Kathimerini.com.cy
Νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον σημαντικών στόχων του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κυρώσεις επιβάλλονται «σε σχεδόν 80 άτομα και οντότητες, ενώ την ίδια ώρα ορίζει περισσότερα από 150 άτομα και οντότητες και προσδιορίζει 183 πλοία ως αποκλεισμένη ιδιοκτησία». Στο νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνονται και δύο εταιρείες που εδράζονται στην Κύπρο, με τη μια από τις δύο εταιρείες να είναι η KRU OVERSEAS LIMITED.
Σχετική ανάρτηση έκανε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλη Φίσερ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 400 οντότητες σε 16 χώρες που συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας για την υποστήριξη του παράνομου πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο τελευταίος γύρος περιλαμβάνει δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο».
has sanctioned over 400 entities across 16 countries tied to Russia’s energy sector for supporting Putin’s illegal war in , the latest round includes 2 Cyprus-based companies. & continue to work together to support Ukraine. https://t.co/stqb7EZDSj https://t.co/7OZaPdqOOC
— Julie Davis (Fisher) (@USAmbCy) January 10, 2025
Καταληκτικά τονίζει ότι ΗΠΑ και Κύπρος συνεχίζουν να εργάζονται μαζί να στηρίζουν την Ουκρανία».
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση για τις κυρώσεις.
Στο στόχαστρο πετρελαϊκοί κολοσσοί και «σκιώδη» δεξαμενόπλοια
Οι κυρώσεις στοχεύουν δύο από τους μεγαλύτερους ρωσικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, τη Gazprom Neft και τη Surgutneftegas, καθώς και 183 δεξαμενόπλοια που αποτελούν μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πληρωμές για ρωσικά ενεργειακά προϊόντα σε δολάρια, μειώνοντας τις δυνατότητες της Ρωσίας να αντλεί έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η πολιτική διάσταση
Η κίνηση γνωστοποιείται λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει προσδοκίες για μια πιο ευνοϊκή πολιτική.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι οι κυρώσεις είναι δομημένες ώστε να δυσκολέψουν την άρση τους, αναφέροντας ότι το Κογκρέσο έχει την εξουσία να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επιδιώξει γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η πίεση στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με τη διατήρηση ή και την ενίσχυση των κυρώσεων.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία
Η ρωσική οικονομία, ήδη σε δεινή θέση, αναμένεται να δεχτεί νέο πλήγμα από τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τα έσοδα της Ρωσίας θα μειωθούν κατά δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική της μηχανή.
Οι κυρώσεις αποτελούν συνέχεια μέτρων που είχαν ήδη επιβληθεί, όπως το ανώτατο όριο τιμής στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία έχουν μειώσει τις εξαγωγές της Μόσχας.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση να στοχοποιηθούν οι μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες και τα δεξαμενόπλοια αποτελεί μια «παραδειγματική αλλαγή» στη στρατηγική των ΗΠΑ.
Η Gazprom Neft και η Surgutneftegas, που αποτελούν βασικούς παίκτες στις εξαγωγές πετρελαίου, είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν σημαντικά στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι μια προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να δυσκολέψει τη μετάβαση της εξουσίας στον Τραμπ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τα μέτρα «αναμενόμενα» και υποστήριξε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να βρίσκει αγορές και τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις, ιδιαίτερα μέσω εξαγωγών σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Με πληροφορίες από Kathimerini.gr, Reuters και Washington Post