά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι στελέχη του ΔΗΣΥ. Ερώτημα έθεσε και σε σχέση με το τι μέλει γενέσθαι με τα μητρώα του κόμματος.