ΚΥΠΕ
Η παράταση της αποστολής Ολγκίν δείχνει μια πορεία προς το μέλλον, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη στηρίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις προσπάθειες για λύση.
Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Μαρία Άνχελα Ολγκίν πήρε παράταση και θα συνεχίσει την αποστολή της.
«Δείχνει μια πορεία προς τα εμπρός, μιλά για το μέλλον. Πρέπει να κερδίσουμε το μέλλον μας, να εμπλουτίσουμε την πλευρά μας με νέες ιδέες που ενισχύουν το κεφάλαιο αξιοπιστίας μας, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις», είπε ο κ. Τορναρίτης.
Σημείωσε επίσης ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αναμένει δικαίωση η πλευρά μας επειδή έχει δίκαιο.
«Να είμαστε αισιόδοξοι, από τη στιγμή που εμείς θα χαράξουμε πορεία, ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας στηρίξουν για να φθάσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», είπε.
Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος στο πλαίσιο αυτό να αναλάβει ξανά την ιστορική του ευθύνη και να στηρίξει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε επίσης την ανάγκη για πατριωτικό ρεαλισμό και αξιοποίηση της διεθνούς συγκυρίας.
Αναφέρθηκε στις διεθνείς προκλήσεις και ανέφερε ότι η Ευρώπη σε αυτές τις συμπληγάδες δύο συρράξεων, με κίνδυνο να επεκταθούν, χρειάζεται ασφάλεια, ενότητα, σταθερότητα και συνεργασία.
«Μέσα από αυτή την δραματική κατάσταση, μπορεί να δημιουργηθεί και μια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και εντός της Δύσης, με την καθοριστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.
Ο στόχος, ανέφερε, πρέπει να είναι η ενεργοποίηση του ΟΗΕ και η στενή συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να κατευθύνουν μαζί τις διαπραγματεύσεις σε αίσιο τέλος – από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα.
Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη της ε/κ πλευράς να επαναβεβαιώσει και να πείσει για την προσήλωση στις συμφωνίες και τις συγκλίσεις που πέτυχαν οι Αναστασιάδης – Ακιντζί και επέτρεψαν στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να καταθέσει το γνωστό Πλαίσιο του – τα έξι σημεία.
Σημείωσε ότι πρόκειται για το πιο προωθημένο κείμενο που συμφωνήθηκε ποτέ στο τραπέζι του ΟΗΕ.
«Δεν μας ικανοποιεί σε όλα, αλλά μας ικανοποιεί ως σύνολο, γιατί απλούστατα, είναι πολύ κοντά στις ε/κ διεκδικήσεις. Δεν πρέπει να χαθεί σε αναζήτηση κάποιου άλλου πλαισίου που μπορεί να μην έρθει ποτέ», ανέφερε.
Εκτίμησε ότι η παρούσα αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, θα μπορούσε να μεταβληθεί με την πίεση που θα ασκήσουν συντονισμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας και ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, φτάνει να πείσει και η ε/κ πλευρά πέραν πάσης αμφιβολίας ότι θέλει τη λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της λύση, είπε ότι οι διαφοροποιήσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Ομοσπονδίας είναι θεμιτές και χρήσιμες.
«Η απόρριψη της Ομοσπονδίας όμως, δεν υπηρετεί το συμφέρον μας. Ούτε η ρητή απόρριψη, ούτε η συγκεκαλυμμένη. Φθάσαμε στο τέλος της μακράς διαπραγμάτευσης και όσα πετύχαμε είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας. Ας μην χάνουμε τον στόχο μας με άγονες συζητήσεις μεταξύ μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο, αλλά ομοσπονδία ή διχοτόμηση.
Ανέφερε ότι η ομοσπονδία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εφικτή, λειτουργική και βιώσιμη. Αντίθετα, η παράταση του στάτους κβο, είπε, παρασύρει στη δίνη της διχοτόμησης, με τραγικότατες συνέπειες για τον Ελληνισμό της Κύπρου τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.