ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Κουκουμάς: Δεν συζητάμε για κεντρική πολιτική συνεργασία με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Τι απάντά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ για τα ψηφοδέλτια του κόμματος στην διπλή εκλογική αναμέτρηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη διπλή αναμέτρηση του 2024 αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής και τον Ανδρέα Κημήτρη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς. Δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ σήμερα δεν συζητάει για κεντρική πολιτική συνεργασία με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, όπως γινόταν προτού οι ηγεσίες τους κάνουν τη μεγάλη δεξιά στροφή. Ο κ. Κουκουμάς μίλησε ταυτόχρονα για το ΕΛΑΜ, με αφορμή τα πρόσφατα ρατσιστικά επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, αναφέροντας ότι η ακροδεξιά έχει πλέον περάσει τη γραμμή και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη θέση ότι το να διαρρέει το προεδρικό βίντεο από έκτακτη σύσκεψη με τον «θυμωμένο πρόεδρο» είναι υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών.

Στόχος προοδευτικές και νικηφόρες υποψηφιότητες

Στόχος του ΑΚΕΛ στις διπλές εκλογές είναι «υποψηφιότητες προοδευτικές και νικηφόρες, που να αγκαλιάζονται πλατιά από τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Κληθείς να σχολιάσει την εντύπωση που υπάρχει ότι στελέχη πρώτης γραμμής δεν ενδιαφέρονται, σε αντίθεση π.χ. με τι συμβαίνει στον ΔΗΣΥ και ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να διεκδικήσει τους μεγάλους δήμους κι έτσι αρκείται στην περιφέρεια, ο κ. Κουκουμάς είπε «και μπορεί και θα το πράξει. Και σε μικρούς και σε μεγάλους δήμους. Για εμάς όμως δεν είναι αυτοσκοπός οι κομματικές υποψηφιότητες». Ερωτηθείς αν ήρθαν άτομα κοντά, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί μόνο σε ορισμένους. «Στην πρώτη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πάνω από εκατό προσωπικότητες. Με γνήσιες προσδοκίες βλέπουν το εγχείρημα κι άλλοι άνθρωποι από την ευρύτερη Αριστερά και όχι μόνο», πρόσθεσε. Σε σχέση με τα ψηφοδέλτια του κόμματος για ευρωεκλογές και εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Κουκουμάς σημείωσε ότι αυτή την περίοδο τα μέλη του κόμματος καταθέτουν εισηγήσεις για υποψηφίους. «Πριν από το τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αναμετρήσεις».

Σε ερώτηση αν το κόμμα επιδιώκει συνεργασίες με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ –οι οποίες μιλούσαν απαξιωτικά για το ΑΚΕΛ στις προεδρικές, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε «συνεργασίες από τα κάτω, επαρχιακά και τοπικά, που εκφράζουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, επιδιώκουμε να υπάρξουν. Όμως σήμερα δεν συζητάμε για κεντρική πολιτική συνεργασία με αυτά τα κόμματα, όπως γινόταν προτού οι ηγεσίες τους κάνουν τη μεγάλη δεξιά στροφή». Αναφερόμενος στα σενάρια που φέρουν το ΑΚΕΛ να εξετάζει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αρμεύτη στη Λεμεσό και Αχιλλέα Δημητριάδη στη Λευκωσία, είπε ότι «αυτά και πολλά άλλα ονόματα συζητιούνται μέσα στην κοινωνία και φυσιολογικά προτείνονται στο ΑΚΕΛ. Η ώρα των αποφάσεων θα είναι τους αμέσως επόμενους μήνες». Για το ενδεχόμενο να υπάρχει Τουρκοκύπριος στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, ξεκαθάρισε ότι «το βήμα που έγινε το 2019 ήταν μια ιστορική τομή στα πολιτικά πράγματα. Και με ουσία και με συμβολισμό. Σίγουρα θέλουμε να έχει συνέχεια. Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα όλου του λαού της Κύπρου». Ερωτηθείς αν θα είναι ο κ. Κιζίλγιουρεκ, σημείωσε ότι η δουλειά που γίνεται και από τους δύο ευρωβουλευτές του κόμματος είναι πολύ αξιόλογη, ωστόσο για τις υποψηφιότητες θα συζητήσουν στη συνέχεια. Αναφορικά με το τι ισχύει με το όνομα του κ. Λουκαΐδη το οποίο ακούστηκε για τις ευρωεκλογές, ξεκαθάρισε ότι αυτό που ισχύει είναι «ότι δεν έχουμε μπει στη συζήτηση ονομάτων». Σε ερώτηση αν ενδιαφέρουν τον ίδιο οι ευρωεκλογές απάντησε ότι προτεραιότητα έχουν τα καθήκοντα που πρόσφατα ανέλαβε ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βουλευτής.

Η θεωρία των δύο άκρων και η άσφαιρη στάση ΕΛΑΜ

Μιλώντας για τα πρόσφατα ρατσιστικά επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό και σχολιάζοντας την αναφορά της προέδρου του ΔΗΣΥ ότι δεν είναι ώρα για πορείες, ούτε να οξύνουμε το κλίμα και μίλησε για Ακροδεξιά και για Ακροαριστερά, ο κ. Κουκουμάς υποστήριξε ότι «η κα Δημητρίου δεν αντιλαμβάνεται –είτε κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται– ότι είναι αδιανόητο να εξισώνει τη φασιστική βία με μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ουσιαστικά ξεπλένει την Ακροδεξιά διά της πλαγίας, επιστρατεύοντας τη θεωρία «των δύο άκρων» και κατασκευάζοντας κάποια «Ακροαριστερά» που δεν ξέρουμε ποιους εννοεί και τι τους προσάπτει. Αν θεωρεί ότι με αυτά θα ισορροπήσει με τους ακραίους στο κόμμα της, ισχυρίζομαι ότι θα συμβεί το αντίθετο. Αν όμως πραγματικά δεν αντιλαμβάνεται πού οδηγεί αυτή η λογική, υπάρχουν πολλά και χρήσιμα βιβλία Ιστορίας». Για τη θεωρία των δύο άκρων την οποία επικαλούνται διάφοροι στον δημόσιο διάλογο κατατάσσοντας το ΕΛΑΜ στο ένα άκρο και το ΑΚΕΛ στο άλλο, ο κ. Κουκουμάς διερωτήθηκε «το ΑΚΕΛ μιλάει και αγωνίζεται για δημοκρατία, ενότητα εργαζομένων, αλληλεγγύη, ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά είναι «το άλλο άκρο»; Όχι. Αυτά είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας». Κληθείς να ξεκαθαρίσει ποιους εννοεί ως ακραίους στον Συναγερμό, είπε «όταν μιλούν οι κύριοι Πελεκάνος και Νουρής για το μεταναστευτικό, δεν τους ξεχωρίζεις από την επίσημη Ακροδεξιά». Ερωτηθείς για την απόφαση του ΑΚΕΛ να μην λαμβάνει μέρος σε συζητήσεις με εκπροσώπους του ΕΛΑΜ, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ακροδεξιά έχει πλέον περάσει τη γραμμή. Χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση». Πρόσθεσε ότι «τα «επιχειρήματά» τους τα ακούμε ούτως ή άλλως από άλλα κόμματα. Copy-paste συχνά. Και τα απαντούμε δεόντως». Σε ερώτηση ποιο μήνυμα στέλνουν αυτές οι κινήσεις του ΑΚΕΛ, δεδομένου ότι έθεσε και θέμα για την προεδρία του ΕΛΑΜ στην υποεπιτροπή του δημογραφικού, είπε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κανονικοποίηση της Ακροδεξιάς. Το ΑΚΕΛ ήταν πάντα ξεκάθαρο σε αυτό. Οι υπόλοιποι; Τώρα θα κριθεί και ο ΔΗΣΥ και τα κόμματα του Κέντρου». Κληθείς να απαντήσειςστις επικρίσεις ότι κάποιες φορές το ΑΚΕΛ ψηφίζει το ίδιο με το ΕΛΑΜ στη Βουλή, όπως π.χ. στο θέμα των εκποιήσεων, σημείωσε «όταν έχουν ψηφίσει το κλείσιμο του Συνεργατισμού και έχουν εκλέξει τις κυβερνήσεις που έφεραν το απαράδεκτο πλαίσιο των εκποιήσεων, τότε η στάση τους στο θέμα είναι προφανέστατα άσφαιρη».

Υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών ο «θυμωμένος πρόεδρος»

Αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες για τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό ο κ. Κουκουμάς είπε ότι υπάρχουν κραυγαλέες ευθύνες οι οποίες ανήκουν πρωτίστως στον κ. Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση συνολικά. «Το να διαρρέει το προεδρικό βίντεο από έκτακτη σύσκεψη με τον «θυμωμένο πρόεδρο» είναι υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Η χώρα χρειάζεται πρόεδρο, όχι επικοινωνιολόγο». Ωστόσο, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση αν πρέπει να παραιτηθούν η υπουργός Δικαιοσύνης και ο αρχηγός Αστυνομίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση