Kathimerini.com.cy
Τον απόηχο της υπερψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά και τις επικείμενες ανακοινώσεις των τραπεζών για τα μέτρα στήριξης, σχολίασαν βουλευτές από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00. Συγκεκριμένα, οι Χάρης Γεωργιάδης, Άριστος Δαμιανού και Χρύσης Παντελίδης εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον προϋπολογισμό του 2025, το σκεπτικό των κομμάτων τους πίσω από τις επιλογές τους για υπερψήφιση ή καταψήφιση, αλλά και τις επιφυλάξεις τους για συγκεκριμένα ζητήματα. Παράλληλα και οι τρεις τους συμφώνησαν για τη βούληση που υπάρχει για περαιτέρω κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Αρχικά, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως στον ΔΗΣΥ είναι αρκετά ικανοποιημένοι από κάποιες πτυχές, όπως για παράδειγμα ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και πλεονασματικός. Πρόσθεσε, «θυμάμαι όταν καθιερώσαμε αυτή τη συνεπή πολιτική των μηδενικών ελλειμάτων, υπήρχαν αντιδράσεις και θεωρείτο φιλελεύθερη. Πρέπει να μην δαπανούμε πέραν των δυνατοτήτων μας», εκτός κάποιων περιπτώσεων, συμπληρώνει όπως ήταν για παράδειγμα η περίοδος της πανδημίας.
Στη συνέχει σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ «ως υπεύθυνη παράταξη δεν θα βάζαμε ποτέ σε περιπέτειες τη χώρα και να μείνει χωρίς προϋπολογισμό και να έχουμε ξανά περιόδους αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας». Επίσης υπογράμμισε τη σημασία του ότι σήμερα είναι υπό έλεγχο τα δημοσιοοικονομικά, κάτι που βασίζεται και στα προηγούμενα έτη, «αλλά οφείλω να πω και σε σωστές επιλογές της παρούσας κυβέρνησης».
Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του κόμματος όσον αφορά τα σοβαρά ζητήματα της αλόγιστης διόγκωσης δαπανών, όπως το κρατικό μισθολόγιο που πρέπει να έχει έγνοια η Βουλή, αλλά και το θέμα των δαπανών στην υγεία.
Σχολιάζοντας τα επικείμενα μέτρα των τραπεζών και την πρόταση που είχε θέσει το ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση υπερκερδών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η έξτρα φορολόγηση δεν θα έκανε πιο φθηνό το προϊόν. Έχουμε διαφωνήσει με το προτεινόμενο μέτρο που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ. Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν κινήσεις, και το ευτύχημα είναι ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, δεν υπάρχει ζήτημα να κλονιστούν».
Η πρόταση να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Προεδρικού
Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού σχολιάζοντας αρχικά τις εξελίξεις που αναμένονται με τις ανακοινώσεις των τραπεζών και τη σημασία της πρότασης του ΑΚΕΛ σε αυτό το κομμάτι, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλώς τονε κι ας άργησε. Μέχρι πριν μερικές μέρες εκτόξευε προειδοποιήσεις μην αγγίξετε τις τράπεζες. Μακάρι η πρόταση μας να ενεργοποίησε επιτέλους κάποια αντανακλαστικά του Προεδρικού». Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στη Μελέτη του ΔΝΤ και τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις τράπεζες και πως στον απόηχο όλων αυτών «έπρεπε να κάνουν κάτι (σ.σ. Προεδρικό)». Καταγράφεται μια απραξία της κυβέρνησης για δύο χρόνια τη στιγμή που γνωρίζαμε όλοι το πρόβλημα, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025 και τη στάση του ΑΚΕΛ, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως ένα κόμμα που είναι καθαρά κόμμα αντιπολίτευσης, ο μόνος πολίτικος τρόπος, που έχει και ένα στοιχείο συμβολισμού για να εκφράσει τη διαφωνία του, είναι να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρωτίστως, οι λόγοι είναι ότι υπάρχουν αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και ο προϋπολογισμός δεν αφουγκράζεται αυτές τις ανάγκες. Δεν έχει και ένα μακρύ σχεδιασμό που να δημιουργεί συνθήκες δημόσιας ανάπτυξης. Πέρασαν αρκετές τροπολογίες που προώθησε το ΑΚΕΛ και αυτό μας ικανοποιεί», κατέληξε.
Σχετικά για τις ανάγκες περισσότερης ενημέρωσης της Βουλής και του στοιχειώδεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Δαμιανού είπε ότι όντως υπάρχει μια συναντίληψη για αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο και θέλησε να πιστώσει στο κοινοβούλιο το ότι έχει προχωρήσει πολύ η προσπάθεια της προ-διαβούλευσης. Ακόμη, σημείωσε με τη σειρά του τις ανάγκες σε κάποια ζητήματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας, όπως και το ζήτημα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Σε πολύ καλό δρόμο η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης μίλησε αρχικά για τα επικείμενα μέτρα των τραπεζών και συνέστησε υπομονή, με σκοπό να υπάρξουν θετικά νέα τα οποία και θα χαιρετίσει το κόμμα του όταν ανακοινωθούν. Τόνισε πως «εδώ και αρκετούς μήνες γίνονται προσπάθειες από αρκετές πλευρές, είχαμε και σχετικές δημόσιες συμβουλές και αμέτρητες δημόσιες παρεμβάσεις των κομμάτων».
Στα του προϋπολογισμού είπε πως κρατάνε το γεγονός πως υπερψηφίστηκε και δεν παύει να είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός. Όπως είπε, «σηματοδοτήθηκε από την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα Α και είμαστε σε ένα καλό δρόμο εφαρμογής του προγράμματος διακυβέρνησης του προέδρου. Έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα, νέα ρεκόρ σε ότι αφορά την ανεργία και την ανάπτυξη».
Με τη σειρά του σχολίασε τα ζητήματα που υπάρχουν στις δαπάνες και κρατικό μισθολόγιο, εκφράζοντας και τους προβληματισμούς του για τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει μια σοβαρή μελέτη για την οικονομική διάσταση και πως το πρόβλημα δεν μπορεί να διογκώνεται χωρίς να μας προβληματίζει.
Ο κ. Παντελίδης πρόσθεσε ακόμα μια παράμετρο που δεν πρέπει να αφεθεί και αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού όπως είπε «με όποιον και να μιλήσεις όλοι έχουν να παραπονεθούν για τη χρηματοδότηση».