ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέχρι τέλος έτους μελέτη για εκσυγχρονισμό επιδομάτων

Τι ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννης Νικολαϊδης

ΚΥΠΕ

Μελέτη για όλη την επιδοματική πολιτική του κράτους και τις υπηρεσίες που παρέχονται διεξάγει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε, την Τρίτη, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννης Νικολαϊδης, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι έχουν καταγραφεί 42 διαφορετικά επιδόματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν «κάτι πολύ συγκεκριμένο από το οποίο θα αρχίσουν να προκύπτουν είτε νέα σχέδια, είτε διαφοροποιήσεις σχεδίων, είτε νομοσχέδια».

«Είναι μελέτη και προβληματισμός που γίνεται μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών γιατί μας απασχολεί και τους δύο ο εκσυγχρονισμός», υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, ώστε αφενός να απαλειφθεί από τον ορισμό του όρου “μονογονεϊκή οικογένεια” η προϋπόθεση ο ένας γονέας να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, σε περίπτωση κατά την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο.

Την πρόταση νόμου, η οποία είχε κατατεθεί και το 2021, κατέθεσαν εκ νέου οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστόφιας και Γιώργος Κουκουμάς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι στόχος της πρότασης «είναι να τερματίσει την αναχρονιστική πρόνοια που υπάρχει στη νομοθεσία για την παροχή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας και η οποία προβλέπει τον τερματισμό του επιδόματος στην περίπτωση συμβίωσης».

Ανέφερε ότι η συζήτηση για το θέμα έχει γίνει πολλές φορές και «έπειτα από χρόνια είμαστε στο ίδιο σημείο». Πρόσθεσε πως η τελευταία δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν η κατάθεση νομοσχεδίου τον Μάρτιο του 2024.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, επεσήμανε την ανάγκη να διερευνήσουν αυτούς που έχουν υψηλές καταθέσεις και «να μην τιμωρούνται οι πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη», ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών και να εξεταστεί το ύψος γενικά των επιδομάτων που αφορούν οικογένειες και φοιτητές, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε σε ταλαιπωρία που βιώνουν τα άτομα που λαμβάνουν επιδόματα, λόγω της γραφειοκρατικής και εξονυχιστικής διαδικασίας που ακολουθεί το Υφυπουργείο για να εξετάσει διάφορα στοιχεία των αιτητών, ενώ ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν αρκετά και μεγάλα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, χαιρέτισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο και εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου, ο ΓΔ του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είπε ότι έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και «θα αποσταλεί το συντομότερο για νομοτεχνικό έλεγχο». Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί για να συζητήσει το θέμα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών.

Είπε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει μόνο μία διαφοροποίηση από την πρόταση νόμου η οποία αφορά την περίπτωση που «ένα ζευγάρι που συμβιεί αποκτήσει κοινά τέκνα τότε το θεωρούμε ως οικογενειακή μονάδα ανεξάρτητα από την επιλογή τους να μην συνάψουν γάμο (πολιτικό ή θρησκευτικό) και δεν θα σταματά το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας».

«Είναι η μόνη διαφορά σε σχέση με την πρόταση νόμου», σημείωσε.

Σε αυτή την περίπτωση που έχουν κοινά τέκνα τότε θα θεωρείται ότι είναι οικογενειακή μονάδα, εξήγησε.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας είπε ότι πρόθεση της Υπηρεσίας είναι «να το δούμε άμεσα» το νομοσχέδιο, έτσι ώστε «να ικανοποιηθεί αυτή η ομάδα ατόμων που επηρεάζεται» και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι θα γίνει διαβούλευση, προτού κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία.

«Δεν βλέπουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο νομοσχέδιο», πέραν των θεμάτων πολιτικής, τα οποία εξετάζει η Κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είπε ότι παρά το ότι συζητείτο να καταθέσει για το θέμα πρόταση η Κυβέρνηση και παρά τις σχετικές εξαγγελίες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «δεν έχει καταθέσει μέχρι και σήμερα που συζητήσαμε το θέμα, οποιαδήποτε πρόταση ή οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να ρυθμίζει αυτό το ζήτημα».

Ανέφερε ότι «σήμερα εκ νέου ακούσαμε νέες υποσχέσεις, έχουν καθοριστεί αυτή τη φορά νέα χρονοδιαγράμματα» σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίου από πλευράς της Κυβέρνησης και «έχει καθοριστεί το τέλος του χρόνου ως το νέο χρονοδιάγραμμα» που η Κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση αν η Κυβέρνηση δεν καταθέσει το νομοσχέδιο ως έχει δεσμευτεί και σήμερα, για άλλη μια φορά, η πρόταση νόμου που έχουμε κατατεθειμένη θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για τελική απόφαση», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών, Αργεντούλα Ιωάννου, είπε ότι «είναι απαράδεκτο το ότι η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την απάλειψη της συμβίωσης ως λόγου αποκοπής του μονογονεϊκού επιδόματος», προσθέτοντας ότι έχουν ζητήσει «πάρα πολλές φορές συνάντηση με την Υφυπουργό Πρόνοιας (Μαριλένα Ευαγγέλου) για τη συζήτηση όχι μόνο αυτού του ζητήματος αλλά και για την ανάγκη ολιστικής αναθεώρησης της νομοθεσίας για το μονογονεϊκό επίδομα».

Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης σε «τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες με την επαφή τους με το Υφυπουργείο και με την ανάλογη υπηρεσία επιδομάτων όπου αιτήσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλες καθυστερήσεις και πολλές φορές με διαφορετικά κριτήρια».

«Αναμένουμε ότι το νομοσχέδιο το οποίο έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δική του εξαγγελία στις 8 Μαρτίου, θα κατατεθεί άμεσα για να λυθεί έστω αυτό το περιορισμένο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες όταν συμβιώνουν με άλλο άτομο να αποκόβεται το επίδομα», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αναμένουν πως η Κυβέρνηση θα συζητήσει μαζί με τον Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών «όλες τις πτυχές των προβλημάτων των μονογονεϊκών οικογενειών ώστε να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για βελτίωση της επιδοματικής πολιτικής και όλων των πολιτικών στήριξης της μονογονεϊκής οικογένειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση