ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επιλογές Αννίτας ενόψει βουλευτικών

Οι διεκδικητές για την αντιπροεδρία

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Δύο μήνες μετά την εξαγγελία του Σχεδίου Οργανωτικής, Διοικητικής και Πολιτικής Ανασυγκρότησης, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου επιλέγει να κάνει αρχή με τη συγκρότηση συμβουλευτικής ομάδας για το Κυπριακό, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει αντίστοιχες ομάδες για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις για την ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, το λεγόμενο «shadow cabinet» ή «σκιώδης κυβέρνηση», με το σκεπτικό να ενταχθούν και εδώ πρόσωπα που θα ενισχύσουν το κόμμα στην κρίσιμη μάχη των βουλευτικών εκλογών του 2026.

Η συμπερίληψη της Άννας Κουκκίδου Προκοπίου στην ομάδα Κυπριακού επανέφερε προς συζήτηση και την πρόταση της Αννίτας Δημητρίου για αναστολή των όποιων δικαιωμάτων τους ως μέλη του κόμματος.

Ενδιαφέρον υπάρχει και σε σχέση με τους πέντε συμβούλους που η πρόεδρος της παράταξης έχει δικαίωμα να διορίσει για να συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν τελικά το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί όπως αρχικά ανακοινώθηκε εντός του 2024 και αν αυτό θα γίνει παράλληλα με τη διαδικασία ανάδειξης αντιπρόεδρου του κόμματος για την κενωθείσα θέση μετά τη φυγή του Μάριου Πελεκάνου.

Πάντως, η συμπερίληψη της Άννας Κουκκίδου Προκοπίου στην ομάδα Κυπριακού επανέφερε προς συζήτηση και την πρόταση της Αννίτας Δημητρίου για αναστολή των όποιων δικαιωμάτων τους ως μέλη του κόμματος, των συναγερμικών υπουργών της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένα θέμα που είχε τεθεί επιτακτικά από τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος στο Πολιτικό Συνέδριο τον περασμένο Ιούλιο και ακόμη εκκρεμεί μιας και αποφασίστηκε να τεθεί σε ψηφοφορία σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

Αντιπρόεδροι

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις σε σχέση με την πλήρωση της θέσης του αντιπροέδρου που παραμένει κενή από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και η αρχική επιδίωξη ήταν να μη στηθούν για άλλη μία φορά κάλπες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μιας και οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές, όπως όλα δείχνουν αυτό ίσως να μην αποφευχθεί. Η βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου είναι από τα πρόσωπα που συζητείται έντονα για τη θέση αντιπροέδρου, με την ίδια μέχρι αυτή την ώρα να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διαμηνύεται ότι ήδη έγιναν κάποιες συζητήσεις επί του θέματος με την Αννίτα Δημητρίου, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Φέρεται πως η κα Τσιρίδου δεν προτίθεται να μπει σε μία εσωτερική διαμάχη, εντείνοντας περαιτέρω το κλίμα εσωστρέφειας που βαραίνει ήδη το κόμμα.

Ενδιαφέρον για τη θέση του αντιπροέδρου ακούγεται ότι επιδεικνύει και ο βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Γεωργίου, με τον ίδιο να μην τοποθετείται δημόσια περί αυτού. Ωστόσο, φέρεται να υπήρξε μία πρώτη συζήτηση με την πρόεδρο του κόμματος, με τον κ. Γεωργίου να μελετά όλες τις παραμέτρους πριν από την οριστική του απόφαση. Ενδιαφέρον για τη θέση εκφράζεται και από τον βουλευτή Κερύνειας Μάριο Μαυρίδη. Ο ίδιος, που δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου μία θέση στο κοινοβούλιο λόγω και του περιορισμού των θητειών, θα θελήσει να συνεχίσει την προσφορά του στον ΔΗΣΥ μέσα από τη θέση του αντιπροέδρου.  

Θέμα θητειών

Πάντως, την απόφαση που λήφθηκε το 2018 με ισχύ από το 2026, όσοι έχουν συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες θητείες ως βουλευτές να μη δικαιούνται να επαναδιεκδικήσουν εκλογή, μερίδα της συναγερμικής ηγεσίας τη χαρακτηρίζει ευκαιρία για ανανέωση αλλά και προσέλκυση προσώπων που θα συμβάλουν στην αύξηση των ποσοστών του κόμματος ενόψει και των βουλευτικών εκλογών. Παρά τις εσωκομματικές συζητήσεις (ποτέ όμως σε επίσημο επίπεδο) για κατάθεση στο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος συγκεκριμένης πρόνοιας που θα δίνει δικαίωμα εξαίρεσης από τον περιορισμό των θητειών για τα μέλη της ανώτατης ηγεσίας, φαίνεται ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πλέον απομακρυσμένο, καθώς δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα μπορούσε να θέσει τη συγκεκριμένη πρόταση ενώπιον των οργάνων του κόμματος μιας και από πλευράς ηγεσίας δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Βέβαια, σε περίπτωση που τεθεί το θέμα εντός των εργασιών του συνεδρίου θα πρέπει να συζητηθεί. Ορισμένα στελέχη σημειώνουν μάλιστα πως δεν είναι εναντίον της όποιας συζήτησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνει σε ορθή βάση για το γενικότερο καλό του κόμματος και όχι γιατί πλήττονται πιθανώς τα συμφέροντα συγκεκριμένων στελεχών που χρησιμοποιούν το έρεισμά τους στον κόσμο ως μοχλό πίεσης. Όποια δε κατεύθυνση και αν πάρει είναι σχεδόν αδύνατο να μη δοθεί στην όποια απόφαση ληφθεί το περιθώριο υλοποίησης της εφαρμογής από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση όπως συνηθίζεται εντός ΔΗΣΥ. Ακολουθώντας τα συγκεκριμένα βήματα είναι πλέον σίγουρο ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος δεν θα έχει την ευχέρεια να επαναδιεκδικήσει κοινοβουλευτική έδρα το 2026.

Το θέμα φέρεται να έχει πάντως συζητηθεί μεταξύ της Αννίτας Δημητρίου και του Ευθύμιου Δίπλαρου, χωρίς ωστόσο επί της ουσίας να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση πέραν των όσων προνοούνται. Ο δεύτερος τη τάξει στον ΔΗΣΥ μοιάζει πάντως να αποστασιοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με όσα συμβαίνουν εντός του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τέλη του μήνα να στείλει και σχετική επιστολή προς τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας, όπου πιθανώς εμμέσως να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του όπως και να ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κ. Δίπλαρος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος και δεν αποκλείεται να επανδιεκδικήσει μία έδρα στο κοινοβούλιο στις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ δεν τον αφήνει αδιάφορο η περαιτέρω πορεία του εντός του ΔΗΣΥ. Άλλωστε μπορεί αυτή την ώρα να είναι πρώτιστος στόχος οι βουλευτικές εκλογές και η αύξηση των ποσοστών του κόμματος, γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις ακόμη και με ανθρώπους που δεν προέρχονται αμιγώς από τον χώρο της πολιτικής αλλά είναι αναγνωρίσιμοι και αγαπητοί στον κόσμο ώστε να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια, ωστόσο είναι και αυτοί που κινούνται με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Μάλιστα, υπήρξαν και συγκεκριμένες κινήσεις σε ό,τι αφορά προσέγγιση υποψηφίων για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, που προκάλεσαν αντιδράσεις μερίδας στελεχών του ΔΗΣΥ, μιας και όπως σημειώνεται το κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι στην αντιπολίτευση ή αν θα στηρίζει πρόσωπα που βρέθηκαν στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα ενέπλεκε ακόμη περισσότερο τα θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση