ΚΥΠΕ
Το στοίχημα μας είναι να δούμε το μαύρο να ξαναγίνεται πράσινο, να δούμε τους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους, τις καλλιέργειες τους να στέκονται όρθιοι και να επαναδραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε επιτόπια επίσκεψη του στις πληγείσες από την πυρκαγιά κοινότητες.
Ο κ. Καδής επισκέφθηκε τις κοινότητες Βαβατσινιάς, Αγίων Βαβατσινιάς, Οράς, Οδού, Μελίνης, Επταγώνιας, Ακαπνού, Συκόπετρας, Διερώνας και Αρακαπά, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων. Παρακάθησε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή σε περιφερειακή σύσκεψη με εκπροσώπους των πληγέντων από την πυρκαγιά περιοχών.
Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ο κ. Καδής, είπε ότι τα συναισθήματα από την επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές, δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι μια καταθλιπτική, μια αποκαρδιωτική εικόνα.
Το στοίχημα μας, είπε, είναι να δούμε το μαύρο να ξαναγίνεται πράσινο, να δούμε τους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους, τις καλλιέργειες τους να στέκονται όρθιοι και να επαναδραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
Ιδιαίτερα η περιοχή, την οποία επισκεφθήκαμε, σημείωσε, έχει νέους ανθρώπους, νέους αγρότες, γεωργούς, οι οποίοι με πολύ μεράκι δουλεύουν την γη τους και έχουν καταφέρει να παράγουν προϊόντα των οποίων η φήμη έχει ξεπεράσει την Κύπρο.
Άρα, ανέφερε, για εμάς είναι στοίχημα αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν όρθιοι και να επαναδραστηριοποιηθούν παραμένοντας βιώσιμοι στον αγροτικό τομέα.
Είδαμε, είπε ο κ. Καδής, τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας, είδαμε και κουβεντιάσαμε τους αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές και έχουμε ξεκάθαρα πλέον στο μυαλό μας, το πώς θα προχωρήσουμε για να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς.
«Είναι τρεις οι κατευθύνσεις που θα κινηθεί η κυβέρνηση, για τους επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι έχουν ανάγκη κάποια άμεση στήριξη για να διορθώσουν λάστιχα, για να καλύψουν κάποιες απώλειες εισοδημάτων που θα είχαν από τις καλλιέργειες τους αν δεν ήταν αυτή η πυρκαγιά», ανέφερε.
Η εισήγηση μας, πρόσθεσε, «θα είναι να δοθεί μια εφάπαξ χορηγία άμεσα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς καθυστέρηση ακριβώς για να πάρουν μια ανακούφιση, να σταθούν στα πόδια τους».
Στην συνέχεια, είπε ο κ. Καδής, «δεύτερη κατεύθυνση είναι ένα σχέδιο, το οποίο είναι θεσμοθετημένο, αφορά ζημιές από πυρκαγιά». Θα βγει αύριο, ανακοίνωση από το Τμήμα Γεωργίας με την οποία θα καλούνται οι αγρότες να καταγράψουν τις ζημιές τους, να γίνει η εκτίμηση και ακολούθως να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης», πρόσθεσε.
Πέραν αυτών, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «η τρίτη κατεύθυνση είναι κάποια θέματα υποδομών που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα, όπως οι υποδομές αρδευτικών τμημάτων να διορθωθούν κι αυτές το συντομότερο δυνατό για να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή, του σημαντικότερου θα έλεγα για την γεωργία πόρου, που είναι το νερό».
Κληθείς να σχολιάσει ότι οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την άμεση βοήθεια λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που πιθανόν να υπάρξουν, είπε ότι «αυτό το νόημα έχει η πρώτη βοήθεια που θα πάρουν άμεσα οι αγρότες μας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς πολλές διαδικασίες».
Είναι η πρόθεση, συνέχισε, να έχουμε αύριο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να προχωρήσουμε με την άμεση στήριξη των ανθρώπων αυτών. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα έρθουν τα θεσμοθετημένα σχέδια, τα οποία θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα για να υποστηρίξουν σε πιο μεσοπρόθεσμο βαθμό τους αγρότες μας ιδιαίτερα σε σχέση με την απώλεια των εισοδημάτων που θα είχαν αν δεν γινόταν αυτή η πυρκαγιά.
Διαβεβαίωσε ότι η πρώτη βοήθεια «θα είναι θέμα μερικών ημερών» κι ότι «θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε αστραπιαία».
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως όπου υπάρχει ανάγκη για αντιδιαβρωτικά έργα αυτά θα γίνουν. «Ας πιστώσουμε το Τμήμα Δασών που έχει και την απαραίτητη τεχνογνωσία και την εμπειρία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ασχοληθούμε και με αυτό το θέμα για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε θέματα διάβρωσης και πλημμυρών στις κοινότητες της περιοχής», συμπλήρωσε.