ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτρα Αβέρωφ για την εγκληματικότητα – Προτείνει τη δημιουργία Αντιεγκληματικής Υπηρεσίας

Οι εισηγήσεις του Βουλευτή του ΔΗΣΥ - «Έργα και πράξεις κατά της Μαφίας»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέτρα για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας προτείνει ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Μεταξύ των εισηγήσεων του, σύμφωνα και με την γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, είναι «η δημιουργία Αντιεγκληματικής Υπηρεσίας, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις συναφείς υπηρεσίες, θα αποκτήσει επιτελικό ρόλο και θα αναπτύξει τη συνεργασία της με τις διεθνείς υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος».

Αναλυτικά τα μέτρα

Το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο έχει πυκνώσει τη δραστηριότητά του και, μάλιστα, απειλεί ευθέως την Πολιτεία με επιθέσεις σε δικαστικούς, τους οποίους επιχειρεί να τρομοκρατήσει. Η έξαρση του φαινομένου σημειώθηκε πρόσφατα, αλλά, προφανώς, τα ίχνη του συνδικάτου του εγκλήματος είχαν φανερωθεί από καιρό. Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι  υποτιμήσαμε το πρόβλημα. Όχι για να κάνουμε αυτοκριτική για τα μάτια του κόσμου, αλλά για να συναγάγουμε ορθά συμπεράσματα για την παρούσα εκρηκτική εμφάνιση και δράση της Μαφίας.

Κωδικοποιώ τα δικά μου συμπεράσματα δημοσίως ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση πέρα από προσωπικούς η παραταξιακούς ανταγωνισμούς.

Είναι άμεση ανάγκη η αναδιοργάνωση των διωκτικών αρχών γιατί είναι σαφές ότι ο αντίπαλος, οι εγκληματικές οργανώσεις, έχουν αναβαθμίσει τις μεθόδους και το δίκτυό τους στο εσωτερικό λειτουργώντας πιθανότατα και με διεθνείς διασυνδέσεις.

Απαιτείται η δημιουργία Αντιεγκληματικής Υπηρεσίας, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις συναφείς υπηρεσίες, θα αποκτήσει επιτελικό ρόλο και θα αναπτύξει τη συνεργασία της με τις διεθνείς υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος.

Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, η δημιουργία βάσεων δεδομένων και η συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Παράλληλα, οφείλουμε να εξετάσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τον εμπλουτισμό της σχετικής νομοθεσίας με διατάξεις κινήτρων για πληροφοριοδότες, προστασία μαρτύρων κ.α., στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι φυλακές αντί σωφρονιστικό ίδρυμα κατέστησαν ο κατ’ εξοχήν χώρος οργάνωσης εγκληματικών ενεργειών.

Εν έτει 2024 είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των κινητών τηλεφώνων των καταδίκων. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα φυλακή για βαρυποινίτες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων, μακριά από τα αστικά κέντρα.  Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί και η ηλεκτρονική επιτήρησή τους. Αυτονόητη, επίσης, θεωρώ ότι η ένταξη καταδίκων στις νέες φυλακές πρέπει να γίνει με τρόπο, που θα αποτρέπει την μετατροπή της φυλακής σε στρατηγείο του εγκλήματος. Ενδεικτικά: να μην κρατούνται στις ίδιες πτέρυγες με κοινούς χώρους αυλισμού συνεργοί σε εγκλήματα .

Επίσης πρέπει να τεθεί σοβαρότατα το θέμα της εναλλαξιμοτητας των δεσμοφυλάκων.

Η ένταξή τους στο αστυνομικό σώμα θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους, αλλά θα δημιουργήσει και συνθήκες καλύτερης λειτουργίας των φυλακών. Η μονιμότητα στην ίδια θέση, στον ίδιο χώρο εργασίας δημιουργεί πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα.

Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο σαφώς συνδέεται όχι μόνο, με το εμπόριο ναρκωτικών και το trafficking, αλλά και το οικονομικό έγκλημα -εκβιασμοί, κυκλώματα προστασίας κ.λπ.- είναι αυτονόητα και βασικός όρος για την ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού ξένων επενδύσεων.

Δολοφονικές ενέργειες εν μέση οδώ, τρομοκρατικές επιθέσεις σε δικαστές, εγκληματίες ασύλληπτοι και αδρανές κράτος, λειτουργούν προφανώς ως αντικίνητρα για τους επενδυτές.

Η έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος δημιουργεί ένα αίσθημα δημόσιας ανασφάλειας για τους πολίτες και την κοινωνία στο σύνολο της.

Για τον λόγο αυτό οι πολίτες έχουν ανάγκη να βλέπουν στην καθημερινότητά τους την ενεργό παρουσία της αστυνομίας.

Επιπροσθέτως πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για σοβαρή εξέταση της πιθανής χρήσης καμερών, τις οποίες θα διαχειρίζεται υπεύθυνα η αστυνομία, προφανώς με προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών. Από τη στιγμή που έχουμε εγκαταστήσει κάμερες για την οδική ασφάλεια, δεν είναι λογικό τουλάχιστον να μπει στην δημόσια συζήτηση η χρήση καμερών για την ασφάλεια των πολιτών; Τονίζω πρέπει να υπάρξουν θεσμικές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής κάθε πολίτη από την καταχρηστική «αξιοποίηση» των καμερών.  Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιρρήσεις και ευαισθησίες, τις οποίες σέβομαι. Ας τις συζητήσουμε, όμως, δημοσίως, με ανοιχτό πνεύμα. αλλά και υπευθυνότητα.

Τέτοια μέτρα λειτουργούν αποτρεπτικά για το οργανωμένο έγκλημα και για τους κοινούς κακοποιούς, ενώ αποκαθιστούν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση