Kathimerini.com.cy
«Οι χρυσοί φίλοι και γείτονες του Προέδρου Αναστασιάδη» είναι ο τίτλος του νέου δημοσιεύματος του OCCRP, το οποίο κάνει αναφορά στη σχέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον γνωστό Σαουδάραβα επιχειρηματία Abdulrahman bin Kdalid bin Mahfouz και το γεγονός ότι είχε αγοράσει οικόπεδα πολύ κοντά στην οικία του Νίκου Αναστασιάδη.
Υπενθυμίζεται πως ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας και η σχέση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε απασχολήσει την επικαιρότητα τον χρόνο που πέρασε, καθώς είναι το πρόσωπο στο οποίο ανήκε το ιδιωτικό πολυτελές τζετ με το οποίο μετακινείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και στο περιβόητο ταξίδι στις Σεϋχέλλες. Είχε αποκαλυφθεί πως πήρε διαβατήριο το 2016 με άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Το δημοσίευμα του OCCRP αναφέρει πως ο Bin Mahfouz και πέντε άλλοι Σουδάραβες έκαναν αίτηση για απόκτηση του κυπριακού διαβατηρίου το 2014, ξοδεύοντας περίπου 19,8 εκατομμύρια ευρώ σε εμπορικά ακίνητα και ακίνητα διαμονής ούτως ώστε να μπορεί εμπίπτει στα κριτήρια του σχεδίου πολιτογραφήσεων. Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι συμφωνίες για τα ακίνητα φαίνονταν ύποπτες, καθώς ο Bin Mahfouz και οι συνεργάτες του πλήρωσαν περισσότερα από τα διπλάσια από την εκτιμημένη αξία για κάποια οικόπεδα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η μία συμφωνία είναι πολύ κοντά στο σπίτι του Νίκου Αναστασιάδη και πρόκειται για μία πολυτελή βίλα δίπλα από τον δρόμο που βρίσκεται η ιδιωτική του κατοικία στη Λεμεσό.
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι ο Αναστασιάδης είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη συμφωνία αλλά προέδρευε στο υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε την αίτηση του Mahfouz» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει φίλο τον Bin Mahfouz, ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως δεν έχει καμία ευθύνη για την υπηκοότητά του. «Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το OCCRP, διαφαίνεται πως το υπουργικό συμβούλιο αγνόησε τις ενστάσεις του υπουργείου Εσωτερικών να δοθεί βίζα στους εν λόγω αιτητές, συμπεριλαμβανομένου του bin Mahfouz» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα του OCCRP, αναφέρεται εκτενώς στα όσα διαδραματίστηκαν για τη σχέση του Νίκου Αναστασιάδη και του Σαουδάραβα και το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες επενδυτές πλήρωσαν περισσότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ στην εκτιμώμενη αξία των οικοπέδων.
Όπως σημειώνεται το γεγονός ότι δόθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα για τα εν λόγω ακίνητα θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι εμπλέκονται μίζες στην υπόθεση ή άλλες κακές πρακτικές.
Η εν λόγω βίλα, όπως σημειώνεται, ανήκε σε Κύπριο εργολάβο του οποίου ανήκει η εταιρεία Merryvale ltd και η οποία όπως σημειώνεται δεν έχει άλλα ακίνητα εκτός από δύο, γειτονικά της εν λόγω έπαυλης.
Όπως σημειώνεται, πλήρωσαν 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία και άλλα δύο στους μετόχους –τον εργολάβο και τη γυναίκα του– ως διευθέτηση παλαιότερου δανείου στην εταιρεία. Έκαναν όπως σημειώνεται την πληρωμή μέσω άλλης εταιρείας που τους ανήκει ως όμιλος, της Pelamore Ltd.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί σε ποιον ανήκε η πολυτελής έπαυλη στη Λεμεσό, ωστόσο, συνδέεται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Το δημοσίευμα καταγράφει πως τα γειτονικά οικόπεδα ανήκαν σε έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον Rafil Safin, ο οποίος έλαβε υπηκοότητα το 2008.
Όπως σημειώνεται την εν λόγω προτού πωληθεί η εν λόγω έπαυλη τη διαχειριζόταν το δικηγορικό γραφείο Soteris Pittas & co law firm το οποίο έχει στενές σχέσεις με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Πίττας ανέφερε στο OCCRP πως η εταιρεία του δεν γνώριζε τους Σαουδάραβες επενδυτές και πως δεν είχε επιχειρήσει να τους παρέχει υπηρεσίες.
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα με το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες και τη μετακίνησή του με το τζετ του Σαουδάραβα, αλλά και τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή ελέγχου της Βουλής παρουσία του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου.
Όπως αναφέρεται, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πει σε συνέντευξή του ότι ο Σαουδάραβας δεν είχε τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τον ίδιο και πως μετά το σκάνδαλο ο ίδιος ο bin Mahfouz ζήτησε να επιστρέψει την υπηκοότητά του, ωστόσο είναι θολό ακόμα αν τελικά το έπραξε.
Διαβάστε αυτούσιο το δημοσίευμα εδώ.