ΚΥΠΕ
Ευγνωμοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αλληλεγγύη και τη στήριξη της στην Ουκρανία, εξέφρασε η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, η κα. Νούλαντ εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή της στην Κύπρο ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας και τη συνεργασία της «με τον παλιό φίλο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν εξαιρετικός, επαγγελματίας και δημιουργικός. Ο Υπουργός ανέφερε με τον καλύτερο τρόπο ότι η σχέση αυτή αναπτύσσεται και διευρύνεται», είπε.
Αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που είχαν οι ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τέσσερα χρόνια, όταν βρισκόταν και πάλι στην Κύπρο και σημείωσε πως σήμερα «υπάρχει το εκπαιδευτικό κέντρο και όλα όσα κάνουμε μαζί. Εχουμε αμερικανικές επενδύσεις εδώ, μιλάμε για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, που η δημοκρατία απειλείται».
Μιλάμε, συνέχισε η Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, «για τη σημασία της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αλληλεγγύη της, με όλους εμάς στη διατλαντική κοινότητα, την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατιών που έχουμε επιλέξει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, επειδή η Ουκρανία αγωνίζεται για τις ίδιες αξίες και αρχές τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται».
Ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα και θα κάνουμε περισσότερα όταν δούμε αύριο τον Πρόεδρο» της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε γόνιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση και πρόσθεσε πως «συζητήσαμε θέματα που θα συζητηθούν αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σημείωσε ότι «έχουμε εξηγήσει πώς βλέπουμε την κατάσταση, πώς βλέπουμε την κατάσταση στο πλαίσιο όλων των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σχετικά με την αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ευρώπης, τη διεξαγωγή των εξωτερικών σχέσεων με το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια εισήλθαμε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών». Σημείωσε πως ένα από τα θέματα ήταν και η δημιουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου, το οποίο «οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και από το οποίο θα έχουμε όλοι όφελος και είναι για την εκπαίδευση των ανθρώπων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και της περιοχής».
Η κα. Νούλαντ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η χώρα της είναι διατεθειμένη να αντικαταστήσει ρωσικά όπλα που κατέχει η Κύπρος, τα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ ζητούν να σταλούν στην Ουκρανία, παρά το συνεχιζόμενο εμπάργκο όπλων που υπάρχει για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αφού ανέφερε ότι «συζητάμε με τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της Ουκρανίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, είτε πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια, είτε για ασφάλεια, είτε για υποστήριξη και οτιδήποτε άλλο», είπε ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ να ζητήσουν από την Κύπρο, αλλά είναι η Κύπρος που πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις για το τι θέλει και τι μπορεί να κάνει».
Σε ερώτηση για αναφορές που κάνουν λόγο για κακόβουλη επιρροή από τη Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο, η κα. Νούλαντ απάντησε πως «μιλάμε για ρωσική παραπληροφόρηση, για ψέματα από τη Ρωσία που ξεκίνησαν αρχικά με το εάν θα εισέβαλε στην Ουκρανία, τα οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκαν. Τώρα η παραπληροφόρηση αυτή συνεχίζεται, μιλώντας για τρελά πράγματα που μπορεί να κάνουν οι Ουκρανοί, όταν στην πραγματικότητα είναι πράγματα που κάνουν οι ίδιοι οι Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου που έχουμε δει επί τόπου».
Ετσι, συνέχισε «όλοι μας έχουμε συμφέρον να αποκαλύψουμε τη ρωσική παραπληροφόρηση, να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας θα ξέρουν την αλήθεια και να διασφαλίσουμε ότι και οι Ρώσοι πολίτες θα μάθουν την αλήθεια, στο βαθμό που μπορούμε, παρά το σιδηρούν παραπέτασμα που έχει στήσει πάνω τους», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.